• Workout Intelligence

Crossfit και εμφάνιση τραυματισμών : Τι μας λέει η έρευνα


Crossfit τραυματισμοί

Το παρών άρθρο είναι μέρος εργασίας μας κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού μας στην ανθρώπινη απόδοση και υγεία. Παρουσιάζουμε ουσιαστικά τις πληροφορίες που βρήκαμε ύστερα από εκτενή μελέτη της επιστημονικής βιβλιογραφίας στο αντικείμενο. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια επιλογής ερευνών έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εγκυρότητα. Δεν παρουσιάζουμε την προσωπική μας άποψη σε κανένα σημείο του άρθρου. Ως λάτρεις της γυμναστικής και της άθλησης εννοείται ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να δοκιμάζουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα στον κλάδο μας. Το Crossfit αποτελεί ένα άθλημα-τρόπο εκγύμνασης που δεν μας άφησε αδιάφορους, μας εντυπωσίασε με τις καινοτομίες του, έχουμε χρησιμοποιήσει μεθοδολογίες του, έχουμε προπονηθεί με αυτές, και συνεχίζουμε έως και σήμερα. Το μόνο σημείο είναι το εξής όμως που θα πούμε την προσωπική μας άποψη. Άποψη η οποία βρίσκεται σε συμφωνία με την αθλητική επιστήμη. Όποιο τρόπο και να επιλέξεις να γυμνάζεσαι, απαραίτητη είναι η τήρηση των κανόνων της προπονητικής και ειδικά στην αρχή, να υπάρχει προπονητική καθοδήγηση από κατάλληλους, διαπιστευμένους γυμναστές στην αθλητική επιστήμη.Εισαγωγή: Τι είναι το Crossfit


Crossfit είναι μία μέθοδος προπόνησης η οποία συνδυάζει ασκήσεις, πολλών ειδών (ενόργανη, άρση βαρών, calisthenics) με ποικιλία εξοπλισμού, σε μεγάλο φάσμα και προωθείται με σκοπό την ολοκληρωμένη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των συμμετεχόντων καθώς και ως ανταγωνιστικό άθλημα καθώς διοργανώνονται ποικιλία διοργανώσεων με επίκεντρο κάθε χρόνο τα Crossfit Games . Το crossfit είναι το εμπορικό όνομα της δημιουργίας του Greg Glassman το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 2000.


Σύμφωνα με τον ιδρυτή του crossfit (Greg Glassman) είναι ένα σύνολο μεθόδων προπόνησης με συνεχώς μεταβαλλόμενων κινητικών μοτίβων εκτελούμενα σε μεγάλη ένταση. Όλες οι κινήσεις βασίζονται σε ποικιλία βασικών και θεμελιωδών ασκήσεων εμπνευσμένες από ενόργανη, άρση βαρών, στίβο, κωπηλασία κλπ. Επιλέγονται διότι βρίσκονται στα πλαίσια της ανθρώπινης δραστηριότητας και με αυτές μπορείς να μετακινήσεις μεγάλες αντιστάσεις σε μεγάλες αποστάσεις έτσι είναι οι πιο αποτελεσματικές για να παράγεις όσο γίνεται περισσότερο έργο στον διαθέσιμο χρόνο. Σύμφωνα με την άποψή του η υψηλή ένταση είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν αποτελέσματα στην φυσική κατάσταση. Μεταβάλλοντας συνέχεια την ένταση και το περιεχόμενο της προπόνησης (βασισμένα πάντα σε λειτουργικές—θεμελιώδης κινήσεις) μπορείς να έχεις σύμφωνα με το Greg Glassman εκπληκτικά αποτελέσματα στην ικανότητα και την φυσική κατάσταση. Οι προπονήσεις του crossfit συνήθως συνοδεύονται από ένα ασπροπίνακα και ρολόι. Ο πίνακας για καταγραφή στοιχείων και το άλλο για τον χρόνο. Η κριτική που έχει δεχτεί το crossfit στηρίζεται στην πηγή της φιλοσόφίας του. Πυλώνες του είναι η ένταση στον χρόνο, ο ευγενής ανταγωνισμός και η ποικιλία κινητικών προτύπων. Συνδυαστικά αυτά μπορεί να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στην ικανότητα και φυσική κατάσταση των αθλητών αλλά επίσης μπορεί να αποτελούν μονόδρομο προς τραυματισμό. Η υψηλή ένταση από μόνη της μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τραυματισμό όπως και η πολυπλοκότητα των ασκήσεων, ο ανταγωνισμός η πίεση του χρόνου καθώς και η κόπωση. Αν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί μπορεί ο κίνδυνος να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Αλλά όπως όλα τα θέματα στην προπονητική απαιτούν σωστή μεθοδικότητα δεν σημαίνει ότι crossfit είναι επικίνδυνο, αν ακολουθούνται με ακρίβεια η προπονητική, η αθλητιατρική και η σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης σε συνδυασμό με την παροχή εξατομικεμένης καθοδήγησης. Σε αντίθετη περίπτωση αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας ελλοχεύουν κίνδυνοι.Crossfit : Έχει δεχθεί κριτική? Από που πηγάζει?

Τα τελευταία χρόνια όπου το crossfit απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα, δεν υπήρξαν μόνο θετικά σχόλια. Μεγάλες διαστάσεις πήρε η εντύπωση ότι το crossfit είναι επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών και αίτιο πρόκλησης ποικιλίας αθλητικών κακώσεων. Άρχισε να υπάρχει πολύ έντονη κριτική ως προς την μεθοδολογία αλλά και το ασκησιολόγιο το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιείται στο crossfit. Παράλληλα κριτική δέχθηκαν και οι προπονητές οι οποίοι πολλές φορές δεν είχαν ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση. Έντονη κριτική έγινε κυρίως στο γεγονός ότι υπό την πίεση χρόνου οι ασκούμενοι εκτελούσαν με υψηλή ένταση ασκήσεις πολύπλοκης τεχνικής, τις οποίες ο μέσος ασκούμενος χρειάζεται μεγάλο διάστημα εκμάθησης καθώς και απαραίτητα στοιχεία ευλυγισίας και νευρομυικού συντονισμού. Ένταση είχε προκαλέσει ένα δημοσιευμένο άρθρο από τους TIMES της νέας Υόρκης (2005, Get fit even it if kills you) με τον ιδρυτή του Crossfit να απαντάει ότι ποτέ δεν έκρυψα ότι μπορεί οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο κάποιον ο οποίος δεν έχει σωστή καθοδήγηση ή προβλήματα υγείας. Με τα χρόνια μεγάλος αριθμός case studies άρχισαν να δημοσιεύονται με άτομα τα οποία είχαν επιπλοκές στην υγεία τους λόγω του crossfit. Θέματα όπως α) διάτρηση αρτηριών, β) ραβδομυόληση γ) τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης (1,2,3,4,5). Στην συγκεκριμένο άρθρο θα δοθεί έμφαση στην συλλογή στοιχείων σε σχέση με τις αθλητικές κακώσεις που εμφανίζονται στο crossfit που προκαλλούνται άμεσα σε μια προπόνηση crossfit ή είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης λόγω της συμμετοχής σε προγράμματα crossfit.Crossfit για όλους

Εμφάνιση αθλητικών κακώσεων στο crossfit σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Τι μας λέει η κάθε μελέτη ξεχωριστά

Σύμφωνα με (6) Ηak et al, 2013 η ομάδα του οποίου ήθελε να βρει την συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στο crossfit μοίρασε διαδικτυακά ερωτηματολόγια, εκ των οποίων απαντήθηκαν n=132. 97 από τα οποία (73,5%) να δηλώνουν ότι έχουν υποστεί τραυματισμό με την συμμετοχή τους στο crossfit. Συνολικά δηλώθηκαν 186 τραυματισμοί εκ των οποίων 9 (7%) χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση.

Σε μία πολύ καλή μελέτη από Benjamin et al, 2014 (7) συνολικά 486 άτομα συγκεντρώθηκαν τα οποία όλα ήταν μέλη σε αναγνωρισμένα γυμναστήρια crossfit. Παράλληλα έγινε διαχωρισμός ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες (σημείο που δεν υπήρχε σε άλλες έρευνες). Συνολικά βρέθηκε να έχουν τραυματιστεί το 19.4% των ερωτηθέντων (άντρες 53/231, γυναίκες 21/150). Σημαντικά είναι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με την τοπογραφία των τραυματισμών όπου η μέση, το γόνατο και ο ώμος να είναι οι πιο συχνοί με 12/84, 11/84, 21/84 αντίστοιχα. Σημαντική πληροφορία δίνεται από την συσχέτιση που έκαναν οι ερευνητές ανάμεσα στο είδος του τραυματισμού και την άσκηση-κίνηση στην οποία προκλήθηκε (όπως φαίνεται στον πίνακα). Τέλος σημαντικό στοιχείο παράλληλα που δίνει η μελέτη είναι ότι η συχνότητα των τραυματισμών μειώθηκε με την παρουσία προπονητή ρ=0.28


Η ομάδα του Ryan J. Summitt, 2016 (8) για να ελέγξει την συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στον ώμο στο crossfit μοίρασε ερωτηματολόγια σε 980 μέλη γυμναστηρίων crossfit σε χρονική διάρκεια 6 μηνών. Συνολικά 187 ερωτηματολόγια απαντήθηκαν, το 23,5% (44 άτομα) δήλωσε ότι είχε τραυματιστεί στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών. Το 38,6 % αυτών δήλωσε ότι είχαν υποτροπή από παλαιότερο τραυματισμό και δεν ήταν νέα η κάκωση. Το 64.1% των ατόμων που δήλωσαν τραυματισμό μείωσαν την προπόνηση τους μεχρι ένα μηνα. Σημαντικά είναι τα στοιχεία της συσχέτισης ανάμεσα στους παράγοντες τραυματισμού όπου πιο συχνές αιτίες ήταν 33,3% κακή τεχνική, 33.3% προηγούμενη κάκωση.

2 παρόμοιες μεθοδολογικά μελέτες μοίρασαν ερωτηματολόγια σε αθλητές crossfit. H πρώτη μελέτη Jan W.C. Sprey et al, 2016 (10) συγκέντρωσε 622 ερωτηματολόγια (243 γυναίκες, 323 άντρες). Συνολικά 176 άτομα (31.0%) ανέφεραν τραυματισμό κατά την προπόνηση crossfit. Διαφοροποιό στοιχείο αυτής της μελέτης ήταν ότι προσπάθησε να κάνει συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση τραυματισμών και το επίπεδο των ασκουμένων καθώς και την συχνότητα συμμετοχής τους στο crossfit ή άλλη μορφή άθλησης. Δεν βρέθηκαν όμως σημαντικές διαφορές. Σημαντική διαφορά στην συχνότητα φάνηκε ανάλογα με το χρονικό διάστημα που κάναν crossfit όπου αυτοί που έκαναν πιο πολύ καιρό ανέφεραν πιο πολλούς τραυματισμούς >6μήνες (ρ=0.04). άτομα με πάνω από 6 μήνες crossfit βρέθηκε να κινδυνεύουν με εμφάνιση τραυματισμού έως και 70%.

Η ομάδα του Guillermo Escalante (2017) (11), στην περιγραφική μελέτη τους συγκέντρωσαν ερωτηματολόγια από 88 άντρες και 71 γυναίκες που έκαναν προπόνηση crossfit 12 μηνών. Το 50.3% των αθλητών έκανε μόνο crossfit. 74 από τους αθλητές δήλωσαν ότι είχαν τραυματιστεί. Συνολικά υπήρχαν 127 τραυματισμοί ή αλλιώς εμφάνιση τραυματισμών 46,5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή των τραυματισμών που έκανε η ομάδα στην μελέτη της με τους πιο συχνούς να είναι στους ώμους *(33,1%), στη μέση (18.1%), γόνατα (12,5%) και καρπούς (10,2%). Σημαντική συσχέτιση (ρ<0,01) βρέθηκε ανάμεσα στο χρονικό διάστημα προπόνησης crossfit και την συμμετοχή σε αγώνες με την εμφάνιση τραυματισμών.

Mία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη (13) (Moran, S et al, 2017), αφού συγκέντρωσε ερωτηματολόγια από 117 συμμετέχοντες στο cro