• Workout Intelligence

Υγιής ώμος και προπόνηση. Τι ασκήσεις να προσθέσουμε και τι να αποφύγουμεΗ άρθρωση του ώμου παρουσιάζει αρκετά υψηλή συχνότητα τραυματισμών σε σχέση με άλλες αρθρώσεις. Όσοι εκτελούν συστηματικά προπόνηση ενδυνάμωσης έχουν κίνδυνο εμφάνισης κατά 2 με 3 φορές υψηλότερο σε σχέση με μη συμμετέχοντες. Μελέτες βρήκαν ότι το 36% των περιπτώσεων τραυματισμών «υπέρχρησης» (δηλαδή όχι αποτέλεσμα χτυπήματος-ατυχήματος) αφορά τον ώμο. Μάλιστα έχει βρεθεί συσχέτιση ότι όσο αυξάνεται το συνολικό προπονητικό φορτίο μέσα στην εβδομάδα τόσο αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών. Παράλληλα αποτελεί την ανατομική περιοχή που παρουσιάζει τους περισσότερους τραυματισμούς στο Crossfit.


Δείτε την ιστοσελίδα μας

www.workoutintelligence.com


Η αυξημένη συμμετοχή του πληθυσμού σε προγράμματα ενδυνάμωσης έχει οδηγήσει και σε αύξηση της εμφάνισης τραυματισμών στην περιοχή. Αυτή η αυξημένη συχνότητα οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην αναζήτηση των αιτιών, των παραγόντων κινδύνου καθώς και μεθόδων πρόληψης. Αν γυμνάζεσαι συστηματικά με «βάρη» πολύ πιθανό να έχεις αισθανθεί κατά καιρούς ενοχλήσεις, μεγάλης ή μικρής έντασης. Σε κάθε περίπτωση, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων τραυματισμών ή ενοχλήσεων? Αυτό αποτελεί και το θέμα του άρθρου.Ανατομία ώμου


Ο ώμος είναι μία αρκετά σύνθετη ανατομικά περιοχή. Παρέχει την δυνατότητα να εκτελούμε κινήσεις 360 μοιρών με τα χέρια μας. Αποτελείται από 3 κύρια οστά. Το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Αυτά τα οστά σχηματίζουν 4 επιμέρους αρθρώσεις μαζί με το στέρνο. Την γληνοβραχιόνια, την ακρωμιοκλειδική, την κλειδοστερνική και την θωρακοωμοπλατιαία. Οι αυξημένες δυνατότητες κίνησης ελλοχεύουν δυστυχώς και κινδύνους τραυματισμού. Η κινητικότητα υπάρχει σε βάρος της σταθερότητας. Εκ φύσεως δεν είναι σχεδιασμένη να υποστηρίζει βάρος, όπως για παράδειγμα η άρθρωση του ισχίου. Για αυτό εμείς πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών που λειτουργούν σταθεροποιητικά στην περιοχή.


Συνοπτικά οι μύες που δρουν στην άρθρωση του ώμου:


Μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, δελτοειδής, κορακοβραχιόνιος, δικέφαλος βραχιόνιος τρικέφαλος βραχιόνιος, ελάσσων στρογγύλος, μείζων στρογγύλος, υπακάνθιος, υπερακάνθιος, υποπλάτιος, πρόσθιος οδοντωτός, τραπεζοειδής


Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί που συναντάμε στον ώμο?


Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, η πιο συχνή κατηγορία τραυματισμών είναι οι λεγόμενοι «υπέρχρησης». Δηλαδή αυτοί που είναι προϊόν επαναλαμβανόμενων λανθασμένων κινητικών μοτίβων και επιβάρυνσης, σε βάθος χρόνου. Περιπτώσεις εξαρθρώσεων αποτελούν πολύ σοβαρές καταστάσεις, που ευτυχώς είναι πολύ σπάνιες σε κάποιον που γυμνάζεται με προπόνηση αντιστάσεων.


Οι πιο συχνοί λοιπόν που συναντώνται είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, η ρήξη του τένοντα του υπερκάνθιου, η ρήξη του τένοντα του δικεφάλου, η ρήξη του τένοντα των μυών του στροφικού πετάλου καθώς και ο τραυματισμός ή η μηχανική αλλοίωση της επιφάνειας του αρθρικού θύλακα της ωμογλήνης. Αυτοί οι τραυματισμοί συνήθως εξελίσσονται σταδιακά λόγω περιορισμών στην κινητικότητα της άρθρωσης ή αυξημένη επιβάρυνση σε θέσεις που σημαντικοί μύες δεν μπορούν να παρέχουν υποστήριξη (για παράδειγμα τελικό σημείο στις πιέσεις πάγκου). Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν πόνο στην περιοχή, έχουν στατιστικά σημαντική μείωση στο εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται μετά το πέρας της προπόνησης ή την επόμενη ημέρα. Συνήθως έχει αυξανόμενη ένταση, έως το σημείο που μπορεί να αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε άρση του χεριού μπροστά ή στο πλάι, χωρίς πόνο. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να διαπιστωθούνε γρήγορα οι ενοχλήσεις και να συμβουλευτούμε ειδικό.Πως δημιουργούνται τα προβλήματα στην άρθρωση του ώμου?


Ο κάθε μυς δρα με συγκεκριμένο τρόπο στην άρθρωση. Είτε συμμετέχει σε κινήσεις σαν πρωταγωνιστής ή βοηθητικά, είτε δρα σταθεροποιητικά (αντιμετώπιση ροπών-σταθεροποίηση άρθρωσης) είτε αντιστέκεται σε κινήσεις (αρνητική δράση). Για την υγιή κίνηση της άρθρωσης πρέπει να λειτουργούν όλα ομαλά.


  • Το πρόβλημα πηγάζει πολλές φορές από μυϊκές ανισορροπίες.

Οι μυϊκές ανισορροπίες δημιουργούνται όταν δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους μύες και παραλείπονται άλλοι. Πολλές μελέτες (βιβλιογραφία στο τέλος) έχουν βρει συσχέτιση αυτών των μυϊκών ανισορροπιών με την εμφάνιση τραυματισμών. Η συχνότητα εμφάνισής τους συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αδυναμίας ή «βράχυνσης» σε συγκεκριμένους μύες, σε σχέση με κάποιους άλλους.


Πολλές στο φορές στο γυμναστήριο δίνεται έμφαση σε ασκήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη των πρωταγωνιστών μυών που δρουν στην άρθρωση (μείζων θωρακικός, δελτοειδής), σε βάρος των σταθεροποιητών όπως του υπακάνθιου, του ελάσσων στρογγύλου ή του πρόσθιου οδοντωτού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρόσθια επιφάνεια του ώμου να είναι πολύ δυνατότερη από την πίσω. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στην στάση του σώματος, στην κινητικότητα της άρθρωσης καθώς και σε τραυματισμό στην οπίσθια επιφάνεια λόγω της μυϊκής αδυναμίας. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι άτομα που έχουν παρουσιάσει ενοχλήσεις τον ώμο μπορεί να έχουν έως και 8 φορές πιο δυνατό το άνω μέρος του τραπεζοειδή σε σχέση με το κάτω τμήμα. Αδιάσειστα είναι επίσης τα δεδομένα που δείχνουν πολύ συχνή εμφάνιση αδυναμίας στους οπίσθιους σταθεροποιητές του ώμου, που αναφέραμε, και την εμφάνιση ενοχλήσεων και συνδρόμου προστριβής.


  • Λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων

Η εκτέλεση μίας άσκησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά της. Επίσης έχει κρίσιμο ρόλο στην αποφυγή τραυματισμών. Η προτεινόμενη τεχνική συνήθως είναι αποτέλεσμα μελετών από ειδικούς στην εμβιομηχανική και την πρόληψη τραυματισμών, έτσι ώστε να παίρνουμε τα οφέλη που θέλουμε με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στα οστά τους τένοντες και τις άλλες ανατομικές δομές. Όταν λοιπόν εκτελούμε μία άσκηση με μη ενδεδειγμένο τρόπο, τότε κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε σημεία που δεν θα έπρεπε. Για παράδειγμα κατά την άσκηση «απαγωγές ώμων» τα χέρια δεν θα πρέπει να περνάνε το οριζόντιο επίπεδο. Αυτό γιατί έχει βρεθεί ότι πάνω από τις 90 μοίρες αυξάνεται η πίεση στον τένοντα του υπερακάνθιου (ο οποίος εγκλωβίζεται ανάμεσα στο ακρώμιο και το βραχιόνιο οστό.