• Workout Intelligence

Από τι εξαρτάται η δύναμη του σουτ στο ποδόσφαιρο και πως βελτιώνεται


ποδοσφαιριστής κάνει δυνατό σουτ

Το σουτ αποτελεί μία από τις αγαπημένες δεξιότητες όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η τεχνική και η δύναμή του, πάντα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος. Ίσως οι περισσότεροι από εμάς που παίζουμε ή παίζαμε ποδόσφαιρο να έχουμε αφιερώσει ατελείωτες προπονητικές ώρες στην βελτίωσή του. Η κατοχή ενός δυνατού και αποτελεσματικού σουτ αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο κάθε ποδοσφαιριστής. Όποιος έχει αυτή την δυνατότητα, αποκτάει ξεχωριστή θέση μεταξύ των συμπαικτών στα πλαίσια της ομάδας, όποιο και να είναι το επίπεδό της. Οι προπονητές όλων των κατηγοριών αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην καλλιέργησή του.


Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σουτ (με το εσωτερικό του ποδιού, με το εξωτερικό, σκαφτό, με την μπάλα στον αέρα, με την μύτη κλπ) και γίνονται από διάφορα σημεία στο γήπεδο. Την πιο μεγάλη ταχύτητα στην μπάλα, μπορούμε να δώσουμε με το λεγόμενο σουτ «με τα κορδόνια» ή "κουντεπιέ". Σαφώς ένα σουτ πρέπει να είναι πρώτα εύστοχο. Στα πλαίσια όμως του άρθρου θα αναφερθούμε στο κομμάτι της δύναμης. Η ευστοχία είναι πολυπαραγοντική, εξαρτάται σημαντικά από τις συνθήκες εκτέλεσης και απαιτεί σύνθετη εξάσκηση.


Δείτε την ιστοσελίδα μας www.workoutintelligence.com


Ένας λόγος ίσως που το κάνει τόσο αγαπημένο, είναι η θεαματικότητα των γκολ. Σίγουρα ένα μακρινό σουτ, στο οποίο δεν προλαβαίνει να αντιδράσει ο τερματοφύλακας, αποτελεί έναν από τους πιο θεαματικούς τρόπους επίτευξης. Παράλληλα μια τέτοια προσπάθεια, σε πολλές περιπτώσεις, πιάνει απροετοίμαστη την αντίπαλη άμυνα και οδηγεί σε σημείωση ανέλπιστου τέρματος. Δημιουργεί ένα αίσθημα υπεροχής στον σκόρερ, θαυμασμό στους φίλους, συμπαίκτες και θεατές. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει μερικά από τα ιστορικότερα γκολ που έχουν μπει με αυτό τον τρόπο. Roberto Carlos, Steven Gerrard, Zlatan Ibrahimovic, Hulk έχουν γράψει ιστορία με μερικά από τα σουτ τους (συγχωρέστε μας αν δεν αναφέραμε κάποιον αγαπημένο σας παίχτη). Για τους παλαιότερους, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σουτ το Adriano «οβίδες» στο pro evolution soccer 6?Σε ποιες καταστάσεις είναι χρήσιμο το δυνατό σουτ


Η δύναμη του σουτ δεν αφορά μόνο την επίτευξη γκολ. Υπάρχουν και άλλες στιγμές μέσα στο παιχνίδι, όπου αυτή η ικανότητα μπορεί να φανεί χρήσιμη. Για αυτό και δεν αποτελεί αποκλειστική υπόθεση όσων επιτίθενται στην αντίπαλη εστία. Για παράδειγμα ένα διώξιμο του αμυντικού ή μια βαθιά μπαλιά από την άμυνα στην επίθεση. Όσο πιο δυνατό «πόδι» έχει ο παίκτης τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η απομάκρυνση του κινδύνου ή πιο επικίνδυνη η μακρινή μπαλιά. Επίσης είναι χρήσιμο κατά την εκτέλεση ελεύθερου λακτίσματος από τον τερματοφύλακα. Πολλοί μπορεί να έχουμε μνήμες από τα παιδικά πρωταθλήματα, όπου ο μικρός σε ηλικία τερματοφύλακας, δυσκολευόταν να απομακρύνει την μπάλα μακρύτερα από την ζώνη των αμυντικών του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, επιστρατευόταν ο αμυντικός με το δυνατότερο «πόδι». Συνεπώς φαίνεται η σημασία του και για τους τερματοφύλακες. Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε και την χρησιμότητά του κατά την εκτέλεση πέναλτι. Τις περισσότερες φορές επιλέγονται πιο τεχνικές εκτελέσεις. Αν λάβουμε υπόψιν όμως τον χρόνο αντίδρασης του τερματοφύλακα, ένα σουτ που κινείται με πάνω από 80-90 μίλια την ώρα, σαφώς και δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόκρουσης (εφόσον είναι εύστοχο το σουτ)


σημασία δύναμης σουτ στα πέναλντι


Πόσο «δυνατό» μπορεί να είναι ένα σουτ?


Η ταχύτητα του σουτ σπάνια μετριέται σε επίσημους αγώνες αλλά υπάρχουν κάποια πολύ χαρακτηριστικά δεδομένα και αφορούν πετυχημένες προσπάθειες. Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκαμε ότι το γκολ που προήλθε από το δυνατότερο σουτ ανήκει στον Ronny Heberson με την τρομερή ταχύτητα των 211 χλμ/ώρα, στην δεύτερη θέση του Arjen Robben με 190 χμλ/ώρα και στην τρίτη του Steven Reid με 188 χλμ/ώρα. Πολύ πιθανόν να υπήρξαν και άλλες (ίσως δυνατότερες εκτελέσεις), οι οποίες είτε δεν κατέληξαν σε γκολ, είτε γίναν στην προπόνηση ή σε ανεπίσημες συνθήκες. Για να γίνουν πιο προσιτά τα δεδομένα, για παράδειγμα ο Cristiano Ronaldo, συχνά «σουτάρει» με ταχύτητες άνω των 120-130 χλμ/ώρα.


Πολύ μεγάλο ρόλο την ταχύτητα του σουτ παίζουν και οι συνθήκες. Για παράδειγμα αν η μπάλα έρθει «στρωμένη» ή υπάρχει βοηθητικός και αντίθετος άνεμος, το αποτέλεσμα επηρεάζεται σημαντικά.Η φυσική πίσω από την εκτέλεση του σουτ.(Ανάλυση τεχνικής σουτ με «κουντεπιέ»)


Η εκτέλεση του σουτ αποτελείται από 5 φάσεις σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Α) την φόρα β) την στήριξη του ενός ποδιού γ) την αιώρηση του ποδιού λακτίσματος δ) την επαφή με την μπάλα και ε) την ακολούθηση. Η κάθε φάση ξεχωριστά επηρεάζει την εκτέλεση του σουτ.


Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι όσο πιο αποτελεσματικά εκτελεστεί η καθεμία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το σουτ (εφόσον ο στόχος είναι να εκτελεστεί με μέγιστη δύναμη). Η σημασία της καλής φόρας και της στήριξης είναι μεγάλη. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο είναι η ταχύτητα που θα έχει το πόδι την ώρα που θα έρθει σε επαφή με την μπάλα. Επίσης το πόσο θα διαρκέσει αυτή η επαφή. Όσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχει το πέλμα κατά την επαφή, και όσο λιγότερο διαρκέσει, τόσο δυνατότερο θα είναι το σουτ (μέχρι κάποιο κατώτατο όριο). Η μεγάλη φόρα και η καλή στήριξη, συμβάλουν στην αποδοτικότερη μεταφορά δυνάμεων (και κατά συνέπεια επιτάχυνσης) στο πέλμα.

ιδανική τεχνική δυνατου σουτ

Η ταχύτητα που θα αποκτήσει το πέλμα εξαρτάται και από το μέγεθος της αιώρησης. Ίσως μας είναι γνώριμο κατά την εκτέλεση του σουτ, ασυναίσθητα (όταν θέλουμε να κλωτσήσουμε πιο δυνατά), εκτελούμε μεγαλύτερη αιώρηση στο πόδι. Η γωνία μεταξύ της λεκάνης μας και του ποδιού μεγαλώνει, ανάλογα με την δύναμη που θέλουμε να βάλουμε. Σε μία κοντινή πάσα έχουμε μικρότερη, σε μία μακρινή μπαλιά έχουμε μεγαλύτερη.


Εκτός από το μέγεθος της γωνίας στην άρθρωση του ισχίου, σημαντική είναι και η κίνηση στο γόνατο. Στα πιο δυνατά σουτ, τείνουμε να λυγίσουμε το γόνατο περισσότερο (στην φάση που πάει πίσω το πόδι). Αυτό δίνει την δυνατότητα, να αποκτήσει όλο το πόδι μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα, κατά συνέπεια και το πέλμα κατά την επαφή με την μπάλα. Μεγαλύτερη ταχύτητα κατά την επαφή, μεγαλύτερη μεταφορά ταχύτητας στην μπάλα. Χαρακτηριστική είναι η εκτέλεση των μικρότερων παιδιών σε ηλικία ή όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σουτ. Συνήθως κατά την προσπάθεια εκτέλεσης δυνατού σουτ δεν εκτελούν την καλύτερη δυνατή αιώρηση στο πόδι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι σουτάρουν με μικρή γωνία στο ισχίο και λυγίζοντας ελάχιστα το γόνατο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα αδύναμο σουτ.


Η φάση της επαφής όπως αναφέραμε είναι αρκετά σημαντική. Η διάρκειά της επηρεάζει την δύναμη του σουτ. Τα πιο δυνατά σουτ έχουν διάρκεια επαφής λιγότερο από 1/10 του δευτερολέπτου. Σε αυτό επιδρά και το σημείο του πέλματος με το οποίο χτυπάμε την μπάλα. Τα σουτ με «κουντεπιέ» είναι και δυνατότερα καθώς η σκληρότητα και το μέγεθος του σημείου βοηθάει στην μείωση του χρόνου επαφής με την μπάλα. Για αυτό και οι εκτελέσεις με την μύτη των δακτύλων υπολείπονται όταν προσπαθούμε για μέγιστη δύναμη (τα δάχτυλά απορροφάν ποσοστό της δύναμης πρόσκρουσης με την μπάλα)