top of page

Personal training για άτομα άνω των 50 ετών

προπόνηση ενδυνάμωσης άνω των 50

Γιατί πρέπει όποιος είναι άνω των 50 ετών να ακολουθεί ένα δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όχι απαραίτητα σε επίπεδο συστηματικής προπόνησης, επιφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, την σωματική απόδοση, την πρόληψη τραυματισμών καθώς και την διάθεση σε άτομα όλων των ηλικιών. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η καθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η οποία συνδέεται με πλήθος χρόνιων παθήσεων. Έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται σε δουλειές με σωματική καταπόνηση, οι οποίες απαιτούν πολύ περπάτημα κουβάλημα και κίνηση, έχουν αυξημένη μυϊκή δύναμη, αντοχή, σύσταση σώματος και λειτουργικότητα σε σχέση με αντίστοιχους συνομήλικους που διάγουν καθιστική ζωή. Μπορεί να παρουσιάζουν κόπωση μέσα στην ημέρα και χρόνια επιβάρυνση από τις εργασίες, αλλά συνήθως θα υπερνικάν τους συνομηλίκους σε όλες τις παραμέτρους σωματικής απόδοσης. Επίσης σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ανθρώπους άνω των 50-60 που παρουσιάζουν μεγαλύτερο σθένος, αντοχή ή σωματική δύναμη από έναν 20χρονο που δεν γυμνάζεται και διάγει καθιστική ζωή. Αυτές τις παρατηρήσεις έχουν κάνει και οι ερευνητές και εκτέλεσαν ποικιλία μελετών για να δημοσιεύσουν έγκυρα αποτελέσματα και αποδεκτές οδηγίες.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι οι πρώην αθλητές παρουσιάζουν βελτιωμένα στοιχεία απόδοσης σε σχέση άτομα ίδιας ηλικίας παρότι έχουν σταματήσει να αθλούνται. Το ενδιαφέρον τμήμα των αποτελεσμάτων είναι ότι όσοι γυμνάζονται συστηματικά μετά τα 50 έτη απολαμβάνουν καλύτερη απόδοση στις καθημερινές εργασίες, μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και καλύτερη ψυχολογία. Η μείωση λόγω της αύξησης της ηλικίας μπορεί να μην τους προσπερνάει αλλά  ένας γυμνασμένος συνολικά, παρά την σταδιακή μείωση των δεικτών, απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην περίπτωση που κάποιος δεν γυμναζόταν καθόλου και αποφασίσει να το κάνει στα 50 ή πιο μετά, αν το πρόγραμμα είναι κατάλληλα δομημένο, μπορεί να δείτε τον εαυτό του στην καλύτερη φόρμα που είχε πότε για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να ξεπεράσει βέβαια την επιβάρυνση του χρόνου, αλλά το σώμα είναι ικανό να παρουσιάσει σημαντικές προσαρμογές σε αυτό το καινούριο ερέθισμα. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα. Κάποιος μπορεί έως την ηλικία των 50 να μην μπορούσε να τρέξει πάνω από 3 γύρους συνεχόμενα σε ένα γήπεδο χωρίς έντονη κόπωση. Αφότου πήρε την απόφαση να γυμναστεί, μπορεί να φτάσει ακόμα και μετά τα 50, σε συμμετοχή αγώνων αντοχής 5-10-21 ίσως και παραπάνω χιλιομέτρων.

Έως την ηλικία των 65 η μείωση της απόδοσης στους περισσότερους είναι ελεγχόμενη. Μετά τα 75 όμως η πτώση είναι ραγδαία. Για αυτό ακόμα και σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Μπορεί το σώμα να μην προσαρμόζεται και να μην παίρνει τα ίδια οφέλη όπως παλιότερα, αλλά η έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση.

 

 

Συνοπτικά τα οφέλη από την προπόνηση για άτομα άνω των 50 ετών:

1) Αύξηση μυικής δύναμης, ισχύος και αντοχής στην δύναμη. Αντιστροφή της φυσιολογικές πτώσης λόγω ηλικίας

2) Μείωση του κινδύνου εμφάνισης σαρκοπενίας

3) Καλύτερη ισορροπία και νευρομυικό συντονισμό

4) Βελτίωση λειτουργικής ικανότητας. Οι καθημερινές εργασίες γίνονται πιο εύκολα.

5) Βελτίωση καρδιοαναπνευστικής αντοχής

6) Μείωση κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μείωση αρτηριακής πίεσης. Αύξηση ελαστικότητας των αγγείων

7) Βελτίωση στάσης του σώματος

8) Μείωση εμφάνισης πόνων στην μέση και μείωση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας

9) Μείωση κινδύνου εμφάνισης τραυματισμών υπέρχρησης (τενοντοπάθειες). Πρόληψη τραυματισμών και πτώσεων

10) Βελτίωση κινητικότητας των αρθρώσεων

11) Αύξηση αισθήματος εφορίας, βελτίωση ψυχολογίας

12) Βελτίωση σύστασης σώματος, μείωση λίπους, αύξηση μυών

13) Ενίσχυση μνήμης και γνωστικής λειτουργίας

14) Μείωση κινδύνου εμφάνισης αρκετών χρόνιων παθήσεων, η βελτίωση κατάστασης υγείας αν προϋπάρχουν.

Η σημασία της επίβλεψης από εξειδικευμένο προπονητικό προσωπικό

Σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής  για έναν άνθρωπο άνω των 50 ετών πρέπει να τηρούνται γενικές αρχές αλλά και να υπάρχει εξατομίκευση. Οι γενικές αρχές δείχνουν τον «δρόμο», με άλλα λόγια φτιάχνουν τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται κάποιος. Στην συνέχεια, για να είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και ενδιαφέρον το πρόγραμμα, πρέπει να είναι εξατομικευμένο. Να έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσένα, τα χαρακτηριστικά σου, την σωματική κατάσταση, τις ανάγκες και τους στόχους σου.

Αν βρίσκεσαι στην φάση εισαγωγής ιδανικό θα ήταν να ζητήσεις την υποστήριξη κάποιου επαγγελματία άσκησης ή μα συμμετέχεις σε οργανωμένα και κατάλληλα σχεδιασμένα ομαδικά προγράμματα. Η καλύτερη υπηρεσία που μπορείς να ακολουθήσεις είναι αυτή του personal training. Θα υπάρχει πλήρη εξατομίκευση και θα γυμνάζεσαι σε χώρο της επιλογής σου. Ακόμα και στην άνεση του σπιτιού σου. Αν όμως δεν το προτιμάς υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και ιδιωτικούς οργανισμούς που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου.

Αν είσαι ενεργός αθλητής σίγουρα γνωρίζεις την σωματική σου κατάσταση. Ιδανικό είναι να επαναξιολογείς το πρόγραμμά σου συχνά και ελέγχεις την κόπωση και τις επιδόσεις σου. Παράλληλα να μην προπονείσαι μονότονα αλλά να εναλλάσσεις την ένταση, την ποσότητα και τις ασκήσεις.

Το πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις αν θες να ξεκινήσεις, είναι η επικοινωνία με τον γιατρό σου και η διενέργεια εξετάσεων. Έτσι θα γνωρίζεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και αν χρειάζεται θα σου δοθούν ειδικές οδηγίες, πάντα με γνώμονα την υγεία σου.

Παρέχουμε:

 

1) Εξατομικευμένο πρόγραμμα

2) Συνεχή παρακολούθηση και βοήθεια κατά την προπόνηση

3) Ασφαλής συνθήκες διεξαγωγής της προπόνησης (εξοπλισμός-χώρος)

4) Δυνατότητα προπόνησης σε γυμναστήρια, δημοτικά στάδια, κατάλληλους υπαίθριους χώρους και στην άνεση τους σπιτιού  σας

5) Ευχάριστο κλίμα ενδιαφέρον πρόγραμμα προπόνησης

6) Έμφαση στην στην σωστή εκμάθηση των βασικών ασκήσεων

7) Ενήμερωση γύρω από θέματα προπονητικής, υγείας και διατροφής 

8) Καταγραφή των προπονήσεων για να υπάρχει αρχείο αθλητή 

9) Εισαγωγή ασκήσεων για πρόληψη τραυματισμών

10) Πάντα στα πλαίσια που θέτουν οι επιστημονικοί οργανισμοί που ασχολούνται με το αντικείμενο

11) Προγράμματα αθλητικής προετοιμασίας, ενδυνάμωσης, αντοχής, βελτίωσης λειτουργικής ικανότητας, πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών, βελτίωσης σύστασης σώματος, ανάλογα με τον στόχο σου

bottom of page