top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWorkout Intelligence

Ποια υπηρεσία να διαλέξεις στο γυμναστήριο


Μηχανήματα γυμναστηρίου


Η εγγραφή σε ένα γυμναστήριο δεν αποτελεί απλά ένα “trend” της εποχής αλλά είναι ίσως ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Γενικά η γυμναστική συνδέεται με πολλαπλά οφέλη στην υγεία, την ψυχολογία και την λειτουργική μας ικανότητα, είτε γίνεται με την συμμετοχή σε ελεύθερα, είτε σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης, αλλά το γυμναστήριο σου παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον με πολλές δυνατότητες προπόνησης.


Τα τελευταία χρόνια, αν και δεν διαθέτουμε επίσημα δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν αυξηθεί αρκετά τα άτομα που είναι μέλη σε γυμναστήρια. Σε αυτό έχει σίγουρα βοηθήσει και η δημιουργία πολλών νέων γυμναστήριών με καταρτισμένο προσωπικό και καινούριες ιδέες και πρακτικές. Παρέχοντας έτσι την δυνατότητα σε πολύ κόσμο να βρει ένα γυμναστήριο κοντά του, που ταιριάζει στις ανάγκες αλλά και στα θέλω του.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας


Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που πάμε να γραφτούμε πρώτη φορά ή απέχουμε πολλά χρόνια οπότε έχουμε πιθανόν χάσει κάποιες από τις εξελίξεις στον κλάδο? Η βασική απάντηση είναι ότι μπορούν να μας λυθούν εύκολα πολλές από τις απορίες, αν επισκεφτούμε κάποιο γυμναστήριο κοντά μας και ρωτήσουμε λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες και τον τρόπο που δουλεύει. Στα περισσότερα γυμναστήρια θα πετύχουμε τις ίδιες βασικές υπηρεσίες αλλά υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις όπου προσφέρονται μεμονωμένες ή πιο εξειδικευμένα τμήματα και μαθήματα (π.χ. τμήματα pilates, personal training κλπ)/



Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται στα γυμναστήρια?


Κατά καιρούς εμφανίζονται νέες και φαινομενικά καινοτόμες μέθοδοι και υπηρεσίες οι οποίες υπόσχονται γρήγορα και σημαντικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τα πράγματα έτσι ακριβώς. Εμείς θα κάνουμε αναφορά σε αυτές που έχουν αντέξει στον χρόνο καθώς αποδείχτηκε ότι είναι αποτελεσματικές και τις προτιμάει ο κόσμος. Οι διαφορές μεταξύ τους στηρίζονται κυρίως σε 2 άξονες α) αν θέλει κάποιος να γυμνάζεται μόνος του χωρίς γυμναστή ή με γυμναστή και β) ανάλογα τα χρήματα που θέλει να διαθέσει. Ας δούμε τις βασικές επιλογές που μπορεί να βρει κάποιος στα περισσότερα γυμναστήρια.



Ελεύθερο γυμναστήριο-open gym.


H πιο κλασσική και βασική επιλογή υπηρεσίας που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα γυμναστήριο. Αφορά την αγορά μηνιαίας έως ετήσιας συνδρομής για την ελεύθερη χρήση των μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των χώρων που διαθέτει το γυμναστήριο. Συνήθως περιλαμβάνει την δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων πλην κάποιων εξαιρέσεων όπου αγοράζεται συγκεκριμένος αριθμός επισκέψεων. Συνήθως είναι διαθέσιμη σε «μεγάλα» γυμναστήρια καθώς τα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη απαιτούν αρκετό χώρο.


Σαν συνδρομή, αφορά κυρίως κάποιον ο οποίος έχει προηγούμενη εμπειρία με την χρήση του εξοπλισμού, ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης και προτιμάει να γυμνάζεται μόνος του αντί να συμμετάσχει σε μικρά τμήματα ατόμων ή με την παρουσία γυμναστή. Το θετικό της είναι ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε ότι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος είτε τον ενδιαφέρει η αντοχή, είτε η μυϊκή υπερτροφία είτε η ενδυνάμωση ή η απώλεια λίπους (για παράδειγμα η αγορά μίας ολυμπιακού τύπου μπάρας σε συνδυασμό με δίσκους συνολικά 80 κιλών κοστίζει κοντά στα 600-700 ευρώ, ίδιο δηλαδή με 3 ετήσιες συνδρομές). Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια η σωστή εκτέλεση και το πρόγραμμα που ακολουθάει κάποιος. Σε πολλές όμως περιπτώσεις με μια τέτοια συνδρομή συμπεριλαμβάνουν τον σχεδιασμό προγράμματος από το προσωπικό του γυμναστηρίου. Το οποίο εξατομικεύεται και αλλάζει ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος γυμναστής στον χώρο ο οποίος είναι στην διάθεση του ασκούμενου για να βοηθήσει ή να λύσει απορίες.


Στις συνδρομές αυτού του τύπου πολλά γυμναστήρια (όχι όλα οπότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε κατά την εγγραφή σας) συμπεριλαμβάνουν και δωρεάν είσοδο σε ομαδικά προγράμματα που γίνονται σε κλειστή αίθουσα όπως pilates, yoga, cross training, abs and hips, Zumba, aerobic και πολλά ακόμα. Αυτό αποτελεί ένα bonus, καθιστώντας της συνδρομή value for money για τις πολλές δυνατότητες που περιέχει.


Η ποιότητα της υπηρεσίας που λαμβάνεις επηρεάζεται σημαντικά από το είδος, τον αριθμό και την ποιότητα του εξοπλισμού καθώς και από τον αριθμό και την συμπεριφορά των άλλων πελατών.


Κόστος: Από 15 έως 80 ευρώ ο μήνας ανάλογα την διάρκεια της συνδρομής και το γυμναστήριο

Εξατομίκευση: 1/5 έως 2/5 (αφήνουμε έξω από την βαθμολογία της εξατομίκευση κάποιον ο οποίος γνωρίζει να γυμνάζεται αποτελεσματικά και μόνος του οπότε πιθανόν ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα)



Group training/ fitness classes.


Μια παραδοσιακή υπηρεσία η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στα γυμναστήρια και έχει το φανατικό της κοινό. Μπορεί να την βρει κάποιος στα κλασσικά γυμναστήρια μέσα στην βασική συνδρομή καθώς και σε ορισμένα μικρότερα που παρέχουν αποκλειστικά ομαδικά προγράμματα και τμήματα crossfit. Στα ομαδικά μαθήματα συνήθως υπάρχει ένας γυμναστής που πραγματοποιεί το μάθημα και από 8 έως 50 άτομα (ανάλογα το μέγεθος της αίθουσας και το είδος του μαθήματος). Η χρέωση γίνεται είτε σε μηναία-ετήσια βάση είτε με την χρέωση επισκέψεων.


Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα απεριόριστης συμμετοχής μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει αγοραστεί. Τα τμήματα έχουν συνήθως διάρκεια 1 ώρας και περιλαμβάνουν μαθήματα όπως κυκλική προπόνηση, cross training, pilates, yoga, abs and hips, HIIT, spinning, aqua aerobic (αν υπάρχει πισίνα στο γυμναστήριο), mobility, calisthenics, kettlebells, fight aerobic, μπάρες και πολλά ακόμα. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δημιουργείτε ένα ευχάριστο κλίμα το οποίο σε παρακινεί να εξασκηθείς και να πιέσεις τον ευατό σου. Το αρνητικό του είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής εξατομίκευση και όσο και να προσπαθεί ο instructor να δώσει διορθώσεις και παραλλαγές, το μάθημα συνήθως έχει συγκεκριμένη δομή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άτομα να πιέζουν τον εαυτό τους περισσότερο και άλλα λιγότερο από αυτό που χρειάζονται με αποτέλεσμα τραυματισμούς ή στασιμότητα.


Μια ειδική περίπτωση αυτής της υπηρεσίας είναι τα τμήματα crossfit, τα οποία μπορούν καλύτερα να υποστηρίξουν τους στόχους ενός προχωρημένου ασκούμενου (λόγω της μεθοδολογίας αλλά και της ύπαρξης περισσότερων επιλογών αύξησης της αντίστασης που χρησιμοποιεί κάποιος) αλλά δυσκολεύονται να εισάγουν έναν αρχάριο ή κάποιον με μυοσκελετικούς περιορισμούς.


Κόστος: Από 15 ευρώ έως 120 ευρώ ο μήνας (ανάλογα την διάρκεια της συνδρομής, το γυμναστήριο αλλά και τον αριθμό των ατόμων στο τμήμα)

Εξατομίκευση: 1/5 με 2/5 (ανάλογα το μάθημα πχ pilates/yoga ο instructor είναι πιο ευέλικτος από πχ το fight aerobic, επίσης θα ξεκινούσαμε από 0 στα 5 εξατομίκευση αλλά είναι θετικό ότι μπορεί κάποιος να διαλέξει όποιο πρόγραμμα προτιμάει και κάποιες φορές, ανάλογα το επίπεδό του).


Υπηρεσία small group σε γυμναστήριο


Small group training


Παρόμοια υπηρεσία με την προηγούμενη με την μόνη διαφορά ότι αφορά λιγότερα άτομα ανά μάθημα. Συνήθως από 5 έως 8 (σε κάποιες περιπτώσεις έως 10). Είναι μια υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει το βασικό αρνητικό των ομαδικών μαθήματων, το οποίο είναι η εξατομίκευση. Έγινε δημοφιλής μέσω του δημιουργού του Crossfit, Greg Glassman αλλά η δημοτικότητά τους αυξήθηκε λόγω της πανδημίας covid αλλά και της δημιουργίας πολλών μικρότερων γυμναστηρίων που έχουν περιορισμένο χώρο (το κόστος για ένα μεγάλο γυμναστήριο είναι υπέρογκο, οπότε πολλοί γυμναστές στράφηκαν προς την δημιουργία studio γυμναστικής).


Τα μαθήματα μπορεί να είναι ίδιου περιεχομένου με την προηγούμενη υπηρεσία με την διαφορά ότι γυμναστής μπορεί να παρακολουθήσει και να κατευθύνει καλύτερα τα άτομα που βρίσκονται στο τμήμα. Παρέχοντας έτσι ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για προπόνηση. Επίσης δυαντότητα για specialised classes. Το πόσο εξατομικευμένο θα είναι το μάθημα εξαρτάται από το είδος του μαθήματος, την φιλοσοφία του γυμναστηρίου αλλά και τον γυμναστή που κάνει το τμήμα. Το ότι είναι λιγότερα άτομα δεν σημαίνει ότι εξατομικεύεται το μάθημα για τον καθένα, αλλά υπάρχει τουλάχιστον καλύτερη επίβλεψη από τον γυμναστή για τον αποφυγή τραυματισμών και λαθών.


Κόστος: από 30 έως 120 ευρώ ο μήνας (ανάλογα την διάρκεια της συνδρομής, το γυμναστήριο αλλά τον αριθμό επισκέψεων)

Εξατομίκευση: 2/5 έως 3/5 (προσοχή ως προς ποια υπηρεσία προσφέρει το γυμναστήριο καθώς συχνά συγχέεται με την επόμενη).



Semi personal training


H υπηρεσία αυτή αποτελεί μια σχετικά καινούρια προσθήκη στα γυμναστήρια. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη που έχει ο αθλούμενος για εξατομικευμένη άσκηση σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της gold standard υπηρεσίας, personal training. Δηλαδή γίνεται η προσπάθεια εύρεσης της χρυσής τομής ανάμεσα στην εξατομίκευση και το κόστος. Έχει δείξει πολύ θετικά δείγματα στην αγορά και έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλής.


Αυτό δείχνει την κατανόηση από την μερίδα του κόσμου ότι είναι σημαντική η επικοινωνία και η εκγύμναση με έναν γυμναστή για να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα αποφύγουμε τραυματισμούς. Δεν μειώνουμε την δυνατότητα κάποιου να γυμνάζεται μόνος του (ο οποίος μπορεί να επιτύχει εκπληκτικά αποτελέσματα χωρίς γυμναστή) αλλά τονίζουμε ότι πολλές φορές κάποιος προτιμάει να μην γίνει ειδικός και στην άσκηση πέρα τον άλλον υποχρεώσεών του, αφήνοντας αυτό το κομμάτι στην ευθύνη του γυμναστή (έκαστος στο είδος του μπορεί να πει κάποιος).


Συνήθως πραγματοποιείται σε «μικρά» γυμναστήρια που περιέχουν κυρίως ελεύθερα βάρη, φορητό εξοπλισμό και κάποια περιορισμένα μηχανήματα. Σε τμήματα 3 έως 5 ατόμων (πάνω από 5 θα λέγαμε ξεφεύγουμε από την υπηρεσία και πάμε προς small group training) Από την μία δεν υπάρχει η ποικιλία μηχανημάτων όπως σε ένα μαζικό γυμναστήριο αλλά από την άλλη είναι επαρκή για να υποστηρίξουν την εκγύμναση και βελτίωση των περισσότερων αθλούμενων. Σε συνδυασμό με το εξατομικευμένο πρόγραμμα που προσφέρεται. Η διάρκεια του μαθήματος είναι συνήθως 1 ώρα και γίνεται υπό την συνεχή επίβλεψη του γυμναστή. Ο οποίος δίνει το πρόγραμμα της ημέρας, σε ελέγχει για τυχόν λάθη στην εκτέλεση αλλά και κάνει προσαρμογές ανάλογα του τι προκύπτει (για παράδειγμα αλλάζει το πρόγραμμα αν έλειπες 1 βδομάδα ή ‘έχεις κάποιον τραυματισμό).


Αν κάποιος πραγματοποιήσει προπόνηση σε αυτή την υπηρεσία θα καταλάβει την διάφορά κατευθείαν από τις προηγούμενες. Σε συνδυασμό παράλληλα ότι ο γυμναστής είναι εκεί για να λύσει απορίες γύρω από θέματα γυμναστικής, άθλησης καθώς και αθλητικής υγιεινής. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι κατά την γνώμη μας η πιο δύσκολη για έναν γυμναστή καθώς πρέπει ταυτόχρονα να δίνει εξατομικευμένο πρόγραμμα και να ελέγχει έως 5 ασκούμενους ενώ κάθε μέρα κάνει πολλαπλά τμήματα.


Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα γυμναστηρίου που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε εδώ: Improve Fitness Studio


Κόστος: Από 45 έως 160 ευρώ ο μήνας (ανάλογα την διάρκεια της συνδρομής, τον αριθμό των επισκέψεων καθώς και το γυμναστήριο)

Εξατομίκευση: 3/5 έως 4/5 (Ξεκινάμε από 3/5 καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γνωρίσει τον ασκούμενο ο γυμναστής. Οι πρώτες επισκέψεις περιέχουν το στοιχείο της γνωριμίας καθώς πολλά πράγματα γίνονται γρήγορα και ο χρόνος βοηθάει τον γυμναστή στην καλύτερη εξατομίκευση).



Personal training


Αναφέραμε πριν ότι είναι η gold standard υπηρεσία. Θα πει κανείς ε ναι αφού είναι η βασικής σας δουλειά τι θα λέγατε. Αλλά υπάρχουν επιχειρήματα τα οποία υποστηρίζονται από την διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την εμπειρία μέσα από χώρους άθλησης (Storer et al., 2014; McClaran, 2003).


Το personal training (κατά την γνώμη μας αυστηρά 1 με 1), είναι η συστηματική εκγύμναση με έναν καταρτισμένο. Η διάρκεια ξεκινάει από 30 λεπτά και μπορεί να φτάσει και τις 2 ώρες. Το μυστικό αυτής της υπηρεσίας είναι η εξατομίκευση του προγράμματος. Οι προπονήσεις σχεδιάζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ανάλογα τους στόχους και τις ικανότητες τους καθενός και γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις όταν και όπου χρειάζεται.


Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η στοχευμένη και κατάλληλα δομημένη προπόνηση που προσφέρει ένας ειδικός της άσκησης μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, την απόδοσή (δύναμη, αντοχή κλπ), την αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου διαθέτουν τον προπονητή τους. Σαφώς και πάρα πολλοί άνθρωποι γυμνάζονται μόνοι τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα, χωρίς να είναι γυμναστές .Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Η ποσότητα της πληροφορίας απαιτεί εξειδίκευση (πανεπιστημιακού επιπέδου και χρόνια εμπειρίας) και συνήθως δεν υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση να αναζητήσουμε έγκυρες πηγές. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο γυμναστής.


Βασικά οφέλη την υπηρεσίας είναι τα εξής:

  • Αξιολόγηση των σωματικών μας ικανοτήτων, για να σχεδιαστεί κατάλληλο πρόγραμμα και να δούμε σε τι κατάσταση είμαστε.

  • Σχεδιασμός εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης. Γεγονός πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

  • Κατάλληλη τροποποίηση του προγράμματος όταν χρειάζεται ή λόγω απροόπτου (επειδή βελτιωθήκαμε ή επειδή χάσαμε προπονήσεις)

  • Διεξαγωγή της προπόνησης με ασφάλεια και συνεχή επίβλεψη

  • Σωστή εκμάθηση τεχνικής ασκήσεων

  • Παροχή ιδιωτικότητας και παρακίνησης

  • Ενημέρωση σε θέματα γύρω από την γυμναστική και την υγιεινή διαβίωση

Αυτή την υπηρεσία μπορεί κάποιος να την βρει στα περισσότερα γυμναστήρια. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται η τάση να παρέχεται η σε μικρότερα γυμναστήρια τα οποία είναι δομημένα με την υπηρεσία αυτή ως πυρήνα, σε εξωτερικούς χώρους, στάδια καθώς και στην άνεση του σπιτιού σας. Η βασικότερη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι με ποιον γυμναστή θα προπονηθείτε, καθώς αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματά σας, την αξία των χρημάτων που δίνεται καθώς και την ασφάλειά σας. Ξεπερνάει τα όρια του άρθρου το πώς να διαλέξετε γυμναστή αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι κάποιος καταρτισμένος, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να διαθέτετε συστάσεις. Αν πάλι δεν γνωρίζετε κάποιον, μπορείτε να ξεκινήσετε επισκεπτόμενοι ένα γυμναστήριο κοντά σας και ρωτώντας αν και ποιοι παρέχουν αυτή την υπηρεσία.


Κόστος: Από 10 έως 100 ευρώ το μάθημα. Επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το ποιον γυμναστή επιλέγετε και από τον χώρο που θέλετε να πραγματοποιούνται οι προπονήσεις. Σπάνια το κόστος δείχνει την ποιότητα του γυμναστή καθώς ο καθένας κοστολογεί σύμφωνα με δικά του κριτήρια το πόσο θα χρεώνει την ώρα (ελεύθερος χρόνος για μαθήματα, εξειδίκευση κλπ) ή είναι πολιτική του γυμναστηρίου στο οποίο πιθανόν να εργάζεται.

Εξατομίκευση: Από 3/5 έως 5/5. Το εύρος αυτό το δίνουμε ανάλογα τον γυμναστή που θα επιλέξετε. Δεν αφιερώνουν όλοι τον ίδιο χρόνο για σχεδιασμό και προσαρμογή του προγράμματος στα μέτρα σας, ούτε εφαρμόζουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες. Σε κάθε περίπτωση είναι συνεχώς δίπλα σας και σας επιβλέπουν για την σωστή εκτέλεση και ασφάλεια.



Κλείνοντας το άρθρο


Η επιλογή υπηρεσίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να απαντήσουμε για να υποστηρίξουμε τους στόχους μας προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, εικόνα σώματος, ψυχολογία αλλά και κοινωνικοποίηση. Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουμε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες, προτείνεται να ξεκινήσουμε από την πιο εξατομικευμένη και στην συνέχεια αν επιθυμούμε κάτι διαφορετικό να δοκιμάσουμε και τις άλλες. Η υψηλή εξατομίκευση μας βοηθάει στο αρχικό στάδιο να χτίσουμε βάσεις και να μάθουμε πράγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην συνέχεια.


Επίσης οι υπηρεσίες με υψηλή εξατομίκευση, πέραν κάποιου αρχαρίου, μπορεί να υποστηρίξουν και ένα προχωρημένο ή έναν αθλητή που επιζητεί το κάτι παραπάνω από την προπόνησή του ή ακόμα και ένα άτομο που έχει ένα πρόβλημα υγείας ή έναν τραυματισμό που απαιτεί πλήρη εξατομίκευση και επίβλεψη του προγράμματος άσκησης.


Η βασική υπηρεσία open gym σαφώς είναι αποτελεσματική όταν κάποιος γνωρίζει να γυμνάζεται και θα υπάρχει για πάντα. Αποτελεί την υπηρεσία που «εισάγει» πολλές φορές κάποιον στον κόσμο της γυμναστικής και χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο αριθμό πελατών γυμναστηρίων. Σε κάθε περίπτωση αν γυμνάζεται καιρό με κάποια υπηρεσία και δεν βλέπεις αποτελέσματα, μπορείς να δοκιμάσεις μία από τις άλλες και ίσως έρθεις πιο κοντά τον στόχο σου.



Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας


Από την ομάδα του Workout Intelligence


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.workoutintelligence.com ή στείλτε μας e-mail στο iworkoutintelligence@gmail.com



Βιβλιογραφία


McClaran SR. The effectiveness of personal training on changing attitudes towards physical activity. J Sports Sci Med. 2003 Mar 1;2(1):10-4. PMID: 24616604; PMCID: PMC3937569.


Storer TW, Dolezal BA, Berenc MN, Timmins JE, Cooper CB. Effect of supervised, periodized exercise training vs. self-directed training on lean body mass and other fitness variables in health club members. J Strength Cond Res. 2014 Jul;28(7):1995-2006. doi: 10.1519/JSC.0000000000000331. PMID: 24276303.




bottom of page