top of page

 Προπονητική υποστήριξη για πρόληψη τραυματισμών

πρόληψη τραυματισμών personal training

'You can't achieve personal records (PRs) if you are injured' ΄χει πει ένας καταξιωμένος αθλητής και προπονητής, ο Hal Hidgon. Θα προσθέσουμε και εμείς ότι δεν μπορείς να κάνει τις αθλητικές δραστηριότητες που αγαπάς αν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί. Συνεπώς η πρόληψη τραυματισμών είναι άκρως σημαντική ανεξάρτητα το αθλητικό μας επίπεδο και τους στόχους μας. 

Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά ειδικά στα αθλήματα επαφής όπου ανά 1000 άτομα παρουσιάζονται από 5 έως 60 τραυματισμοί. Επίσης τα έξοδα αποκατάστασης και η απώλεια αγωνιστικού χρόνου αποτελούν μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα για τους αθλητές αλλά και τις ομάδες τους. Για τους λόγους αυτούς η αθλητική επιστήμη τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει σημαντικά στην εύρεση των αιτιών, στην συγκέντρωση στατιστικών, στην εύρεση μεθόδων πρόληψης και αποκατάστασης, στην μελέτη της αποτελεσματικότητά τους καθώς και στην εκπαίδευση των αθλητών. Τραυματισμοί όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού που εμφανίζεται με πολύ μεγάλη συχνότητα στις γυναίκες αθλήτριες αλλά και στους άντρες (αναλογία 6/1) ή η εμφάνιση θλάσης στους οπίσθιους μηριαίους ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές δεν άφησαν αμέτοχους τους επιστήμονες και μας έχουν δώσει σημαντικές πληροφορίες και εργαλεία για να εφαρμόσουμε την θεωρία στην πράξη με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη πρόληψη.

Ακόμα και αν δεν είσαι αθλητής η πρόληψη τραυματισμών σε αφορά, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην μέση, στα γόνατα, τα ισχία, την θωρακική μοίρα καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων και κακώσεων. 

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η εμφάνιση τραυματισμών?

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη τραυματισμών είναι να γνωρίζουμε γιατί εμφανίζονται και ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν υπάρχουν οι παρακάτω παράγοντες αυξάνεται στατιστικά η συχνότητα.

  • Ηλικία

  • Επίπεδο δύναμης

  • Μυικές ανισορροπίες

  • Φύλο (οι γυναίκες πιο πιθανόν να έχουν τραυματισμούς στο γόνατο, λόγω ανατομίας)

  • Έλλειψη καλής κινητικότητας-ευλυγισίας

  • Λάθος τεχνική

  • Πρόγραμμα προπόνησης το οποίο δεν αλλάζει μέσα τη χρονιά

  • Ξαφνική αύξηση της προπονητικής επιβάρυνσης

  • Ύπαρξη προηγούμενου τραυματισμού

Η σημασία ενός δομημένου προγράμματος με στόχο την πρόληψη τραυματισμών

Η σημασία, όπως αναφέρθηκε, της πρόληψης τραυματισμών ώθησε τους αθλητικούς επιστήμονες να βρουν τρόπους για εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Βρέθηκε ότι κύριο όπλο μας απέναντι στους τραυματισμούς είναι ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και υψηλές εντάσεις και ταχύτητες εκτέλεσης και κινήσεις παρόμοιες με το άθλημα του ενδιαφερόμενου. Υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση της μέγιστης δύναμης με την εμφάνιση τραυματισμών. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι αν ένας αθλητής μπορεί να σηκώσει τουλάχιστον 1,5 φορές το σωματικό του βάρος σε squat, τότε μειώνει έως και 50% τον κίνδυνο εμφάνισης ρήξης χιαστού. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι αν οι οπίσθιοι μηριαίοι διαθέτουν δύναμη παρόμοια με τον τετρακέφαλο, τότε μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης θλάσης σε αυτούς.

Πολύ σημαντικό όπλο μας επίσης στην πρόληψη τραυματισμών είναι η εκμάθηση της σωστής τεχνικής σε βασικές ασκήσεις αλλά και κινήσεις που χρησιμοποιούμε στο άθλημα. Για παράδειγμα η δρομική τεχνική στο τρέξιμο ή η προσγείωση από ένα άλμα μπορεί να μας οδηγούν σε τραυματισμό. Συνεπώς απαιτείται αξιολόγησή τους και στην συνέχεια εκμάθηση της σωστής τεχνικής.

Για την ενίσχυση της προσπάθειας απέναντι στην εμφάνιση τραυματισμών, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται για την πρόληψη τραυματισμών. Ένα από αυτά είναι το γνωστό Fifa 11+ το οποίο αποσκοπεί στην μείωση της εμφάνισης ρήξης χιαστού με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η φιλοσοφία αυτού και άλλων πρωτοκόλλων είναι μία πιο ολιστική προσέγγιση με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας και κινητικότητας. Χρησιμοποιούνται είτε στην προθέρμανση είτε τμηματικά μέσα στο κυρίως πρόγραμμα προπόνησης.

Πρόληψη τραυματισμών με την ομάδα γυμναστών μας

H πρόληψη τραυματισμών αποτελεί πρωταρχικό μας ρόλο όταν εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για έναν αθλητή. Ανάλογα τις ικανότητες τις ανάγκες και τους στόχους σου δομούμε το πρόγραμμα έτσι ώστε να έχεις μία γερή βάση για την αθλητική σου απόδοση. Στην περίπτωση που δεν ασχολείσαι με αθλητισμό και θες μια καθημερινότητα χωρίς μυοσκελετικό πόνο και αποφυγή τραυματισμών λόγω της εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε αναλόγως.

Τι προσφέρουμε:

1) Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης και κινδύνου εμφάνισης τραυματισμού 

2) Εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης ανάλογα με τις ανάγκες (ενδυνάμωση, ισορροπία, κινητικότητα)

3) Εκμάθηση τεχνικής στις βασικές ασκήσεις (καθίσματα, άρσεις θανάτου, προβολές, πιέσεις πάγκου, άλματα, ολυμπιακές        άρσεις)

4) Αξιολόγηση τεχνικής σε κινήσεις του αθλήματος με βιντεοανάλυση

5) Διόρθωση τεχνικών με ειδικό ασκησιολόγιο

6) Συνεδρίες personal training για να έχετε την αποκλειστική προσοχή του γυμναστή 

7) Δημιουργία ρουτίνας ασκήσεων την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην προθέρμανση ή στην προπόνησή σας ακόμα και όταν προπονήστε μόνοι ή με την ομάδα σας.

Η υπηρεσία personal training αναφέρεται σε προπονήσεις εντός Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που επιθυμείτε εξ αποστάσεως προπονητική καθοδήγηση μπορείτε να δείτε την υπηρεσία μας online coaching αναλυτικά εδώ

bottom of page