• Workout Intelligence

Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και λιμενικό ?

Ενημερώθηκε: 30 Οκτ 2021


αθλήματα αστυνομια στρατος

Τέτοια περίοδο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εξετάσεις των σωμάτων ασφαλείας, για τους υποψήφιους μέσω πανελλαδικών. Οι υποψήφιοι μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, τις περισσότερες φορές γνωρίζοντας και άλλες φορές όχι τα αποτελέσματά τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις αθλητικές δοκιμασίες, τις ψυχομετρικές και ιατρικές εξετάσεις. Ένα ακόμα εμπόδιο πριν τον στόχο τους. Πρέπει να επιτύχουν σε αυτές τις προκαταρκτικές εξετάσεις για να έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι οι βάσεις θα είναι ευνοϊκές για αυτούς. Αν αποτύχουν σε κάποια από τις δοκιμασίες τότε αυτομάτως δεν παίζουν ρόλο τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή τους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.


Οι προκαταρκτικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημείο που πολλοί υποψήφιοι «κόβονται» δυστυχώς, για ποικιλία λόγων. Κάποια ζητήματα όπως σωματομετρικά χαρακτηριστικά ή η κατάσταση υγείας δεν μπορούν να τροποποιηθούν και αναγκάζουν πολλούς υποψήφιους να αλλάξουν βλέψεις. Για παράδειγμα το χαμηλότερο ανάστημα από το όριο σε κάποιες από τις σχολές ή μυωπία στις σχολές των Ικάρων, το όριο BMI ή κάποιο χρόνια πάθηση.


Υπάρχουν όμως και παράμετροι που μπορεί να ελέγξει ο υποψήφιος και εξαρτώνται από την κατάλληλη προετοιμασία του. Αυτές είναι α) οι ψυχομετρικές δοκιμασίες και β) οι αθλητικές δοκιμασίες. Στο παρών άρθρο θα ασχοληθούμε με τις αθλητικές δοκιμασίες οι οποίες αποτελούν γνωστικό μας αντικείμενο.

Δείτε την ιστοσελίδα μας

www.workoutintelligence.comΤι είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και λιμενικό, γιατί υπάρχουν?


Είναι ένα σύνολο τεστ επιδόσεων, το οποίο αποτελείται από βασικά αγωνίσματα του στίβου. Γι' αυτό ο όρος «αγωνίσματα» είναι πιο σωστός από τον όρο αθλήματα (πιο γενικός όρος-κάθε άθλημα μπορεί να περιέχει επιμέρους αγωνίσματα). Υπάρχουν προκαθορισμένα όρια επίδοσης τα οποία θα πρέπει να υπερνικήσει το άτομο για να επιτύχει και να αποκτήσει το δικαίωμα πρόσβασης στα σώματα ασφαλείας. Χρησιμοποιούνται για να κριθεί η καταλληλότητα και ικανότητα των υποψηφίων να ανταπεξέλθουν στις σωματικές απαιτήσεις που θα συναντήσουν κατά την εκπαίδευσή τους στην σχολή, αλλά και στην καθημερινή δράση στο πεδίο, όταν αποφοιτήσουν. Υπάρχει μακριά παράδοση στις αθλητικές και άλλου είδους δοκιμασίες για να κριθεί κάποιος κατάλληλος για τα σώματα ασφαλείας. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και στις περισσότερες χώρες σήμερα, παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα γενικό φίλτρο καταλληλότητας των ατόμων που μπορεί να αντιπροσωπεύει ή όχι τις απαιτήσεις της εργασίας τους όταν γίνουν ένστολοι. Παράλληλα οι υποψήφιοι που δηλώνουν προτίμηση για τα σώματα ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί, συνεπώς δρα ως ακόμα ένας τρόπο περιορισμού του αριθμού τους.Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες?


Στην περίπτωση των υποψηφίων για εισαγωγή στα σώματα ασφαλείας από πανελλαδικές, οι αθλητικές δοκιμασίες είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένα όρια. Μικρές παραλλαγές υπάρχουν από σώμα σε σώμα οι οποίες θα εξηγηθούν παρακάτω. Στην περίπτωση των μεμονωμένων προκηρύξεων που εμφανίζονται κατά καιρούς, μπορεί οι δοκιμασίες να διαφέρουν σημαντικά ή να μην υπάρχουν. Πάντα εξαρτώνται από την εκάστοτε προκήρυξη η οποία εξηγεί επ’ ακριβώς τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες

Οι συνήθεις αθλητικές δοκιμασίες που εξετάζονται οι υποψήφιοι για Στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό είναι η ρίψη σφαίρας, τα 100 και 1000 μέτρα τρέξιμο, το άλμα εις ύψος και το άλμα εις μήκος. Σε αυτά προστίθεται τα 50 μέτρα ελεύθερη κολύμβηση, στην περίπτωση του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού.Πρόσθετες πληροφορίες για τις αθλητικές δοκιμασίες


Τα όρια είναι παρόμοια μεταξύ των σχολών και των σωμάτων αλλά δεν είναι παντού ίδια. Οπότε απαιτείται προσοχή να γνωρίζετε τα ακριβή όρια της σχολής ή του όπλου που σας ενδιαφέρει. Επίσης είναι ίδια για άντρες και γυναίκες. Γεγονός που αυξάνει την δυσκολία τους για τις κοπέλες.

Δεν απαιτούν επιδόσεις αθλητή αλλά μία βασική φυσική κατάσταση και τεχνική. Για κάποιον που γυμνάζεται συστηματικά η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Για κάποιον που απέχει από αθλητικές δραστηριότητες απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Πολύς κόσμος «κόβεται» λόγω της υποτίμησης των ορίων ή υπερτίμησης της των δυνατοτήτων του. (μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο το προηγούμενό μας άρθρο 10 tips για να επιτύχεις στις αθλητικές δοκιμασίες)

  • Η έγκαιρη προετοιμασία είναι αρκετά χρήσιμη για να επιτύχει κάποιος με άνεση. Προτείνεται και από τις ίδιες τις σχολές.

  • Δεν υπάρχει δικαίωμα επανεξέτασης για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να πάρει αναβολή στην εξέτασή με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και να εξεταστεί την ημέρα που έχουν οριστεί οι αναβολές.

  • Στην περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί κατά την εξέταση, μετά από εξέταση του γιατρού δεν κόβεται, αλλά κρατώντας τις επιτυχημένες προσπάθειες, εξετάζεται την ημέρα των αναβολών, στις υπόλοιπες δοκιμασίες

  • Πάντα προηγείται ανακοίνωση με τις ακριβείς ώρες, ημερομηνίες και τοποθεσίες εξέτασης. Συνήθως είναι μεγάλα αθλητικά στάδια που διαθέτουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις, μετά το πέρας των πανελλαδικών.

  • Η σειρά εκτέλεσης των δοκιμασιών είναι τυχαία. Μπορεί η συνολική κόπωση να επηρεάσει τις επιδόσεις.

Χρήσιμο θεωρούμε να κάνουμε μία λεπτομερή ανάλυση του κάθε αγωνίσματος για να έχετε μία εικόνα αν δεν τα γνωρίζετε ήδη και να σας λυθούν τυχόν απορίες.


Παρουσίαση αθλητικών δοκιμασιών


1) Δρόμος 100 μέτρων.

Είναι το γνωστό σε όλους μας «κατοστάρι». Αποτελεί τεστ ταχύτητας. Ο υποψήφιος πρέπει να καλύψει την απόσταση όσο πιο γρήγορα μπορεί. Συνήθως εξετάζονται ανά δύο ή 3 για καλύτερο έλεγχο της επίδοσης. Η εκκίνηση συνήθως γίνεται χωρίς χρήση βατήρα. Ο αφέτης σε ανύποπτο χρόνο δίνει σήμα με σφυρίχτρα ή ειδικό όπλο και ο υποψήφιος πρέπει να κάνει μέγιστη προσπάθεια έως τον τερματισμό. Το 100άρι τεχνικά αποτελείται από 4 φάσεις. Α) θέση εκκίνησης Β) εκκίνηση-φάση επιτάχυνσης Γ) φάση μέγιστης ταχύτητας και Δ) φάση διατήρησης ή μικρής πτώσης της ταχύτητας μέχρι τον τερματισμό. Η επιτυχημένη επίδοση εξαρτάται από όλες τις φάσεις, όπου μικρά λάθη στην κάθε επιμέρους φάση μπορεί να στερήσουν την επιτυχία. Από την άλλη μικρές αδυναμίες σε κάποιο από τα επιμέρους τμήματα μπορεί να διορθωθούν με καλή απόδοση στις άλλες φάσεις.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: 1) ταχύτητα 2) ταχυδύναμη 3) νευρομυικό συντονισμό (βασική τεχνική) 4) δύναμη (κυρίως στον κορμό και τους μύες των ποδιών). Σημειώνεται ότι η αντοχή είναι σπάνια περιοριστικός παράγοντας.

  • Όρια: 16 δευτερόλεπτα στην Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

  • 17 δευτερόλεπτα , ΣΣΕ/ ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ,ΣΤΥΑ,ΣΥΔ

  • Σημείωση: Αποτελεί μία από τις ευκολότερες δοκιμασίες για επιτυχία καθώς λίγοι υποψήφιοι «κόβονται». Παράλληλα όμως αποτελεί μία από τις δυσκολότερες για βελτίωση, αν οι επιδόσεις βρίσκονται πολύ μακριά από τα όρια, και ίσως την πιο επικίνδυνη δοκιμασία για μυικό τραυματισμό. Συνεπώς απαιτεί προσοχή κατά την προετοιμασία.

2) Δρόμος 1000 μέτρων.

Είναι η δοκιμασία που φοβούνται περισσότερο οι υποψήφιοι. Έχει βγει η φήμη ότι εκεί «κόβονται» οι περισσότεροι. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει. Θα προσθέσουμε όμως ότι είναι η δοκιμασία που κόβονται οι περισσότεροι που δεν έχουν κάνει προετοιμασία. Πολύ σπάνια αποτυγχάνει κάποιος έως ποτέ, όταν έχει προηγηθεί συστηματική προπόνηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν αθλούνται καθόλου συνήθως δεν μπορούν να περάσουν το όριο. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις ατόμων που οφείλουν την επιτυχία τους στα γονίδιά τους. Επειδή δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και επειδή γνωρίζουμε ότι η αντοχή σαν φυσική ικανότητα, ότι έχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης (20 έως 70-80%), η έγκαιρη προετοιμασία εξασφαλίζει την επιτυχία. Κατά την εξέταση οι υποψήφι