• Workout Intelligence

Καρκίνος του μαστού : Τι μας λέει έρευνα για την επίδραση της γυμναστικής


καρκίνος του μαστού γυμναστική

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία πάθηση που επηρεάζει πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον πλανήτη. Λόγω της σημασίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την νίκη σε αυτή τη μάχη, αφιερώνεται ο μήνας Οκτώβριος σε προσπάθειες ενημέρωσης και πρόληψης αυτής της σοβαρής και συχνής πάθησης. Σε αυτή την μάχη χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε όλα μας τα όπλα. Η εμφάνιση της νόσου δεν σημαίνει πάντα το τέλος. Η ιατρική κοινότητα τονίζει την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπισή της και προσφέρει την δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου σε πρώιμα στάδια. Δικό μας αντικείμενο αποτελεί η γυμναστική. Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όσο γίνεται εγκυρότερες πληροφορίες από την σύγχρονη έρευνα πάνω στην επίδραση της προπόνησης στην υγεία και την λειτουργική ικανότητα ατόμων που έχουν προσβληθεί από την νόσο και συνεχίζουν την μάχη μετά από μαστεκτομήΜερικές πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού


Ο καρκίνος του Μαστού, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) είναι ο νούμερο 1 καρκίνος που επηρεάζει τις γυναίκες τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σχεδόν 1.7 εκατομμύρια καινούριες περιπτώσεις διαγνώστηκαν το 2012 (2ος συχνότερος καρκίνος συνολικά).Αυτό αντιπροσωπεύει το 12% όλων των καινούριων περιπτώσεων καρκίνου και 25% του καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον οργανισμό WCRF είναι η 5η πιο συχνή αιτία θανάτου από όλες τις μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Υπάρχει μια αυξητική τάση στην εμφάνιση του, λόγω κυρίως της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Αν και κάποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, το κύριο ζήτημα είναι η έγκαιρη διάγνωση του μέσω συχνών μαστογραφιών.


Πληροφοριακά, για κάποιον που δεν γνωρίζει, η βασικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης ανάπτυξης της νόσου είναι η εγχειρητική μαστεκτομή. Μια γυναίκα η οποία έχει υποστεί τέτοια επέμβαση συνήθως αντιμετωπίζει κάποιες παρενέργειες κυρίως λόγω της αφαίρεσης τμήματος του λεμφικού συστήματος. Αυτό προκαλεί συνήθως διόγκωση των λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης και τους ενός ή και των δύο άνω άκρων. Η κατάσταση αυτή έως να εξομαλυνθεί προκαλεί έντονα συμπτώματα πόνου και δυσφορίας σε απλές κινήσεις.


Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού


Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλκοολ, και άλλων ουσιών, της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Παράγοντες οι οποίοι εύκολα μπορούν να αλλαχθούν, επιλέγοντας έναν πιο υγεινό τρόπο ζωής από νεαρή ηλικία. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και η υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι πράγματα που πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή ρουτίνα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι αποκλειστικό ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την εμφάνιση της νόσου. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η τύχη, πολλές φορές καθιστούν ανεπαρκής την άμυνά μας.Ο ρόλος της άσκησης-φυσικής δραστηριότητας στην εμφάνιση αλλά και την αποκατάσταση από μαστεκτομή.


Σύμφωνα με την έρευνα η άσκηση φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην αποκατάσταση ατόμων που αντιμετώπισαν τον καρκίνο του μαστού. Στην αποκατάσταση πέρα από τα οφέλη στην λειτουργία του σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων (ψυχολογία, φυσική επάρκεια, αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποίηση). Η


Στην συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι και τα πρωτόκολλα άσκησης που προτείνονται στην σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία στα άτομα που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού ή έχουν δεχθεί μαστεκτομή και περιγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο ‘breast cancer survivors’. Ο όρος αυτός είναι γενικός και περιέχει τα άτομα που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί και επιβιώνουν ή στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού έχουν κάνει επεμβάσεις αφαίρεσης των μαστών (Renee Twombly, 2014)Ποιες μορφές άσκησης επιλέγονται σε περιπτώσεις αποκατάστασης μετά από εγχείρηση μαστεκτομής? Ποιες είναι οι επιλογές


Οι επιστήμονες του αντικειμένου έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα πρωτόκολλα προπόνησης στην προσπάθειά τους να βρουν πιο είναι το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμα και σήμερα αυτό το αντικείμενο βρίσκεται υπό συνεχή μελέτη. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ένα συνδυαστικό πρόγραμμα αντοχής και ενδυνάμωσης φέρει να καλύτερα οφέλη. Με άλλα λόγια να υπάρχουν μέσα στην εβδομάδα κάποιες ώρες που αφιερώνονται σε δραστηριότητες αντοχής (έντονο περπάτημα, jogging, ποδηλασία, κολύμβηση κλπ) και σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης είτε συμβατικά σε ένα γυμναστήριο με βάρη και μηχανήματα είτε ολιστικά προγράμματα pilates και tai chi.


Να προσθέσουμε ότι πλέον είναι ευρέως διαδεδομένα σε γυμναστήρια και "υβριδικά" προγράμματα όπου συνδυάζονται προπονήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι βέβαια το κάθε άτομο, στα αρχικά στάδια της αποκατάστασης να ακολουθεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης σύμφωνο με το προπονητικό επίπεδο, τους στόχους και την λειτουργική του κατάσταση. Με σκοπό να είναι η άσκηση ασφαλής και να μειώνεται η έξαρση των συμπτωμάτων.


Ποια οφέλη επιφέρει η προπόνηση σε ένα άτομο που βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή?

Η γυμναστική όπως είναι γνωστό επιφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και την φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί και αυτές που έχουν κάνει μαστεκτομή δεν αποτελούν εξαίρεση. Ειδικά στην περίπτωση των δεύτερων υπάρχουν κάποια ειδικά οφέλη που δεν μπορούν να παραληφθούν για την βελτίωση της ποιότητα ζωής. Σε πολλές μελέτες μετά από πολύμηνες παρεμβάσεις βρέθηκε ότι όσες κυρίες συμμετείχαν σε προγράμματα αποκατάστασης βελτίωσαν σημαντικά την δύναμή τους, την καρδιοαναπνευστική αντοχή τους, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, την σύσταση σώματος (μείωση λίπους, αύξηση μυικής μάζας), τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, την διάθεσή και ψυχολογία τους καθώς και μείωση του πόνου στο άκρο που υπήρχε λεμφοίδημα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παρατηρήθηκε και μείωσή του.


Τα παραπάνω στοιχεία υποστηρίζουν και οργανισμοί παγκόσμιας δυναμικής σε θέματα υγείας και προπόνησης όπως το ACSM όπου έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην συγκέντρωση πληροφοριών και διάδοσής τους (δείτε το link)Ποιους χαρακτήρες πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα προπόνησης ειδικά σχεδιασμένο?


Οι αθλητικοί και ιατρικοί οργανισμοί έχουν καταλήξει πως πρέπει να είναι δομημένο ένα εβδομαδιαίο πλάνο για να υπάρχουν θετικές επιδράσεις. Δεν παραλείπουν βέβαια να τονίσουν την σημασία της εξατομίκευσης του προγράμματος για κάθε ασθενή και την σημασία του ρόλου ενός εξειδικευμένου γυμναστή. Πρέπει βέβαια παράλληλα να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη ρύθμιση της δυσκολίας του προγράμματος στα αρχικά στάδια της αποκατάστασης. Σε γενικές γραμμές πρέπει αν έχεις τους εξής χαρακτήρες :