• Workout Intelligence

Έσω επικονδυλίτιδα (golfer's elbow) και πως να την προλάβουμε


¨Έσω επικονδυλίτδα τραυματισμός

Λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης τέτοιου είδους τραυματισμών (ειδικά σε άτομα με πολύωρη χρήση υπολογιστή λόγω εργασιακών υποχρεώσεων) αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την συγκεκριμένη εργασία. Η οποία πραγματοποιήθηκε κατά της μεταπτυχιακές σπουδές μας. Υπεύθυνος πάντα για την διάγνωση και θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης είναι αποκλειστικά ο θεράπων ιατρός. Στην προκείμενη περίπτωση ο ορθοπεδικός. Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που εμφανίζεται συμπτώματα θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.


Η άρθρωση του αγκώνα υφίσταται συχνά κακώσεις σε αθλήματα, όπως η αντισφαίριση, η άρση βαρών, η ενόργανη γυμναστική, οι ρίψεις, η χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, γκολφ, ποδηλασία , baseball, rugby και οφείλονται κυρίως σε υπερχρησία ή τραυματικά αίτια.


Δείτε την ιστοσελίδα μας

www.workoutintelligence.com

Η έξω και έσω επικονδυλίτιδες αποτελούν τα συχνότερα σύνδρομα στην περιοχή του αγκώνα από υπέρχρηση και οφείλονται σε μικρορρήξεις της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων ή των καμπτήρων του καρπού και των δακτύλων και σε λειτουργική ανεπάρκεια των μυϊκών στοιχείων.

Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση που υφίσταται ο αγκώνας σε έκκεντρα κτυπήματα (δηλαδή κατά την επιβράδυνση του χεριού μετά από μία ρίψη), φθάνει στο διπλάσιο του βάρους του σώματος του αθλητή (Chandler, 1995).

Τι γνωρίζουμε για την έσω επικονδυλίτιδα


Η επικονδυλοπάθεια του έσω κονδύλου του αγκώνα, αποτελεί κάκωση από υπέρχρηση, παρατηρούμενη στην έκφυση του καμπτήρα, στην περιοχή του πρόσθιου έσω επικόνδυλου του βραχιονίου. Είναι η συχνότερη αιτία πόνου στην έσω πλευρά του αγκώνα.


Η έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα παρατηρείται σπανιότερα από την έξω, (μέση συχνότητα 5:1 υπέρ της έξω). Οφείλεται σε υπερχρησία των καμπτήρων (στρογγύλου πρηνιστού, κερκιδικού καμπτήρα του καρπού, ωλενίου καμπτήρα του καρπού, μακρού παλαμικού).
Ποιος είναι ο μηχανισμός κάκωσης?

Η πάθηση οφείλεται στην επανειλημμένη χρήση των καμπτήρων –πρηνιστών μυών, ιδιαίτερα με δυνάμεις βλαισότητας (που τείνουν να στρίψουν προς τα μέσα την παλάμη) στον έσω επικόνδυλο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάποιο οξύ τραυματισμό. Αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν είναι επαναλαμβανόμενες κινήσεις υπτιασμού και πρηνισμού, περιστροφικές κινήσεις σε αθλήματα, έλλειψη επαρκούς τεχνικής.


Η έσω επικονδυλίτιδα συνδέεται με αθλήματα που χαρακτηρίζονται από βίαιη σύσπαση των καμπτήρων, όπως η αντισφαίριση, το βόλεϊ, η αναρρίχηση ο ακοντισμός και το γκολφ. Ιδιαίτερα στην αντισφαίριση, οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες βολές (σερβίς) και στα κτυπήματα ‘‘forehand’’ και ‘‘overhead’’(επάνω από την κεφαλή) και παρατηρείται συχνότερα μεταξύ των αθλητών που δίνουν στην μπάλα υψηλή γωνιακή ταχύτητα, με αποτέλεσμα τον βίαιο πρηνισμό και την καταπόνηση της έκφυσης του στρογγύλου πρηνιστού.


Κλινική εικόνα έσω επικονδυλίτιδας


Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της έξω επικονδυλίτιδας και συνίσταται σε ευαισθησία και πόνο στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του έσω επικονδύλου και της έκφυσης των καμπτήρων. Από την κλινική εξέταση διαπιστώνεται ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης στον έσω επικόνδυλο και στην έκφυση των καμπτήρων μυών. Τα συμπτώματα αναπαράγονται κατά την παθητική έκταση του καρπού (κίνηση της παλάμης πίσω από τον πήηχη) η την ενεργητική κάμψη του καρπού, υπό αντίσταση με τον αγκώνα σε έκταση.


Μπορεί να υπάρχει ιστορικό οξείας κάκωσης, ενώ το 50% των ασθενών παραπονείται για περιστασιακή ή συνεχή αιμωδία (πρήξιμο) ή/και αίσθημα νυγμών (τσιμπήματος), συμπτωματολογία που αντανακλά στο 4ο και 5ο δάκτυλο, ένδειξη προσβολής του ωλένιου νεύρου.Πως γίνεται η διάγνωση? (υπεύθυνος της οποίας είναι πάντα ο θεράπων ιατρός)


Η ωλένιος νευρίτιδα συνυπάρχει συχνά με την έσω επικονδυλοπάθεια. Το 60% περίπου των αθλητών που υφίστανται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της παρουσιάζει συμπτώματα και κλινικά σημεία ωλενίου νευρίτιδας ή νευροαπραξίας του ωλενίου νεύρου.

Το σημείο Tinel, που συνίσταται σε πρόκληση παραισθησίας, αισθήματος νυγμών και πόνου στην περιοχή κατανομής του ωλενίου, μετά από πλήξη του νεύρου αντίστοιχα προς την ωλένιο αύλακα του αγκώνα, είναι συνήθως θετικό στις περιπτώσεις αυτές.

Η διάγνωση ενισχύεται από τις απλές ακτινογραφίες, τη μαγνητική τομογραφία, καθώς και από το ηλεκτρομυογράφημα. Συνήθως ένας έμπειρος ιατρός θα κάνει την διάγνωση κατευθείαν από τα συμπτώματα σε συγκεκριμένες κινήσεις.Αντιμετώπιση της έσω επικονδυλίτιδας


Η θεραπεία είναι συντηρητική και συνίσταται σε ανάρτηση του άνω άκρου (με χρήση ειδικού νάρθηκα), περιορισμό της δραστηριότητας, ψυχρά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη. Εάν τα ενοχλήματα επιμένουν εφαρμόζεται ακινητοποίηση με ΒΠΚ νάρθηκα, με τον αγκώνα σε κάμψη 90ο , το αντιβράχιο σε μέση θέση και την πηχεοκαρπική σε ελαφρά κάμψη και ωλένιο απόκλιση, για διάστημα 4 περίπου εβδομάδων. Στον αθλητή συνίσταται η αφαίρεση του νάρθηκα 2 έως 3 φορές την ημέρα και η εκτέλεση ήπιων παθητικών και ενεργητικών κινήσεων του αγκώνα, πρηνισμού του αντιβραχίου και κάμψης του καρπού.

Πως μπορεί να επιτευχθεί πρόληψη?


Η πρόληψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ασφαλή επάνοδο σε αθλητική δραστηριότητα και την αποφυγή πρόκλησης νέων κακώσεων και στηρίζεται στα εξής:

  • Αποκατάσταση της κινητικότητας του αγκώνα και της ισχύος των μυών της άρθρωσης. Με διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της λαβής.

  • Χρησιμοποίηση μηχανικών βοηθημάτων, όπως ο ειδικός ανελαστικός νάρθηκας υποστήριξης του αγκώνα. Ο οποίος βοηθάει στην αλλαγή φοράς των δυνάμεων που παράγει ο μυς στον τένοντα.

  • Βελτίωση του επιπέδου τεχνικής του αθλητή. Η κακή τεχνική μπορεί να επιβαρύνει ανορθόδοξα κάποιο σημείο. Με την διόρθωση της τεχνικής πριν επέλθει τραυματισμός, ο αθλητής μπορεί να γλιτώσει σημαντική ταλαιπωρία.

  • Τροποποίηση εξαρτημάτων, όπως π.χ. η ρακέ