• Workout Intelligence

Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για εισαγωγή στο ΤΕΦΑΑ

Ενημερώθηκε: 10 Σεπτ 2021


Η εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ μέσω των πανελληνίων απαιτεί και την συμμετοχή σε αθλητικές δοκιμασίες. Σε αντίθεση με τις αθλητικές δοκιμασίες στα σώματα ασφαλείας, δεν υπάρχουν υποχρεωτικά όρια τα οποία πρέπει να επιτύχει κάποιος. Από το σχολικό έτος όμως 2020-2021 ισχύει η κατώτατη βάση εισαγωγής στα αγωνίσματα. Σε περίπτωση που οι επιδόσεις τους είναι κάτω από αυτό το όριο, αποκλείεται από την διαδικασία εισαγωγής. Ο υποψήφιος συγκεντρώνει μόρια, ανάλογα τις επιδόσεις του, τα οποία προστίθενται στην γενική βαθμολογία. Έτσι δέχεται ένα μικρό ή μεγάλο μπόνους, το οποίο μπορεί να διευκολύνει την εισαγωγή του σε ένα από τα 5 ΤΕΦΑΑ της χώρας. Οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από 15.000 έως 17.500 (max) στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα μόρια τα οποία μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος κυμαίνονται από 0 έως 4.000. Άρα αν κάποιος γράψει 14.000 μόρια στις πανελλαδικές και πάρει από τα αθλήματα 2.100 μόρια, τότε η τελική βαθμολογία του για εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ, θα είναι 16.100. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις δοκιμασίες είναι υποχρεωτική και δεν θα πρέπει να απραλείπεται η προετοιμασία. Παλαιότερα δεν κοβόταν κανένας. Πλέον όμως ο κανονισμός έχει αλλάξει. Ο καθένα εξετάζεται με επιλογή του σε 3 από τις 4 διαθέσιμες δοκιμασίες.


Οι βάσεις εισαγωγής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μία ανοδική τάση. Από τα 14.000 μέσο όρο πριν το 2012, έχουν φτάσει το 15.500-16.000 . Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω 2 παραγόντων. Α) λόγω της μείωσης των θέσεων στα διαθέσιμα ιδρύματα

Β) λόγω μείωσης της δυσκολίας κάποιων από τις αθλητικές δοκιμασίες.

Έτσι οι υποψήφιοι μπορούν ευκολότερα να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια σε αυτές (π.χ. για την απόλυτη βαθμολογία στα 400 μέτρα απαιτούνταν 52 δευτερόλεπτα, ενώ τώρα 55). Ένας τρίτος παράγοντας, για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία είναι ίσως η αύξηση της δημοτικότητας των σχολών αυτών.

Δείτε την ιστοσελίδα μας

www.workoutintelligence.com


Πληροφοριακά, στην χώρα μας υπάρχουν 5 τμήματα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Μπορεί να δείτε πολλές φορές πλέον την συντομογραφία ΣΕΦΑΑ αντί για ΤΕΦΑΑ. Αυτό συμβαίνει διότι τα τμήματα ανεξαρτητοποιήθηκαν και γίναν αυτόνομες σχολές στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Εξού και η ονομασία Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Η φοίτηση σε κάθε τμήμα από αυτά, σου δίνει το ίδιο πτυχίο αλλά υπάρχουν μικρές διαφορές στο πρόγραμμα σπουδών και στην διαθεσιμότητα ορισμένων ειδικοτήτων. Αν σε ενδιαφέρει να εισαχθείς και δεν σε περιορίζει η πόλη φοίτησης, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με την αντίστοιχη γραμματεία για να μάθεις αν διδάσκεται η ειδικότητα που θες.

Δείτε αν σας ενδιαφέρει και τις ιστοσελίδες των τμημάτων

ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης

ΤΕΦΑΑ Αθηνών

ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

ΤΕΦΑΑ Σερρών

ΤΕΦΑΑ ΤρικάλωνΠως υπολογίζονται τα μόρια από τις αθλητικές δοκιμασίες


Για να υπολογιστούν τα μόρια τα οποία κέρδισε ο υποψήφιος από την εξέταση των δοκιμασιών γίνεται η εξής διαδικασία. Σε κάθε δοκιμασία ο εξεταζόμενος, ανάλογα με την επίδοσή του, βαθμολογείται από 0 έως 20 βαθμούς. Κάθε βαθμός αντιπροσωπεύει (όπως θα δείτε και στον πίνακα στο τέλος του άρθρου) ένα μικρό εύρος επιδόσεων. Αν η επίδοση πχ είναι από 7.39 έως 7.00 μέτρα στην σφαιροβολία θηλέων, η υποψήφια θα λάβει τον βαθμό 10 στα 20. Το ίδιο γίνεται και για τις άλλες 2 δοκιμασίες.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βαθμολογίες από τις 3 δοκιμασίες και τις διαιρούμε με το 3 για να βρούμε τον μέσο όρο τους. Αφού βρούμε το μέσο όρο, τον πολλαπλασιάζουμε με το 200 και βγάζουμε τα τελικά μόρια. Έτσι για παράδειγμα αν είχαμε στο πρώτο αγώνισμα βαθμολογία 11 στο δεύτερο 13 και στο τρίτο 6 τότε θα είχαμε 11+13+6=30 και 30/3= 10 οπότε 10Χ200=2000 μόρια!


Κατώτατη βάση εισαγωγής


Από την σχολική χρονιά 2020-2021 ήρθε μία σημαντική αλλαγή στο πως εισάγεται κάποιος στα ΤΕΦΑΑ. Γεγονός που εμπόδισε πολλούς υποψήφιους να εισαχθούν στην σχολή επιλογής τους. Τα προηγούμενα χρόνια, ο υποψήφιος συμμετείχε στις υποχρεωτικές αθλητικές δοκιμασίες με στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον μόρια. Τα οποία προστίθονταν στην βαθμολογία του στις πανελλαδικές. Δεν υπήρχαν υποχρεωτικά όρια για να περάσουν όπως στα σώματα ασφαλείας. Ακόμα και να μην συγκέντρωναν κανέναν βαθμό, αν είχαν "γράψει καλά" στις εξετάσεις, θα μπορούσαν να εισαχθούν.


Πλέον έχει μπει ένα υποχρεωτικό όριο. Αυτό την κατώτατης βάσης εισαγωγής. Υπολογίζεται αν πάρουμε την μέση βαθμολογία όλων των υποψηφίων στα 3 αγωνίσματά τους και την πολλαπλασιάσουμε με το 0,7. Πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να χρειαστεί μέση επίδοση τουλάχιστον 4,5-6/20 για να έχει δικαίωμα εισαγωγής. Γεγονός που απαιτεί μία σχετική αθλητική ικανότητα και εξοικείωση με τις δοκιμασίες. Είναι ένα μέτρο που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις αλλά πρέπει πλέον να το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στις σχετικές προκηρύξεις.


Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για εισαγωγή στο ΤΕΦΑΑ


Οι αθλητικές δοκιμασίες ή αλλιώς «αγωνίσματα» στα οποία μπορεί να εξεταστεί ένας υποψήφιος είναι 4. Από τις 4 επιλογές ο υποψήφιος διαλέγει τις 3, στις οποίες θεωρεί ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Οι επιλογές είναι για τους άντρες 400 μέτρα τρέξιμο, ρίψη σφαίρας 6 κιλών, άλμα εις μήκος και κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο. Για τις κοπέλες είναι 200 μέτρα τρέξιμο, ρίψη σφαίρας 4 κιλών, άλμα εις μήκος, κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο. Οι επιδόσεις διαφέρουν για τα δύο φύλα για την όσο γίνεται πιο αντικειμενική βαθμολόγηση.


Να σημειώσουμε ότι στόχος του υποψηφίου, δεν είναι απλώς να περάσει κάποιο όριο. Στόχος του είναι να επιτύχει την μέγιστη δυνατή επίδοση. Για αυτό και η προετοιμασία πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό και πιο αθλητικό χαρακτήρα.

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις βαθμολογίες και τις επιδόσεις.


Στην συνέχεια θα κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση της κάθε δοκιμασίας, για να έχεις μία εικόνα, σε περίπτωση που δεν είχε τύχει μέχρι τώρα.Τα αγωνίσματα που εξετάζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις στο ΤΕΦΑΑ


Δρόμος τρεξίματος 400 μέτρων (αγόρια).

Περιλαμβάνει το τρέξιμο με την μέγιστη δυνατή ένταση για έναν γύρο. Απαιτεί 4 συνεχόμενα κατοστάρια και εξοικείωση με το τρέξιμο σε καμπή. Δηλαδή προσπάθεια για τρέξιμο με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα για περίπου 50-60 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα, για να υπάρχει καλή επίδοση, πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 90-95% της μέγιστης δρομικής ταχύτητας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μπορείς να τρέξεις τα 100 μέτρα σε τουλάχιστον 13, 5 δευτερόλεπτα και να διατηρήσεις αυτή την ταχύτητα ή λίγο μικρότερη για άλλα 300 μέτρα, για να συγκεντρώσεις τουλάχιστον βαθμολογία ίση με 5-10 στα 20. Αποτελείται από την φάση εκκίνησης-φάση επιτάχυνσης,φάση επίτευξης της μέγιστης ταχύτητας και στην συνέχεια την φάση διατήρησης-μικρής πτώσης της ταχύτητας, έως τον τερματισμό. Συν