• Workout Intelligence

Πως να αποφύγεις τραυματισμούς στην προπόνηση ενδυνάμωσης


προπόνηση ενδυνάμωσης

Η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως είναι γνωστό, παρέχει πάρα πολλά οφέλη στην υγεία και την αθλητική επίδοση-απόδοση. Πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης κάθε αθλητή και ασκούμενου. Σε πολλά αθλήματα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης. Κυριότερος όμως λόγος που χρησιμοποιείται στους αθλητές είναι η πρόληψη τραυματισμών. Όπως έχει πει ένας καταξιωμένος δρομέας και προπονητής ο Hal Hidgon, “you can’t achieve PRs if you are injured”.


Η φύση της αθλητικής συμμετοχής ειδικά σε αθλήματα επαφής, εφαρμογής μεγάλων δυνάμεων ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων υπό επιβάρυνση, αυξάνει το ρίσκο της εμφάνισης τραυματισμών. Η σύγχρονη και η βασική έρευνα στην αθλητική επιστήμη, τονίζουν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην εμφάνιση πάσης φύσεως τραυματισμών κατά την αθλητική συμμετοχή. Μάλιστα δείχνουν ότι η δύναμη είναι ο πρώτος ο πιο σημαντικός παράγοντας φυσικής κατάστασης απέναντι στην εμφάνιση τραυματισμών (με μεγάλη διαφορά), και μετά η ευλυγισία, η ταχύτητα και η αντοχή. Στην περίπτωση των ελεύθερα ασκούμενων ή των ασκούμενων για υγεία σαφώς και η μη εμφάνιση τραυματισμών είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητα ζωής, η ψυχολογία και η λειτουργική ικανότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους τραυματισμούς.


Μπαίνοντας στο θέμα μας, όπως είναι λογικό για ένα εργαλείο (προπόνηση ενδυνάμωσης) το οποίο χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος για πρόληψη τραυματισμών, δεν πρέπει να προδιαθέτει και να προκαλεί τραυματισμούς. Η εμφάνιση τραυματισμού είναι πολύ αρνητική εμπειρία για τον καθένα, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Πέρα από την επιβάρυνση της υγείας και της λειτουργικής ικανότητας μειώνει την διάθεση για προπόνηση, επηρεάζει την ψυχολογία και συμβάλει στο «χάσιμο» των προσαρμογών.Ποια είναι η πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμού?


Τα καλά νέα που μας δίνει η έρευνα είναι ότι η πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμού κατά την προπόνηση ενδυνάμωσης είναι αρκετά μικρή. Πολύ μικρότερη από την συμμετοχή σε οποιοδήποτε άθλημα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι από 0,25 έως 1 ανά 1000 ώρες προπόνησης. Σε αντίθεση με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που η συχνότητα μπορεί να είναι 15-20 φορές μεγαλύτερη.


Πληροφοριακά:

- Οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι μυϊκές θλάσεις, τενοντίτιδες και κακώσεις συνδέσμων

- Τα σημεία όπου εμφανίζονται συχνότερα είναι οι ώμοι, τα γόνατα και η μέση

- Οι πιο συχνοί λόγοι είναι η λάθος τεχνική, οι μυϊκές ανισορροπίες, η υπερβολική ένταση καθώς και η έλλειψη συγκέντρωσης. Παρότι δεν θα αναφερθούμε στην προπόνηση ανηλίκων στο συγκεκριμένο άρθρο διότι είναι πολύ σημαντικό και μεγάλο κεφάλαιο για να αναλύσουμε επιφανειακά, η συχνότερη αιτία εμφάνισης τραυματισμών κατά την προπόνηση ενδυνάμωσης σε ανήλικους, είναι η έλλειψη επίβλεψης


Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι τραυματισμοί διακρίνονται σε οξείς και χρόνιους. Με τους πρώτους να περιέχουν τους τραυματισμούς που συμβαίνουν σε μία στιγμή-άμεσα, ενώ στην δεύτερη κατηγορία αυτοί που εμφανίζονται σταδιακά λόγω «υπέρχρησης». Στην πρώτη κατηγορία έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά μεγάλης σοβαρότητας, γεγονός που τονίζει την σημασία της προσοχής και της ασφάλειας κατά την διενέργεια προπόνησης ενδυνάμωσης. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση, σωστή μέθοδο αλλά και προσοχή και έλεγχο του χώρου στον οποίο γίνεται. Στοιχεία όπως ο έλεγχος του εξοπλισμού και τα πρωτόκολλα ασφαλείας (βοηθός σε μέγιστες προσπάθειες) είναι απαραίτητα και δεν θα πρέπει να παραμελούνται. Επίσης στην περίπτωση των ανηλίκων απαιτείται πολλαπλασιασμός της προσοχής στους εξωτερικούς παράγοντες.


Βασικές οδηγίες για την προπόνηση ενδυνάμωσης με ασφάλεια


Ανεξάρτητα από το επίπεδο ενός αθλητή-ασκούμενου υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Στην περίπτωση όμως που είσαι αρχάριος είναι σημαντικό να ζητήσεις στα πρώτα στάδια καθοδήγηση έτσι ώστε να γυμναστείς αποτελεσματικά και χωρίς τραυματισμούς. Για να γυμναζόμαστε συνεπώς με ασφάλεια όταν κάνουμε με βάρη και αντιστάσεις είναι χρήσιμα τα εξής:


Έλεγχος του εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Αυτό αποτελεί ευθύνη του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων, αλλά ακόμα και στην περίπτωση του εξοπλισμού που έχουμε στο σπίτι πρέπει να δίνουμε προσοχή για δική μας ασφάλεια και των γύρω.

-->Στο γυμναστήριο= α) ασφάλειες στις μπάρες και τους αλτήρες β) έλεγχος σταθερότητας αλτήρων γ) έλεγχος σταθερότητας μονόζυγου δ) έλεγχος κατάστασης ιμάντα στις τροχαλίες ε) έλεγχος σταθερότητας πάγκου

-->Στο σπίτι ή εξωτερικό χώρο= α) αποφυγή χρήσης εξοπλισμού που δεν είναι φτιαγμένος για γυμναστική (σκαμπό, καρέκλες κλπ) β) απομάκρυνση από τζαμαρίες γ) απομάκρυνση από ρεύματα αέρα δ) έλεγχος σταθερότητας-κατάστασης εξοπλισμού που έχουμε στο σπίτι (για παραπάνω λεπτομέρειες δείτε το άρθρο μας εδώ)


Επιλογή κατάλληλων ασκήσεων. Κατά βάση πιο δημοφιλείς είναι συγκεκριμένες ασκήσεις, που χαίρουν και υποστήριξης από την βιβλιογραφία. Πολλές φορές όμως απαιτείται εξατομίκευση του ασκησιολογίου. Ο κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και ικανότητες συνεπώς ίσως χρειαστεί μικρή προσαρμογή του ασκησιολογίου. Μια άσκηση που δουλεύει για κάποιον μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσένα λόγω μυϊκών ανισορροπιών ή λόγω φυσικής κατάστασης. Η επιλογή ασκήσεων πρέπει να γίνει με προσοχή και κατόπιν αξιολόγησης από τον γυμναστή σου.

Σωστή τεχνική των ασκήσεων. Η σημασία της σωστής τεχνικής είναι μεγάλη καθώς αλλάζει η εμβιομηχανική της κίνησης. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ασκήσεις που γνωρίζουμε καλά την τεχνική τους ή να ζητήσουμε καθοδήγηση από γυμναστή για την σωστή εκμάθηση. Δεν είναι βέβαια μια διαδικασία που τελειώνει εύκολα καθώς για παράδειγμα η αύξηση των κιλών σε μία άσκηση που κάνουμε χρόνια, μπορεί να αλλάξει την τεχνική μας. Επίσης ένας τραυματισμός ή κάποιο μεγάλο προπονητικό κενό μπορεί να αλλάξει την τεχνική της εκτέλεσης. Συνεπώς ο έλεγχος της τεχνικής στον καθρέφτη ή με βίντεο είναι πάντα χρήσιμη.


Κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής. Το πρόγραμμα προπόνησης είναι ακρογωνιαίος λίθος για την προπόνηση με ασφάλεια και αποτελέσματα. Πρέπει να είναι ανάλογο με το επίπεδό σου, ανάλογο με την συνολική επιβάρυνση που μπορείς να δεχθείς και σχετικό με τον στόχο σου. Πρέπει να εναλλάσσεται μέσα στην χρονιά με μέθοδο και να ακολουθεί την προπονητική σου κατάσταση. Για παράδειγμα μια ίωση ή ένα ταξίδι μπορεί να σε βγάλει εκτός προγράμματος. Τότε θα πρέπει να δοθούν προσαρμογές και να μην συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησες. Κάποιες προσαρμογές επηρεάζονται αρνητικά γρήγορα και η αθλητική σου ετοιμότητα να μην συμβαδίζει με το πρόγραμμα.


Σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης. Μία από τις βασικές αρχές της προπονητικής, η οποία συνδέεται άμεσα με την αποφυγή των τραυματισμών. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο να προσαρμόζεται στα προπονητικά ερεθίσματα και να βελτιώνεται. Αν όμως ο ρυθμός επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερος από την ικανότητα προσαρμογής, μπορεί να εμφανιστούν οξείς ή χρόνιοι τραυματισμοί. Χρήσιμο είναι λοιπόν να αυξάνονται σταδιακά οι απαιτήσεις της προπόνησης. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο πρώτα να αυξάνονται οι επαναλήψεις ανά σετ, στην συνέχεια τα σετ ανά άσκηση, μετά η ασκήσεις ανά μυϊκή ομάδα (με έλεγχος της συνολικής ποσότητας) και τέλος να αυξάνονται τα κιλά που χρησιμοποιούμε ή η ένταση (ποσοστό από την μέγιστη δύναμη). Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα εκτέλεσης. Οι αργές ταχύτητες είναι πιο ασφαλείς και χρειάζεται χρόνος προσαρμογής μέχρι να φτάσουμε γρηγορότερες ταχύτητες.


Προσοχή στην ένταση της προπόνησης. Προτείνεται αρχικά εκτέλεση ασκήσεων με 12-15 επαναλήψεις δηλαδή 40-70% από την μέγιστη και σταδιακή αύξηση της έντασης με περιοδισμό στις 10, 8 ή 4-6 επαναλήψεις (75-90%) για να αποφύγουμε τραυματισμούς και να δώσουμε χρόνο στο σώμα να προσαρμοστεί


Προσοχή στον όγκο της προπόνησης. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργεί η αλματική αύξηση της επιβάρυνσης. Δηλαδή η πολύ απότομη αύξηση κυρίως της συνολικής ποσότητας της προπόνησης. Αν για παράδειγμα θέλουμε να ανεβάσουμε την επιβάρυνση, αυτή η αύξηση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνήθως το 10% (ως απλός κανόνας). Τα λάθη συμβαίνουν όταν αυξάνουμε την συχνότητα της προπόνησης και δεν δίνουμε στο σώμα τον χρόνο προσαρμογής. Σ


Προσοχή στους τένοντες, τα οστά και του