top of page

Personal training για παιδιά από 8 χρονών και εφήβους

personal training παιδιά και εφήβους

Γιατί πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής

Τα οφέλη από τα προγράμματα γυμναστικής στα παιδιά και τους έφηβους είναι πολλαπλά και δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των ενηλίκων. Η αθλητική επιστήμη έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην μελέτη της παιδικής φυσιολογίας, τις προσαρμογές και τα οφέλη από την προπόνηση καθώς και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Την σημερινή εποχή, λόγω της αύξησης του χρόνου που περνάν τα παιδιά σε ηλεκτρονικές συσκευές και σχολικές υποχρεώσεις έχει αυξηθεί η υποκινητικότητα και η παιδική παχυσαρκία. Επίσης λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης τα παιδιά, ειδικά αυτά που αθλούνται συστηματικά, διατρέχουν κινδύνους τραυματισμών. Το απότομο "ψήλωμα" αφήνει εκτεθειμένους ιστούς που δεν έχουν προλάβει να δυναμώσουν. Επιπρόσθετα διαταράσεται η στάση του σώματος κκαι ο νευρομυικός συντονισμός (ιδιαίτερα στην εφηβεία). Λύση στα παραπάνω αποτελεί ένα συστηματικό και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Πρόγραμμα το οποίο δεν πρέπει να είναι παρόμοιο με έναν ενήλικα. Θα πρέπει να έχει εισαγωγικό χαρακτήρα, να δίνει έμφαση στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, να ακολουθάει την φυσιολογική του ανάπτυξη και την προπονητική ετοιμότητα. Κεντρικά σημεία πρέπει να αποτελούν : η εκμάθηση της τεχνικής των ασκήσεων, η σταδιακή και κατάλληλη αύξηση της επιβάρυνσης, η κατάλληλη διαμόρφωση της συνολικής  επιβάρυνσης και η συνεχείς επίβλεψη και καθοδήγηση από τον προπονητή. Παράλληλα το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον και να αρέσει στο παιδί, έτσι ώστε να του γίνει βίωμα και να θέλει να το συνεχίσει.

Συνοπτικά τα οφέλη από την προπόνηση για τα παιδιά και τους έφηβους:

1) Πρόληψη τραυματισμών (συχνοί λόγω της ανάπτυξης)

2) Βελτίωση ισορροπίας-νευρομυικού συντονισμού, εκμάθηση κινήσεων και ασκήσεων

3) Βελτίωση καρδιοαναπνευστικής αντοχής

4) Ενδυνάμωση

5) Βελτίωση αθλητικής απόδοσης

6) Έλεγχος σωματικού βάρους 

7) Βελτίωση στάσης σώματος

8) Αποκατάσταση τραυματισμών

9) Απόκτηση πειθαρχίας μέσω της εφαρμογής δομημένου προγράμματος

10) Δημιουργία θετικών συνηθειών εφ' όρου ζωής 

Η σημασία της επίβλεψης από εξειδικευμένο προπονητικό προσωπικό

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν αποτελούν  "μικρούς" ενήλικες συνεπώς το πρόγραμμά τους δεν πρέπει να είναι παρόμοιο και σε κλίμακα σε σχέση με έναν ενήλικα. Το κάθε παιδί και έφηβος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, δικές του ανάγκες και βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Συνεπώς απαιτείται εξατομίκευση του προγράμματος.

Αναφορικά με τους κινδύνους τραυματισμού τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα. Κατά την προπόνηση ενδυνάμωσης ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, πολλαπλές φορές μικρότερος από την συμμετοχή σε κάποιο άθλημα επαφής με αντίπαλο (έως και 20 φορές). Όσοι τραυματισμοί έχουν σημειωθεί είναι κυρίως αποτέλεσμα κακής επίβλεψης και χρήσης ακατάλληλων μηχανημάτων και αντιστάσεων. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν εκδώσει οδηγίες για την σωστή δόμηση της προπόνησης για την αποφυγή τραυματισμών. Είναι υποχρέωση δική μας καθώς και όλων των συναδέλφων να τις τηρούμε και αν τις προσαρμόζουμε αν κρίνουμε σε ειδικές περιπτώσεις απαραίτητο. Κεντρικό σημείο που δίνουν έμφαση οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί (NASM, ACSM, NSCA) είναι η κατάλληλη επίβλεψη. Ένα παιδί δεν θα πρέπει ποτέ γυμνάζεται με |βάρη" χωρίς την παρουσία ενηλίκου. Ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά και αν επιβλέπει την εκτέλεση, καθώς και να λειτουργεί ως βοηθός στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Παράλληλα απαιτούνται ξεκάθαρες οδηγίες και ασφαλής χώρος και εξοπλισμός εκγύμνασης. 

-->Αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτείνουμε την υπηρεσία personal training σε παιδιά και εφήβους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδώ - πατήστε τους συνδέσμους :

1) ACSM 

2) AOSSM

3) NSCA 

4) AAP 

Τι προσφέρουμε εμείς, η ομάδα του Workout Intelligence

προπόνηση ενδυνάμωσης παιδιά παιδια

Η εξειδικευμένη ομάδα γυμναστών μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών και αποτελεί προσωπικό μας στοίχημα να περάσουμε στα παιδιά την συνήθεια της συστηματικής προπόνησης. Είτε για λόγους υγείας, είτε για την δημιουργία βάσης αθλητικής απόδοσης. 

Παρέχουμε: 

1) Εξατομικευμένο πρόγραμμα

2) Συνεχή παρακολούθηση και βοήθεια κατά την προπόνηση

3) Ασφαλής συνθήκες διεξαγωγής της προπόνησης (εξοπλισμός-χώρος)

4) Δυνατότητα προπόνησης σε γυμναστήρια, δημοτικά στάδια, κατάλληλους υπαίθριους χώρους και στην άνεση τους σπιτιού  σας

5) Ευχάριστο κλίμα ενδιαφέρον πρόγραμμα προπόνησης

6) Έμφαση στην στην σωστή εκμάθηση των βασικών ασκήσεων

7) Ενήμερωση γύρω από θέματα προπονητικής, υγείας και διατροφής για έναν εκκολαπτόμενο αθλητή

8) Καταγραφή των προπονήσεων για να υπάρχει αρχείο αθλητή 

bottom of page