top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWorkout Intelligence

Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και λιμενικό ?

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαρ 2022


αθλήματα αστυνομια στρατος

Τέτοια περίοδο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εξετάσεις των σωμάτων ασφαλείας, για τους υποψήφιους μέσω πανελλαδικών. Οι υποψήφιοι μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, τις περισσότερες φορές γνωρίζοντας και άλλες φορές όχι τα αποτελέσματά τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις αθλητικές δοκιμασίες, τις ψυχομετρικές και ιατρικές εξετάσεις. Ένα ακόμα εμπόδιο πριν τον στόχο τους. Πρέπει να επιτύχουν σε αυτές τις προκαταρκτικές εξετάσεις για να έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι οι βάσεις θα είναι ευνοϊκές για αυτούς. Αν αποτύχουν σε κάποια από τις δοκιμασίες τότε αυτομάτως δεν παίζουν ρόλο τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή τους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.


Οι προκαταρκτικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημείο που πολλοί υποψήφιοι «κόβονται» δυστυχώς, για ποικιλία λόγων. Κάποια ζητήματα όπως σωματομετρικά χαρακτηριστικά ή η κατάσταση υγείας δεν μπορούν να τροποποιηθούν και αναγκάζουν πολλούς υποψήφιους να αλλάξουν βλέψεις. Για παράδειγμα το χαμηλότερο ανάστημα από το όριο σε κάποιες από τις σχολές ή μυωπία στις σχολές των Ικάρων, το όριο BMI ή κάποιο χρόνια πάθηση.


Υπάρχουν όμως και παράμετροι που μπορεί να ελέγξει ο υποψήφιος και εξαρτώνται από την κατάλληλη προετοιμασία του. Αυτές είναι α) οι ψυχομετρικές δοκιμασίες και β) οι αθλητικές δοκιμασίες. Στο παρών άρθρο θα ασχοληθούμε με τις αθλητικές δοκιμασίες οι οποίες αποτελούν γνωστικό μας αντικείμενο.

Δείτε την ιστοσελίδα μας



Τι είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και λιμενικό, γιατί υπάρχουν?


Είναι ένα σύνολο τεστ επιδόσεων, το οποίο αποτελείται από βασικά αγωνίσματα του στίβου. Γι' αυτό ο όρος «αγωνίσματα» είναι πιο σωστός από τον όρο αθλήματα (πιο γενικός όρος-κάθε άθλημα μπορεί να περιέχει επιμέρους αγωνίσματα). Υπάρχουν προκαθορισμένα όρια επίδοσης τα οποία θα πρέπει να υπερνικήσει το άτομο για να επιτύχει και να αποκτήσει το δικαίωμα πρόσβασης στα σώματα ασφαλείας. Χρησιμοποιούνται για να κριθεί η καταλληλότητα και ικανότητα των υποψηφίων να ανταπεξέλθουν στις σωματικές απαιτήσεις που θα συναντήσουν κατά την εκπαίδευσή τους στην σχολή, αλλά και στην καθημερινή δράση στο πεδίο, όταν αποφοιτήσουν. Υπάρχει μακριά παράδοση στις αθλητικές και άλλου είδους δοκιμασίες για να κριθεί κάποιος κατάλληλος για τα σώματα ασφαλείας. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και στις περισσότερες χώρες σήμερα, παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα γενικό φίλτρο καταλληλότητας των ατόμων που μπορεί να αντιπροσωπεύει ή όχι τις απαιτήσεις της εργασίας τους όταν γίνουν ένστολοι. Παράλληλα οι υποψήφιοι που δηλώνουν προτίμηση για τα σώματα ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί, συνεπώς δρα ως ακόμα ένας τρόπο περιορισμού του αριθμού τους.



Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες?


Στην περίπτωση των υποψηφίων για εισαγωγή στα σώματα ασφαλείας από πανελλαδικές, οι αθλητικές δοκιμασίες είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένα όρια. Μικρές παραλλαγές υπάρχουν από σώμα σε σώμα οι οποίες θα εξηγηθούν παρακάτω. Στην περίπτωση των μεμονωμένων προκηρύξεων που εμφανίζονται κατά καιρούς, μπορεί οι δοκιμασίες να διαφέρουν σημαντικά ή να μην υπάρχουν. Πάντα εξαρτώνται από την εκάστοτε προκήρυξη η οποία εξηγεί επ’ ακριβώς τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες

Οι συνήθεις αθλητικές δοκιμασίες που εξετάζονται οι υποψήφιοι για Στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό είναι η ρίψη σφαίρας, τα 100 και 1000 μέτρα τρέξιμο, το άλμα εις ύψος και το άλμα εις μήκος. Σε αυτά προστίθεται τα 50 μέτρα ελεύθερη κολύμβηση, στην περίπτωση του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού.



Πρόσθετες πληροφορίες για τις αθλητικές δοκιμασίες


Τα όρια είναι παρόμοια μεταξύ των σχολών και των σωμάτων αλλά δεν είναι παντού ίδια. Οπότε απαιτείται προσοχή να γνωρίζετε τα ακριβή όρια της σχολής ή του όπλου που σας ενδιαφέρει. Επίσης είναι ίδια για άντρες και γυναίκες. Γεγονός που αυξάνει την δυσκολία τους για τις κοπέλες.

Δεν απαιτούν επιδόσεις αθλητή αλλά μία βασική φυσική κατάσταση και τεχνική. Για κάποιον που γυμνάζεται συστηματικά η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Για κάποιον που απέχει από αθλητικές δραστηριότητες απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Πολύς κόσμος «κόβεται» λόγω της υποτίμησης των ορίων ή υπερτίμησης της των δυνατοτήτων του. (μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο το προηγούμενό μας άρθρο 10 tips για να επιτύχεις στις αθλητικές δοκιμασίες)

  • Η έγκαιρη προετοιμασία είναι αρκετά χρήσιμη για να επιτύχει κάποιος με άνεση. Προτείνεται και από τις ίδιες τις σχολές.

  • Δεν υπάρχει δικαίωμα επανεξέτασης για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να πάρει αναβολή στην εξέτασή με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και να εξεταστεί την ημέρα που έχουν οριστεί οι αναβολές.

  • Στην περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί κατά την εξέταση, μετά από εξέταση του γιατρού δεν κόβεται, αλλά κρατώντας τις επιτυχημένες προσπάθειες, εξετάζεται την ημέρα των αναβολών, στις υπόλοιπες δοκιμασίες

  • Πάντα προηγείται ανακοίνωση με τις ακριβείς ώρες, ημερομηνίες και τοποθεσίες εξέτασης. Συνήθως είναι μεγάλα αθλητικά στάδια που διαθέτουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις, μετά το πέρας των πανελλαδικών.

  • Η σειρά εκτέλεσης των δοκιμασιών είναι τυχαία. Μπορεί η συνολική κόπωση να επηρεάσει τις επιδόσεις.

Χρήσιμο θεωρούμε να κάνουμε μία λεπτομερή ανάλυση του κάθε αγωνίσματος για να έχετε μία εικόνα αν δεν τα γνωρίζετε ήδη και να σας λυθούν τυχόν απορίες.


Παρουσίαση αθλητικών δοκιμασιών


1) Δρόμος 100 μέτρων.

Είναι το γνωστό σε όλους μας «κατοστάρι». Αποτελεί τεστ ταχύτητας. Ο υποψήφιος πρέπει να καλύψει την απόσταση όσο πιο γρήγορα μπορεί. Συνήθως εξετάζονται ανά δύο ή 3 για καλύτερο έλεγχο της επίδοσης. Η εκκίνηση συνήθως γίνεται χωρίς χρήση βατήρα. Ο αφέτης σε ανύποπτο χρόνο δίνει σήμα με σφυρίχτρα ή ειδικό όπλο και ο υποψήφιος πρέπει να κάνει μέγιστη προσπάθεια έως τον τερματισμό. Το 100άρι τεχνικά αποτελείται από 4 φάσεις. Α) θέση εκκίνησης Β) εκκίνηση-φάση επιτάχυνσης Γ) φάση μέγιστης ταχύτητας και Δ) φάση διατήρησης ή μικρής πτώσης της ταχύτητας μέχρι τον τερματισμό. Η επιτυχημένη επίδοση εξαρτάται από όλες τις φάσεις, όπου μικρά λάθη στην κάθε επιμέρους φάση μπορεί να στερήσουν την επιτυχία. Από την άλλη μικρές αδυναμίες σε κάποιο από τα επιμέρους τμήματα μπορεί να διορθωθούν με καλή απόδοση στις άλλες φάσεις.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: 1) ταχύτητα 2) ταχυδύναμη 3) νευρομυικό συντονισμό (βασική τεχνική) 4) δύναμη (κυρίως στον κορμό και τους μύες των ποδιών). Σημειώνεται ότι η αντοχή είναι σπάνια περιοριστικός παράγοντας.

  • Όρια: 16 δευτερόλεπτα στην Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

  • 17 δευτερόλεπτα , ΣΣΕ/ ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ,ΣΤΥΑ,ΣΥΔ

  • Σημείωση: Αποτελεί μία από τις ευκολότερες δοκιμασίες για επιτυχία καθώς λίγοι υποψήφιοι «κόβονται». Παράλληλα όμως αποτελεί μία από τις δυσκολότερες για βελτίωση, αν οι επιδόσεις βρίσκονται πολύ μακριά από τα όρια, και ίσως την πιο επικίνδυνη δοκιμασία για μυικό τραυματισμό. Συνεπώς απαιτεί προσοχή κατά την προετοιμασία.

2) Δρόμος 1000 μέτρων.

Είναι η δοκιμασία που φοβούνται περισσότερο οι υποψήφιοι. Έχει βγει η φήμη ότι εκεί «κόβονται» οι περισσότεροι. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει. Θα προσθέσουμε όμως ότι είναι η δοκιμασία που κόβονται οι περισσότεροι που δεν έχουν κάνει προετοιμασία. Πολύ σπάνια αποτυγχάνει κάποιος έως ποτέ, όταν έχει προηγηθεί συστηματική προπόνηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν αθλούνται καθόλου συνήθως δεν μπορούν να περάσουν το όριο. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις ατόμων που οφείλουν την επιτυχία τους στα γονίδιά τους. Επειδή δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και επειδή γνωρίζουμε ότι η αντοχή σαν φυσική ικανότητα, ότι έχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης (20 έως 70-80%), η έγκαιρη προετοιμασία εξασφαλίζει την επιτυχία. Κατά την εξέταση οι υποψήφιοι καλούνται να ολοκληρώσουν 2,5 γύρους σε κλασσικό γήπεδο στίβου (400 μέτρα ο γύρος) όσο πιο γρήγορα μπορούν. Εκκίνηση δίνεται χωρίς βατήρα, με σήμα του αφέτη. Συνήθως δεν εξετάζονται πάνω από 4 άτομα ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται να χωριστεί σε συγκεκριμένες φάσεις καθώς η εκκίνηση δεν γίνεται με την ίδια ορμή με το 100άρι και η φάση επιτάχυνσης δεν είναι μεγάλη σε διάρκεια. Επίσης ο υποψήφιος δεν «πιάνει» την μέγιστη ταχύτητά του αλλά την μέγιστη δυνατή που μπορεί να διατηρήσει έως τον τερματισμό. Στα τελευταία 200 μέτρα συνήθως αυξάνεται ο ρυθμός και γίνεται η τελική προσπάθεια, αν υπάρχουν δυνάμεις. Κατά την διάρκεια υπάρχει έντονη κόπωση και στα τελευταία μέτρα τα πόδια και τα χέρια βαραίνουν λόγω της συγκέντρωσης των μεταβολιτών. Η καρδιά από την πλευρά της, χτυπάει σε μέγιστο ρυθμό.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: καρδιοαναπνευστική αντοχή-ανοχή στην κόπωση

  • Όρια:4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα στην Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

  • 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα , ΣΣΕ/ ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ,ΣΤΥΑ,ΣΥΔ

  • Σημείωση: Για να περαστεί το όριο απαιτεί καλή αντοχή. Αν δεν είσαι ενεργός αθλητής θα πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον 3 μήνες με συστηματική προπόνηση (3-5 φορές την βδομάδα). Προσοχή πρέπει να δοθεί όταν προτρέχουν κάποιοι περιορισμοί υγείας όπως στίγμα αναιμίας, χαμηλό σίδηρο κλπ, γιατί επιδρούν σημαντικά στην αντοχή και πρέπει να ελεγχθούν.

3) Άλμα εις μήκος.

Κατά την γνώμη μας αποτελεί την πιο δύσκολη δοκιμασία λόγω των δυνάμεων που εφαρμόζονται κατά την προσπάθεια. Ένα πάτημα στο βατήρα μπορεί να αναλογεί 5-8 φορές το σωματικό μας βάρος. Οπότε αυτομάτως ο κίνδυνος τραυματισμού ανεβαίνει. Η ταχύτητα εκτέλεσης δυσκολεύει την εξάσκηση τεχνικής, συνεπώς απαιτεί καλό σχεδιασμό της προπόνησης και πολλές προασκήσεις. Το όριο βέβαια είναι βατό. Αρκεί βέβαια να νικηθεί ο φόβος του άλματος και να εκμεταλευετείς όλη σου την ταχύτητα. Η δοκιμασία αποτελείται από 3 τμήματα. Α) την φόρα Β) το πάτημα-άλμα Γ) αιώρηση Δ) την προσγείωση. Η τελική επίδοση εξαρτάται από την ταχύτητα που έχεις την ώρα που απογειώνεσαι καθώς και από το ύψος που έχει το κέντρο μάζας σου κατά την απογείωση. Συνεπώς απαιτεί όσο γίνεται καλύτερη φόρα και όσο γίνεται μικρότερη απώλειά της μέχρι το πάτημα. Συνήθως 30-45 μέτρα φόρας είναι αρκετά για έναν υποψήφιο. Το πάτημα στο άλμα πρέπει να γίνει με το ένα πόδι (το δυνατό σου) στο προκαθορισμένο όριο. Πρέπει να πατήσεις με όλο το πέλμα. Το όριο θέτει ο βατήρας. Αν τον περάσεις τότε η προσπάθεια κρίνεται άκυρη. Κατά την αιώρηση υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες εξαρτώνται από το μήκος άλματος. Σε επιδόσεις κάτω από τα 5 μέτρα η τεχνική του 1,5 διασκελισμού ή του εκτατικού είναι οι πιο συνηθισμένοι. Κατά την προσγείωση προσπαθείς να πέσεις στο σκάμμα καθιστός και να μην ακουμπήσεις τα χέρια πίσω από το σώμα. Η τελική επίδοση μετριέται από την αρχή του βατήρα έως το πρώτο ίχνος που έχεις αφήσει στο σκάμμα, δηλαδή το κοντινότερο στον βατήρα. Ο υποψήφιος έχε στην διάθεσή του 3 προσπάθειες. Η επίδοση ακυρώνεται όταν ξεπεραστεί, έστω και ελαφρώς ο βατήρας, ή αποχωρίσεις από το σκάμμα πατώντας μέσα σε αυτό πριν από το σημείο προσγείωσής σου, και τέλος αν δεν περάσεις το όριο.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα

  • Όρια: 3 μέτρα και 60 εκατοστά (το ίδιο για όλες τις σχολές)

  • Σημείωση: Για να επιτύχεις στο άλμα εις μήκος απαιτείται κυρίως εξάσκηση στα τεχνικά στοιχεία. Λόγω όμως των μεγάλων δυνάμεων που δημιουργούνται πρέπει να έχεις επαρκή επίπεδα δύναμης για να μην τραυματιστείς. Παράλληλα για να περάσεις το όριο χρειάζεται βασικό επίπεδο ταχύτητας. Σύμμαχός σου είναι η επανάληψη και η αρχή της σταδιακής αύξησης της επιβάρυνσης. Ποτέ μην επιχειρήσεις χωρίς εξοικείωση και καλή προθέρμανση να πηδήξεις με μέγιστη ένταση. Τέλος μείζονος σημασίας είναι ο υπολογισμός των μέτρων φόρας, έτσι ώστε να έχεις την μέγιστη δυνατή και να πατήσεις πριν το όριο του βατήρα.

4) Άλμα εις ύψος.

Το άλμα εις ύψος κατά την γνώμη μας αποτελεί την πιο εύκολη δοκιμασία. Εκεί όμως πρέπει να δοθεί προσοχή, να μην υποτιμηθεί. Ο υποψήφιος καλείται να περάσει το καθορισμένο ύψος πηδώντας από πάνω του. Το όριο μπαίνει είτε με την βοήθεια πήχη ή σκοινιού. Αν πέσει ο πήχης η κουνηθεί το σχοινί η επίδοση θεωρείται άκυρη. Μετά το άλμα, ο υποψήφιος προσγειώνεται σε ειδικό στρώμα. Αποτελείται από Α) την φόρα Β) το πάτημα-άλμα Γ) την αιώρηση Δ) την προσγείωση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να το περάσει κάποιος. Η γενική ιδέα είναι η φόρα 20-25 μέτρων, το πάτημα με το καλό μας πόδι και προσγείωση με την πλάτη. Οι επιμέρους τεχνικές διαφέρουν στο πόδι πατήματος και στην κίνηση πάνω από τον πήχη. Η πιο συνηθισμένη για τους υποψήφιους είναι η τεχνική ψαλίδι όπου πατάς με το εξωτερικό πόδι σε σχέση με τον πήχη, ανεβάζεις το εσωτερικό όσο πιο ψηλά μπορείς, περνάς τον πήχη και στη συνέχεια ανεβάζεις με τον ίδιο τρόπο το εξωτερικό πόδι. Η επίδοση εξαρτάται από την φόρα και από την θέση του κέντρου μάζας σου στον πήχη. Η θέση του εξαρτάται από το σωματικό σου ύψος καθώς και από το ύψος που απέκτησες με το άλμα σου. Ένας ψηλότερος υποψήφιος βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση για να περάσει το όριο. Δίνεται δικαίωμα για 3 προσπάθειες

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: αλτικότητα, δύναμη

  • Όριο: 1 μέτρο και 5 εκατοστά στην Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

  • 1 μέτρο , ΣΣΕ/ ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ,ΣΤΥΑ,ΣΥΔ

  • Σημείωση: Θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος εξάσκησης για να υπάρξει μια άνεση με το αγώνισμα. Χρονικά μπορεί να απαιτεί μικρότερη αφιέρωση από τα υπόλοιπα αγωνίσματα αλλά θα πρέπει να σιγουρευτείς έγκαιρα ότι μπορείς να το περάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχει ειδικό στρώμα για να προσγειωθείς με ασφάλεια.

5) Ρίψη σφαίρας 7 κιλών και 260 γραμμαρίων.

Το δυσκολότερο αγώνισμα για τις κοπέλες καθώς το όριο και το βάρος της σφαίρας είναι ίδιο. Αν η επίδοσή σου είναι αρκετά λιγότερο από το όριο τότε είναι το αγώνισμα που θα σου πάρει τον περισσότερο καιρό να βελτιώσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω των απαιτήσεων σε δύναμη, η οποία θέλει αρκετό χρόνο για να αυξηθεί. Η υποψήφιος παίρνει θέση στον ειδικό διαμορφωμένο κυκλικό χώρο, την βαλβίδα. Η βαλβίδα έχει διάμετρο 2,135 μέτρα. Τόση είναι η μέγιστη φόρα που μπορεί να πάρει ο υποψήφιος για να ρίξει την σφαίρα. Αν περάσει το τελικό όριο που λέγεται αναστολέας, η βολή θεωρείται άκυρη. Ο υποψήφιος πρέπει να ξεκινήσει από ήρεμη στάση μέσα στην βαλβίδα και να ρίξει την σφαίρα όσο πιο μακριά μπορεί με το ένα χέρι. Η τελική επίδοση μετριέται από την αρχή του αναστολέα μέχρι το πιο κοντινό σημείο προσγείωσης της σφαίρας στον αναστολέα. Η βολή δεν χρειάζεται να είναι τελείως ευθεία, αλλά επιτρέπονται και βολές με μικρή απόκλιση από αυτήν, εντός πλευρικών ορίων. Αν βγει εκτός αυτών, θεωρείται άκυρη η βολή. Η ρίψη αποτελείται από την Α) αρχική θέση Β) φόρα Γ) τελική θέση-ρίψη Δ) συγκράτηση. Σε αθλητικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται 2 βασικές τεχνικές για την ρίψη της σφαίρας. Η O’ Brien (glide technique) και η περιστροφική Baryshnikov. Λόγω όμως της πολυπλοκότητάς τους, της μικρής διαφοράς στην επίδοση αλλά και των πολλών παραμέτρων που μπορεί να πάνε στραβά για έναν υποψήφιο με περιορισμένο χρόνο εξάσκησης, χρησιμοποιείται μία πιο απλή τεχνική. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει ένα «γκάλοπ» από πλάγια θέση σε σχέση με την ρίψη (λόγω της πολυπλοκότητας των τεχνικών η εξήγηση της τεχνικής ξεπερνάει τα όρια του άρθρου, μπορείτε να απευθυνθείται στον προπονητή σας. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube.) H επίδοση εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα απελευθέρωσης της σφαίρας καθώς και από την γωνία με την οποία γίνεται η ρίψη. Η ταχύτητα από την μεριά της εξαρτάται από την σωστή τεχνική, την σωματική δύναμη και ταχυδύναμη του αθλητή. Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Η γωνία απελευθέρωσης παίζει και αυτή τον ρόλο της. Γίνεται εύκολα κατανοητό αν σκεφτούμε πως επιλέγουμε να πετάξουμε μία μπάλα για να πάει μακριά. Συνήθως δίνουμε μία γωνία 45-60 μοιρών ασυναίσθητα, καθώς έχουμε συνηθίσει την επίδραση της βαρύτητας. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί μετά την ρίψη, ο ρίπτης να συγκρατηθεί εντός της βαλβίδας, γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί άκυρη η βολή. Δίνεται δικαίωμα για 3 βολές με κάθε χέρι. Η τελική επίδοση μετριέται ως ο μέσος όρος της καλύτερης βολής με το δεξί και με το αριστερό. Δηλαδή ένα παράδειγμα. Αν ρίξεις 5 μέτρα με το δεξί και 4,5 με το αριστερό, η τελική σου επίδοση είναι (Δεξί + αριστερό)/2 άρα 4,75 μέτρα.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται. Δύναμη (όλο το σώμα), ταχυδύναμη

  • Όρια: 4 μέτρα και 50 εκατοστά μέσο όρο ,στην Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

  • 4 μέτρα και 40 εκατοστά μέσο όρο, ΣΣΕ/ ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ,ΣΤΥΑ,ΣΥΔ.

  • Σημείωση: Δοκίμασε τις ικανότητές σου όσο πιο νωρίς μπορείς. Ακόμα και 1 ή 2 χρόνια. Αν απέχεις πολύ από την επίδοση στόχο, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος συστηματικής ενδυνάμωσης. Λόγω των μεγάλων δυνάμεων και της μικρής διάρκειας της ρίψης, απαιτείται πολύ εξάσκηση. Σημαντικό είναι να τηρηθεί η αρχή της σταδιακής αύξησης της επιβάρυνσης και ο αριθμός των ρίψεων με μέγιστη ένταση να μην ξεπερνάει τις 8 από κάθε χέρι.

**6) Μεταφορά ανά χέρι αλτήρα με λαβή βάρους είκοσι πέντε (25) κιλών έκαστος


Αποτελεί καινούρια δοκιμασία που προστέθηκε το 2022 ειδικά για την εξέταση των υποψηφίων της πυροσβεστικής. Οι υποψήφιοι πρέπει να κουβαλήσουν από ένα βαράκι 25 κιλών

σε απόσταση εκατό (100) μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50΄΄(μία προσπάθεια). Αποτελεί μία δοκιμασία η οποία απαιτεί αρκετή δύναμη στην λαβή, στον κορμό και στα κάτω άκρα, με την λαβή να είναι συνήθως ο περιοριστικός παράγοντας της απόδοσης. Για να επιτύχουμε είναι χρήσιμο να περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμα προετοιμασίας, ασκήσεις με κράτημα βάρους όπως τα deadlifts ή τα loaded carries.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: Μυϊκή δύναμη (κυρίως στη λαβή και στο κορμό)

  • Όρια: 100 μέτρα σε 50 δευτερόλεπτα

  • Σημείωση: Αποτελεί δοκιμασία η οποία μπορεί να δυσκολέψει άτομα χαμηλότερου σωματικού βάρους ή άτομα που δεν είχαν εξασκήσει συστηματικά την λαβή τους. Ως καινούρια δοκιμασία είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί.




**7) 50 μέτρα ελεύθερη κολύμβηση.

Αποτελεί την πρόσθετη δοκιμασία που πρέπει να επιτύχουν οι υποψήφιοι για λιμενικό και ναυτικό. Το όριο του είναι αρκετά βατό για έναν υποψήφιο που έχει επαφή με την κολύμβηση. Παρότι δεν ορίζεται υποχρεωτικά, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν το στυλ του ελεύθερου. Αυτό γιατί, είναι η πιο γρήγορη τεχνική κολύμβησης και το πιο γνώριμο στυλ. Βέβαια προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. Αν δεν έχουμε κάνει μαθήματα κολύμβησης και δεν έχουμε εξοικειωθεί με τις αναπνοές, τον συντονισμό χεριών ποδιών καθώς και με την σωστή θέση του σώματος στο νερό, θα δυσκολευτούμε αρκετά. Το όριο συγχωρεί αρκετά λάθη, αλλά αν η μόνη μας επαφή είναι τα καλοκαιρινά μπάνια στην θάλασσα θα δυσκολευτούμε και μπορεί να αποτύχουμε. Η εξέταση λαμβάνει μέρος σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρων), συνήθως διαφορετική μέρα από τα άλλα αγωνίσματα. Κατά την εξέταση, ο υποψήφιος παίρνει θέση σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, περίπου 1,5 μέτρα πάνω από το νερό (βατήρας). Με το σήμα του αφέτη πρέπει να εκτελέσει βουτιά, χωρίς να χάσει χρόνο, και να διασχίσει λίγα μέτρα από την απόσταση, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια να βγει στην επιφάνεια και να εκτελέσει κανονικά τις χεριές, τις ποδιές και τις αναπνοές, όσο πιο γρήγορα μπορεί, έως τον τερματισμό. Η προσπάθεια ολοκληρώνεται όταν ακουμπήσει τον απέναντι τοίχο της πισίνας. Κάθε υποψήφιος αγωνίζεται σε οριοθετημένη λωρίδα. Όπως γίνεται κατανοητό, πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με την εκκίνηση, την βουτιά, το μακροβούτι και την τεχνική του ελεύθερου στυλ. Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα για μία προσπάθεια. Παράλληλα θα πρέπει να φοράει ειδικό κολυμβητικό μαγιό και γυαλιά για νερό.

  • Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: Μυική αντοχή

  • Όρια: 2 λεπτά

  • Σημείωση: Απαιτεί την εξειδικευμένη έμφασή της σαν δοκιμασία. Συνήθως γίνεται το λάθος να παραληφθεί από την προετοιμασία λόγω των απαιτήσεων σε εγκαταστάσεις και χρόνο. Αν έχεις κατασταλάξει ως προς τον στόχο σου, ιδανικό θα ήταν με την πρώτη ευκαιρία να γραφτείς σε κάποιο δημοτικό κολυμβητήριο και να ακολουθήσεις τμήματα εξάσκησης.Επίσης μπορείς να πραγματοποιήσεις ατομικά μαθήματα με τον προπονητή της επιλογής σου. Το καλοκαίρι ειδικά, οι δυνατότητες αυξάνονται λόγω του ανοίγματος των καλοκαιρινών κολυμβητηρίων. Εμπόδιο συνήθως είναι οι περιορισμοί σε χρόνο και χώρο στα δημόσια κολυμβητήρια. Με καλό προγραμματισμό όμως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Συνήθως 6-10 μαθήματα είναι αρκετά για να περάσεις με επιτυχία


Κλείνοντας, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε αρκετές πληροφορίες για να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αποκτήσετε μία πρώτη επαφή με τις αθλητικές δοκιμασίες. Θεωρούμε πολύ σημαντική την επιτυχία σας στα αγωνίσματα για αυτό και εμείς από την μεριά μας θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή σας την προσπάθεια.

Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες στην σελίδα μας ή στις σελίδες των σωμάτων ασφαλείας και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Σας παραθέτουμε τα link


Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας


Από την ομάδα του Workout Intelligence.

Για περισσότερες πληροφορίες ή προετοιμασία με την εξειδικευμένη ομάδα μας, στείλτε μας e-mail: iworkoutintelligence@gmail.com και δείτε την ιστοσελίδα μας

bottom of page