top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWorkout Intelligence

Από τι εξαρτάται η δύναμη του σουτ στο ποδόσφαιρο και πως βελτιώνεται


ποδοσφαιριστής κάνει δυνατό σουτ

Το σουτ αποτελεί μία από τις αγαπημένες δεξιότητες όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η τεχνική και η δύναμή του, πάντα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος. Ίσως οι περισσότεροι από εμάς που παίζουμε ή παίζαμε ποδόσφαιρο να έχουμε αφιερώσει ατελείωτες προπονητικές ώρες στην βελτίωσή του. Η κατοχή ενός δυνατού και αποτελεσματικού σουτ αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο κάθε ποδοσφαιριστής. Όποιος έχει αυτή την δυνατότητα, αποκτάει ξεχωριστή θέση μεταξύ των συμπαικτών στα πλαίσια της ομάδας, όποιο και να είναι το επίπεδό της. Οι προπονητές όλων των κατηγοριών αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην καλλιέργησή του.


Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σουτ (με το εσωτερικό του ποδιού, με το εξωτερικό, σκαφτό, με την μπάλα στον αέρα, με την μύτη κλπ) και γίνονται από διάφορα σημεία στο γήπεδο. Την πιο μεγάλη ταχύτητα στην μπάλα, μπορούμε να δώσουμε με το λεγόμενο σουτ «με τα κορδόνια» ή "κουντεπιέ". Σαφώς ένα σουτ πρέπει να είναι πρώτα εύστοχο. Στα πλαίσια όμως του άρθρου θα αναφερθούμε στο κομμάτι της δύναμης. Η ευστοχία είναι πολυπαραγοντική, εξαρτάται σημαντικά από τις συνθήκες εκτέλεσης και απαιτεί σύνθετη εξάσκηση.


Δείτε την ιστοσελίδα μας www.workoutintelligence.com


Ένας λόγος ίσως που το κάνει τόσο αγαπημένο, είναι η θεαματικότητα των γκολ. Σίγουρα ένα μακρινό σουτ, στο οποίο δεν προλαβαίνει να αντιδράσει ο τερματοφύλακας, αποτελεί έναν από τους πιο θεαματικούς τρόπους επίτευξης. Παράλληλα μια τέτοια προσπάθεια, σε πολλές περιπτώσεις, πιάνει απροετοίμαστη την αντίπαλη άμυνα και οδηγεί σε σημείωση ανέλπιστου τέρματος. Δημιουργεί ένα αίσθημα υπεροχής στον σκόρερ, θαυμασμό στους φίλους, συμπαίκτες και θεατές. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει μερικά από τα ιστορικότερα γκολ που έχουν μπει με αυτό τον τρόπο. Roberto Carlos, Steven Gerrard, Zlatan Ibrahimovic, Hulk έχουν γράψει ιστορία με μερικά από τα σουτ τους (συγχωρέστε μας αν δεν αναφέραμε κάποιον αγαπημένο σας παίχτη). Για τους παλαιότερους, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σουτ το Adriano «οβίδες» στο pro evolution soccer 6?



Σε ποιες καταστάσεις είναι χρήσιμο το δυνατό σουτ


Η δύναμη του σουτ δεν αφορά μόνο την επίτευξη γκολ. Υπάρχουν και άλλες στιγμές μέσα στο παιχνίδι, όπου αυτή η ικανότητα μπορεί να φανεί χρήσιμη. Για αυτό και δεν αποτελεί αποκλειστική υπόθεση όσων επιτίθενται στην αντίπαλη εστία. Για παράδειγμα ένα διώξιμο του αμυντικού ή μια βαθιά μπαλιά από την άμυνα στην επίθεση. Όσο πιο δυνατό «πόδι» έχει ο παίκτης τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η απομάκρυνση του κινδύνου ή πιο επικίνδυνη η μακρινή μπαλιά. Επίσης είναι χρήσιμο κατά την εκτέλεση ελεύθερου λακτίσματος από τον τερματοφύλακα. Πολλοί μπορεί να έχουμε μνήμες από τα παιδικά πρωταθλήματα, όπου ο μικρός σε ηλικία τερματοφύλακας, δυσκολευόταν να απομακρύνει την μπάλα μακρύτερα από την ζώνη των αμυντικών του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, επιστρατευόταν ο αμυντικός με το δυνατότερο «πόδι». Συνεπώς φαίνεται η σημασία του και για τους τερματοφύλακες. Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε και την χρησιμότητά του κατά την εκτέλεση πέναλτι. Τις περισσότερες φορές επιλέγονται πιο τεχνικές εκτελέσεις. Αν λάβουμε υπόψιν όμως τον χρόνο αντίδρασης του τερματοφύλακα, ένα σουτ που κινείται με πάνω από 80-90 μίλια την ώρα, σαφώς και δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόκρουσης (εφόσον είναι εύστοχο το σουτ)


σημασία δύναμης σουτ στα πέναλντι


Πόσο «δυνατό» μπορεί να είναι ένα σουτ?


Η ταχύτητα του σουτ σπάνια μετριέται σε επίσημους αγώνες αλλά υπάρχουν κάποια πολύ χαρακτηριστικά δεδομένα και αφορούν πετυχημένες προσπάθειες. Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκαμε ότι το γκολ που προήλθε από το δυνατότερο σουτ ανήκει στον Ronny Heberson με την τρομερή ταχύτητα των 211 χλμ/ώρα, στην δεύτερη θέση του Arjen Robben με 190 χμλ/ώρα και στην τρίτη του Steven Reid με 188 χλμ/ώρα. Πολύ πιθανόν να υπήρξαν και άλλες (ίσως δυνατότερες εκτελέσεις), οι οποίες είτε δεν κατέληξαν σε γκολ, είτε γίναν στην προπόνηση ή σε ανεπίσημες συνθήκες. Για να γίνουν πιο προσιτά τα δεδομένα, για παράδειγμα ο Cristiano Ronaldo, συχνά «σουτάρει» με ταχύτητες άνω των 120-130 χλμ/ώρα.


Πολύ μεγάλο ρόλο την ταχύτητα του σουτ παίζουν και οι συνθήκες. Για παράδειγμα αν η μπάλα έρθει «στρωμένη» ή υπάρχει βοηθητικός και αντίθετος άνεμος, το αποτέλεσμα επηρεάζεται σημαντικά.



Η φυσική πίσω από την εκτέλεση του σουτ.(Ανάλυση τεχνικής σουτ με «κουντεπιέ»)


Η εκτέλεση του σουτ αποτελείται από 5 φάσεις σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Α) την φόρα β) την στήριξη του ενός ποδιού γ) την αιώρηση του ποδιού λακτίσματος δ) την επαφή με την μπάλα και ε) την ακολούθηση. Η κάθε φάση ξεχωριστά επηρεάζει την εκτέλεση του σουτ.


Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι όσο πιο αποτελεσματικά εκτελεστεί η καθεμία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το σουτ (εφόσον ο στόχος είναι να εκτελεστεί με μέγιστη δύναμη). Η σημασία της καλής φόρας και της στήριξης είναι μεγάλη. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο είναι η ταχύτητα που θα έχει το πόδι την ώρα που θα έρθει σε επαφή με την μπάλα. Επίσης το πόσο θα διαρκέσει αυτή η επαφή. Όσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχει το πέλμα κατά την επαφή, και όσο λιγότερο διαρκέσει, τόσο δυνατότερο θα είναι το σουτ (μέχρι κάποιο κατώτατο όριο). Η μεγάλη φόρα και η καλή στήριξη, συμβάλουν στην αποδοτικότερη μεταφορά δυνάμεων (και κατά συνέπεια επιτάχυνσης) στο πέλμα.

ιδανική τεχνική δυνατου σουτ

Η ταχύτητα που θα αποκτήσει το πέλμα εξαρτάται και από το μέγεθος της αιώρησης. Ίσως μας είναι γνώριμο κατά την εκτέλεση του σουτ, ασυναίσθητα (όταν θέλουμε να κλωτσήσουμε πιο δυνατά), εκτελούμε μεγαλύτερη αιώρηση στο πόδι. Η γωνία μεταξύ της λεκάνης μας και του ποδιού μεγαλώνει, ανάλογα με την δύναμη που θέλουμε να βάλουμε. Σε μία κοντινή πάσα έχουμε μικρότερη, σε μία μακρινή μπαλιά έχουμε μεγαλύτερη.


Εκτός από το μέγεθος της γωνίας στην άρθρωση του ισχίου, σημαντική είναι και η κίνηση στο γόνατο. Στα πιο δυνατά σουτ, τείνουμε να λυγίσουμε το γόνατο περισσότερο (στην φάση που πάει πίσω το πόδι). Αυτό δίνει την δυνατότητα, να αποκτήσει όλο το πόδι μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα, κατά συνέπεια και το πέλμα κατά την επαφή με την μπάλα. Μεγαλύτερη ταχύτητα κατά την επαφή, μεγαλύτερη μεταφορά ταχύτητας στην μπάλα. Χαρακτηριστική είναι η εκτέλεση των μικρότερων παιδιών σε ηλικία ή όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σουτ. Συνήθως κατά την προσπάθεια εκτέλεσης δυνατού σουτ δεν εκτελούν την καλύτερη δυνατή αιώρηση στο πόδι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι σουτάρουν με μικρή γωνία στο ισχίο και λυγίζοντας ελάχιστα το γόνατο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα αδύναμο σουτ.


Η φάση της επαφής όπως αναφέραμε είναι αρκετά σημαντική. Η διάρκειά της επηρεάζει την δύναμη του σουτ. Τα πιο δυνατά σουτ έχουν διάρκεια επαφής λιγότερο από 1/10 του δευτερολέπτου. Σε αυτό επιδρά και το σημείο του πέλματος με το οποίο χτυπάμε την μπάλα. Τα σουτ με «κουντεπιέ» είναι και δυνατότερα καθώς η σκληρότητα και το μέγεθος του σημείου βοηθάει στην μείωση του χρόνου επαφής με την μπάλα. Για αυτό και οι εκτελέσεις με την μύτη των δακτύλων υπολείπονται όταν προσπαθούμε για μέγιστη δύναμη (τα δάχτυλά απορροφάν ποσοστό της δύναμης πρόσκρουσης με την μπάλα)


σουτ απο μακρινή απόσταση

Στην συνολική εκτέλεση του δυνατού σουτ, σαφώς και παίζουν ρόλο η φόρα που έχουμε καθώς και το πάτημά μας με το άλλο πόδι. Σε πολλές φάσεις δεν προλαβαίνουμε να πραγματοποιήσουμε καλή φόρα. Το σουτ αποτελείται από γρήγορο δυνατό πάτημα και αιώρηση του ποδιού. Τότε το πόσο δυναμικά θα πατήσουμε στο έδαφος επηρεάζει το πόση δύναμη θα μεταφέρουμε στην μπάλα


Τέλος η ίδια η μπάλα επηρεάζει την δύναμη του σουτ. Θα πρέπει να έχει την ενδεδειγμένη πίεση σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Αν είναι χαμηλότερη, θα υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση δυνάμεων. Αν είναι μεγαλύτερη, τότε πιθανόν να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ελαστικές ιδιότητες της μπάλας και να υπάρχει μείωση του χρόνου επαφής με αυτήν (αναφέραμε πριν ότι πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, αλλά μέσα σε όρια στα οποία μπορεί να γίνει ιδανική μεταφορά δύναμης στην μπάλα), δημιουργώντας βέβαια και πόνο ή αναστολή κατά το σουτ. Σημαντική επίδραση έχει και η ταχύτητα της μπάλας κατά την εκτέλεση του σουτ. Σύμφωνα με την φυσική αν έρχεται με μία χ ταχύτητα προς τα εμάς από την αντίθετη κατεύθυνση, τότε η τελική της ταχύτητα θα είναι όση της δώσαμε + την ταχύτητα χ που είχε. Έτσι εξηγούνται και οι μεγαλύτερες ταχύτητες που «πιάνουμε» όταν έρχεται η μπάλα «στρωμένη». Βέβαια η δυσκολία της εκτέλεσης αυξάνεται.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επίδραση του βάρους της μπάλας, των καιρικών συνθηκών και τις συνθήκες του αγωνιστικού χώρου. Υπάρχει η περίπτωση να αυξηθεί το βάρος λόγω βροχής ή να επηρεαστεί η ταχύτητα και κινηματική της λόγω του αέρα. Επιπρόσθετα, αν το σουτ είναι συρτό, η επιφάνεια του εδάφους αυξάνει ή μειώνει τις δυνάμεις τριβής



Συνοπτικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την δύναμη του σουτ


1) Φόρα πριν την εκτέλεση

2) Πάτημα ποδιού στήριξης

3) Αιώρηση ποδιού λακτίσματος

4) Χρόνος επαφής με την μπάλα

5) Χαρακτηριστικά μπάλας (βάρος, ελαστικότητα, ταχύτητα κίνησης, κινηματική)

6) Καιρικές συνθήκες και ο αγωνιστικός χώρος



Πως μπορούμε να αυξήσουμε την δύναμη του σουτ?


Όπως αναφέρθηκε, η δύναμη του σουτ είναι πολύ χρήσιμη για τους παίκτες όλης της ομάδας. Για να το βελτιώσουμε συνολικά, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τις επιμέρους φάσεις του ή αυτές που έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε έλλειμμα (μέσω βιντεοανάλυσης ή ανάλυσης με δυναμοδάπεδο). Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στις δυνατότητες που διαθέτουμε.


Βελτίωση της τεχνικής

Η ποιότητα της εκτέλεσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα (ορμή) που θα μεταφέρουμε στην μπάλα. Από την βελτίωση της τεχνικής της εκτέλεσης και μόνο, μπορούμε να δούμε αύξηση στην δύναμη του σουτ. Το που θα πατήσουμε το πόδι στήριξης σε σχέση με την μπάλα, το πως θα κάνουμε την αιώρηση του ποδιού λακτίσματος, καθώς και το πώς θα γύρουμε τον κορμό μας και ή κίνηση του πέλματος, πρέπει να είναι συγκεκριμένα.


Χρήσιμο είναι να αναφερθούμε και στα συχνότερα λάθη που γίνονται και περιορίζουν την δύναμη του σουτ. Αν τα αποφύγουμε θα υπάρχει εμφανής βελτίωση.


  • Πάτημα του ποδιού στήριξης πολύ πίσω σε σχέση με την μπάλα. Αυτό μας αναγκάζει να χτυπήσουμε την μπάλα με φορά από κάτω προς τα πάνω και να πάρει ανεξέλεκτο ύψος

  • Το τελευταίο βήμα μας να είναι μικρό. Όταν είναι μικρό, τότε υπάρχει περιορισμένο εύρος στο οποίο μπορεί να αιωρηθεί το πόδι λακτίσματος

  • Η χαλαρότητα του πέλματος. Κατά την επαφή του πέλματος με την μπάλα, πρέπει να υπάρχει ισχυρή σύσπαση των μυών της περιοχής.


Ενδυνάμωση των μυών που συμμετέχουν στην κίνηση

Οι μύες που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι αυτοί που συμμετέχουν στην κάμψη του ισχίου (λαγονοψοίτης, ορθός μηριαίος και ραπτικός), στην έκταση (τέντωμα) του γονάτου (τετρακέφαλος μηριαίος), στην έκταση του πέλματος (γαστροκνήμιος, υποκνημηδίος, περονιαίοι) καθώς και οι μύες του κορμού. Η ενδυνάμωσή τους μπορεί να γίνει με συμβατική προπόνηση ενδυνάμωσης με ασκήσεις όπως καθίσματα, προβολές, εκτάσεις τετρακεφάλου, leg curl, ανεβάσματα σε κουτί, μονοποδικά καθίσματα και σανίδες ή άλλες βασικές ασκήσεις κορμού.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί όπως αναφέραμε και ενδυνάμωση του κορμού (συμπεριλαμβανομένου του γλουτού) γιατί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της λεκάνης, του ποδιού στήριξης καθώς και της σπονδυλικής στήλης κατά την διάρκεια μίας τόσο δυναμικής κίνησης όπως του σουτ.

Βελτίωση της εκρηκτικής δύναμης (ταχυδύναμης) των μυών που συμμετέχουν.

Η κύρια ικανότητα με την οποία συσχετίζεται η δύναμη του σουτ, είναι η ταχυδύναμη. Γιατί εκτός από το να κατέχουμε μεγάλη απόλυτη δύναμη πρέπει να μπορούμε να την εφαρμόσουμε πολύ γρήγορα σε μικρό χρόνο. Ένας πολύ δυνατός ποδοσφαιριστής δεν σημαίνει ότι θα έχει και πολύ δυνατό σουτ. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε την ικανότητα παραγωγής μεγάλης αναλογικά δύναμης σε πολύ μικρό χρόνο, έτσι ώστε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη ορμή στο πόδι μας κατά την χρονική διάρκεια της αιώρησης. Κατά συνέπεια την μεταφορά της μέγιστης δυνατής ορμής στην μπάλα.


Σύμφωνα με την βιβλιογραφία έχει βρεθεί στατιστικά σημαντική βελτίωση της δύναμης του σουτ σε ποδοσφαιριστές όλων των επιπέδων, οι οποίοι ακολουθούσαν συστηματικό πρόγραμμα ταχυδύναμης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα συνήθως συμπεριλαμβάνει πλειομετρικές ασκήσεις (άλματα διαφόρων ειδών με ένα ή δυο πόδια, drop jumps, με extra βάρος ή αλλαγές κατεύθυνσης), ασκήσεις βελτίωσης ταχύτητας όπως τα sprint και οι επιταχύνσεις σε αποστάσεις 5-25 μέτρων καθώς και εκτέλεση βασικών ασκήσεων δύναμης με υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης (για παράδειγμα καθίσματα με 30-60% της μέγιστης και εκρηκτική εκτέλεση).

Επιπρόσθετα ίσως είναι χρήσιμη η προπόνηση με αρνητικές επαναλήψεις, παρότι δεν έχουμε βρει κάποια σχετική έρευνα. Η παρούσα μέθοδος περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των μυών κατά την πλειομετρική φάση της εκτέλεσης μιας άσκησης. Ένα παράδειγμα άσκησης θα μπορούσε να είναι τα drop jumps ή η εκτέλεση της φάσης κατεβάσματος στα καθίσματα με μεγαλύτερο βαρος από την μέγιστή μας. Αποτελεί βέβαια μια σύνθετη μέθοδος και απαιτεί την παρουσία εξειδικευμένου γυμναστή. Παράλληλα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει το προπονητικό υπόβαθρο.


Βελτίωση του νευρομυικού συντονισμού

Αυτή η ικανότητα συνήθως βελτιώνεται μέσω της επανάληψης. Θα χρειαστεί να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε εκτελέσεις, έτσι ώστε να μεταφέρουμε την μέγιστη δυνατή ορμή στην μπάλα. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι που αναφέραμε παραπάνω, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζει και ο συντονισμός των μυών που συμμετέχουν στην κίνηση. Θα πρέπει να λειτουργούν όλα «ρολόι». Τι εννοούμε? Λόγω της φύσης της κίνησης (πολύ εκρηκτική κίνηση) ενεργοποιούνται ορισμένα αντανακλαστικά (τουλάχιστον σε αρχάριο επίπεδο) που αποτρέπουν την μέγιστη παραγωγή ισχύος. Επίσης οι ανταγωνιστές μύες την κίνησης, όπως ο δικέφαλος μηριαίος σε σχέση με τον τετρακέφαλο μηριαίο, δρουν περιοριστικά στην μέγιστη επιτάχυνση του ποδιού. Κυρίως για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα τα σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή ταυτόχρονα είναι πολλά. Δυνατό πάτημα κοντά στην μπάλα, καλή αιώρηση, όρθιο κορμί, σφιχτό πέλμα. Η μεγίστη προσπάθεια εκτέλεσης δεν μας δίνει πολλά περιθώρια ελέγχου της κάθε κίνησης ξεχωριστά. Συνεπώς χρειάζεται πολλές επαναλήψεις για να «συνηθίσουμε» και να αυτοματοποιήσουμε την σωστή εκτέλεση.


Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε το γεγονός ότι, όσο δυνατό και να είναι το σουτ μας, όταν εκτελούμε μόνοι μας δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόδοσή μας σε αγωνιστικές συνθήκες. Υπό την πίεση του αντιπάλου, της κόπωσης καθώς και της παρατήρησης των κινήσεων των άλλων παικτών είναι δύσκολο να πετύχουμε το καλύτερό μας σουτ. Απαιτείται μεθοδική προπόνηση σε αγωνιστικές συνθήκες, όπως βέβαια οι περισσότερες δεξιότητες σε ένα τέτοιου τύπου άθλημα. Επίσης χαρακτηριστική είναι η μελέτη του κυρίου Κέλλη (νούμερο 5 στις βιβλιογραφικές πηγές), όπου δείχνει ξεκάθαρα ότι συνήθως στα εύστοχα σουτ, μειώνουμε την δύναμη της εκτέλεσης, για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο.



Κλείνοντας

Στο τελευταίο σημείο του άρθρου θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στον κίνδυνο τραυματισμού, όταν εκτελούμε σουτ με μέγιστη δύναμη. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα στην βιβλιογραφία η κοινή λογική ακολουθάει την έρευνα γενικά στην πρόληψη τραυματισμών κατά τις προσπάθειες μέγιστης έντασης. Η εθιστική φύση της προπόνησης σουτ ίσως επιβαρύνει σημεία τα οποία καταπονούνται σημαντικά κατά τις προπονήσεις και τους αγώνες. Ορθός μηριαίος, λαγονοψοίτης, ραχιαίοι, οπίσθιοι μηριαίοι. Ειδικά οι δύο τελευταίοι απορροφούν την ορμή του ποδιού δρώντας ως φρένα της κίνησής του, μετά την ολοκλήρωση του σουτ. Γεγονός που τους επιβαρύνει υπέρμετρα και μπορεί να τους οδηγήσει σε τραυματισμό. Ο κανόνας του μέτρου και η ακολούθηση των οδηγιών του προπονητή είναι επιβεβλημένη. Επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί και από τους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο μετά από πολύ καιρό. Ίσως τα σουτ με μέγιστη ένταση θα πρέπει να αποφεύγονται έως να ξανασυνηθίσει το σώμα σε τέτοιες εντάσεις κίνησης


Τα σουτ αποτελούν όπως αναφέραμε αγαπημένη δεξιότητα, με σημαντική αφιέρωση χρόνου από παίκτες και προπονητές. Η βελτίωση της δύναμής του σε συνδυασμό με προπόνηση τεχνικής τους σε αγωνιστικές συνθήκες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας ενός παίκτη.



Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας

Από την ομάδα του Workout Intelligence

Για περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μας





Βιβλιογραφία


1) Sungchan Honga, Chulsoo Chung, Keiko Sakamoto, Takeshi Asaic, Analysis of the swing motion on knuckling shot in soccer, 2011, Journal of Procedia Engineering, 176-181

2) Jin Wang, Mechanical and anatomic Analysis, of the soccer instep shot, Strength and Conditioning: December 1994 - Volume 16 - Issue 6 - p 34-38

3) B. D. McLean D.Tumilty, Left-right asymmetry in two types of soccer kick, 1993, British Journal of sports medicine

4) John Wesson ,The Science of Soccer-CRC Press (2019)

5) Kellis, Eleftherios, and Athanasios Katis. “Biomechanical characteristics and determinants of instep soccer kick.” Journal of sports science & medicine vol. 6,2 154-65. 1 Jun. 2007

6) Inoue, Koichiro & Nunome, Hiroyuki & Sterzing, Thorsten & Shinkai, Hironari & Ikegami, Yasuo. (2014). Dynamics of the support leg in soccer instep kicking. Journal of Sports Sciences. 32. 1023-1032. 10.1080/02640414.2014.886126.

7) Ghieda, Mohamed & Elbrawe, E & Sharaif, B & Abdi, Ellie. (2019). Effectiveness of explosive power training on some kinetic parameters affecting instep kick for soccer players. 41-49.

Comments


bottom of page