top of page

Eπαναφορά στις αθλητικές δραστηριότητες από τραυματισμό

αποκατάσταση τραυματισμών με την ομάδα μας

Οι τραυματισμοί αποτελούν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός το οποίο μπορεί να μας συμβεί. Είτε είμαστε αθλητές επιδόσεων είτε ελεύθερα ασκούμενοι, ένας τραυματισμός μας βγάζει εκτός προγράμματος και αναγκαζόμαστε να υπομείνουμε πόνο, δυσφορία και απώλεια για κάποιο χρονικό διάστημα, της αθλητικής μας ρουτίνας. Το χρονικό διάστημα που παρουσιάζονται συμπτώματα του τραυματισμού εξαρτάται α) από την σοβαρότητα του τραυματισμού και β) από το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθούμε. Επίσης μπορεί να είναι ένας τραυματισμός που μας επηρεάζει στο άθλημά μας και απαιτεί αποχή από αυτό έως την πλήρη αποκατάσταση ή μπορεί να είναι ένας τραυματισμός σε άλλο σημείο του σώματος που δεν επηρεάζει την συμμετοχή μας, αλλά δημιουργεί περιορισμούς. 

Οι τραυματισμοί διαχωρίζονται σε α) μαλακών μορίων β) οστών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι θλάσεις, οι τενοντοπάθειες, τα διαστρέμματα (κάκωση συνδέσμων), οι εκδορές-πληγές, οι μυικές κακώσεις, κακώσεις νεύρων. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα κατάγματα, οι εξαρθρώσεις, ρίξεις επιχείλιου χόνδρου, ρίξεις μηνίσκων. Από την φύση και το μέγεθος του τραυματισμού εξαρτάται ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να τον ξεπεράσει. Πολλές φορές το σώμα δεν μπορεί να επανέλθει μόνο του από τον τραυματισμό και απαιτείται εγχείρηση, εντατική φυσιοθεραπεία και γυμναστική. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα αποκαθίσταται από μόνο του μέσω της φυσικής επούλωσης. Πάλι εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του τραυματισμοί. Σε κάθε περίπτωση σύμμαχοί σου σε αυτή την διαδικασία είναι ο θεράποντας ιατρός σου, φυσιοθεραπευτής σου και ο γυμναστής σου. Θα λέγαμε και ο χρόνος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι επαγγελματικές και αθλητικές απαιτήσεις περιορίζουν το διαθέσιμο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι οι μυικές θλάσεις, τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής, έξω-έσω επικονδυλίτιδες, σύνδρομο προστριβής στον ώμο, ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη έσω μηνίσκου, κατάγματα κόπωσης και περιοστίτιδες στην κνήμη και τους ταρσούς

ασκησιολόγιο αποκατάστασης τραυματισμών

Ο ρόλος της γυμναστικής στην επαναφορά από τραυματισμό

Ο ρόλος της γυμναστικής είναι θεμελιώδης για την αποκατάσταση ενός τραυματισμού. Μετά από έναν τραυματισμό που απαιτεί σημαντικό χρόνο αποθεραπείας,  διακόπτεται  ή τροποποιείται η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και παράλληλα, πιθανόν να χάνουμε, ώρες εργασίας. Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει δύο όψεις. Στην πρώτη περίπτωση αποδυναμώνονται οι ιστοί που έχουν τραυματιστεί και μειώνεται  η λειτουργική τους ικανότητα. Στην δεύτερη περίπτωση, αν ο τραυματισμός είναι μεγάλος και χάνουμε προπονήσεις ή περνάμε χρόνο στο σπίτι και έχουμε ακινησία, επηρεάζεται και το υπόλοιπο σώμα. Χάνουμε δύναμη και στην μη τραυματισμένη πλευρά. Επίσης έχουμε μείωση της αντοχής μας με γρήγορους ρυθμούς. Στην περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος δεν αθλούνταν, οι απώλειες δεν είναι πολύ σημαντικές . Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση θα μπορέσει σχετικά γρήγορα να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα λειτουργίας. Οταν όμως αναφερόμαστε σε  έναν αθλητή, πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί η δύναμη και αντοχή του υπόλοιπου σώματος έως ώτου υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Δηλαδή η σωστή και μεθοδική προπόνηση κατά την περίοδο της αποκατάστασης μας βοηθάει :

Α) Βελτίωση λειτουργικής ικανότητας τραυματισμένων ιστών μέσω ειδικού ασκησιολογίου

Β) Διατήρηση της αντοχής και δύναμης των μη τραυματισμένων ιστών με κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης που δεν επιβαρύνει τους τραυματισμένους ιστούς.

Γ) Βελτίωση αδυναμιών σε μη τραυματισμένους ιστούς. Για παράδειγμα αν ένας ποδοσφαιριστής έχει κάταγμα στο χέρι και δεν μπορεί να προπονηθεί κανονικά, μπορεί να εκτελεί ασκήσεις για τα πόδια.

Ο ρόλος του προσωπικού γυμναστή στην επαναφορά από τραυματισμό

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκατάστασης με φυσιοθεραπεία, ο γυμναστής μπορεί να μας βοηθήσει να επανέλθουμε δυνατότεροι στο άθλημά μας ή στην εργασία μας, χωρίς πόνο. Η φύση πολλών τραυματισμών απαιτεί πολύ στοχευμένη ενδυνάμωση σε ιστούς που μπορεί να έχασαν την δύναμή τους . Ο γυμναστής αναλαμβάνει την αξιολόγηση της κατάστασή μας και ανάλογα σχεδιάζει ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα. Παράλληλα ελέγχει την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και δίνει ακριβείς οδηγίες. ο ρόλος του είναι ακόμα πιο σημαντικός στην περίπτωση των αθλητών καθώς η επαναφορά στην αγωνιστική κατάσταση απαιτεί εξειδικευμένη προπόνηση για την επαναφορά των φυσικών ικανοτήτων και πολλές φορές επανεκπαίδευση κινήσεων. Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, διότι απαιτεί ειδικά τεστ αξιολόγησης και συγκεκριμένα προπονητικά ερεθίσματα. Αυτού του είδους την υπηρεσία μπορεί να μας την προσφέρει ένας γυμναστής με γνώση των τραυματισμών, γνώση των απαιτήσεων του αθλήματος και εξειδίκευση στο strength and conditioning. 

Επαναφορά στις αθλητικές δραστηριότητες με την ομάδα μας

1) Προπονητική υποστήριξη ένας με έναν

2) Παροχή εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης με ειδικό ασκησιολόγιο για την επαναφορά  από τον τραυματισμό 3) Τεστ αξιολόγησης φυσικής κατάστασης και λειτουργικής ικανότητας

4) Αξιολόγηση τεχνικών με βιντεοανάλυση

5) Επικοινωνία με τον ιατρό και τον φυσιοθεραπευτή σου

6) Αγωνιστικές ασκήσεις για πλήρη επανένταξη στο άθλημά σου.

Που γίνονται οι προπονήσεις?

  • Σε συνεργαζόμενα γυμναστήρια κατόπιν συνεννόησης

  • Στην άνεση του σπιτιού σας (σε περίπτωση που η προπονητική σας κατάσταση καλύπτεται από τον φορητό εξοπλισμό μας)

 

** Η υπηρεσία personal training είναι διαθέσιμη για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αν θέλετε εξ αποστάσεως προπονητική υποστήριξη από την ομάδα μας δείτε την ενότητά μας online coaching 

Γεια επιπλέον λεπτομέρειες για την ρήξη πρόσθιου χιαστού, μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μας εδώ και την σχετική σελίδα μας εδώ

bottom of page