top of page

Μπατόν ορειβασίας: Είναι χρήσιμα για το trail running?

  • Εικόνα συγγραφέα: Workout Intelligence
    Workout Intelligence
  • 11 Απρ
  • διαβάστηκε 11 λεπτά

Δύο άντρες τρέχουν σε μονοπάτι ορεινού τοπίου με δέντρα και βουνά. Ο ένας κρατάει μπατόν

Τα μπατόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αθλημάτων και δραστηριοτήτων όπως το αλπικό σκι, το nordic walking καθώς και η ορειβασία με σκοπό την καλύτερη ώθηση του σώματος μπροστά και την μεγαλύτερη σταθερότητα. Μπορεί να διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα αλλά η γενική ιδέα είναι ίδια.


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές trail running τα χρησιμοποιούν στους αγώνες και τις προπονήσεις τους με σκοπό να αυξήσουν την απόδοσή τους και να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ειδικά σε αγώνες μεγάλης διάρκειας με μεγάλες υψομετρικές μεταβολές (πχ UTMB, MOAB), τα μπατόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού των αθλητών (Saller et al., 2023).



Σίγουρα, αν έχετε επιχειρήσει το trail running σας έχει προβληματίσει το ζήτημα της χρήσης μπατόν. Είναι χρήσιμα ή δεν είναι? Θα με βοηθήσουν στον αγώνα ή όχι? Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην συνέχεια. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε να ελέγχουμε τους κανονισμούς πριν από αγώνες που θέλουμε να συμμετάσχουμε καθώς κάποιοι μπορεί να τα απαγορεύουν (όπως ο Χειμερινός Ενιπέας) ή να έχουν συγκεκριμένους κανόνες (πχ αν τα χρησιμοποιήσεις οφείλεις να τερματίσεις με αυτά και όχι να τα απορρίψεις στην διαδρομή).

 


Τι είναι τα μπατόν


Τα μπατόν είναι ειδικός αθλητικός εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα όπως το αλπικό σκι, τo roller-skating, το Nordic walking, το trail running καθώς και το roller-blading. Παράλληλα είναι πάντα μέρος του προτεινόμενου εξοπλισμού για πεζοπορία και ορειβασία.

Αποτελούνται από:

  • την λαβή, η οποία έχει συχνά έχει εργονομικό σχήμα και είναι κατασκευασμένη από μαλακό πλαστικό ή φελλό.

  • Το λουράκι, το οποίο χρησιμοποιείται για να ασφαλίζεται το μπατόν στο χέρι

  • Το σώμα, το οποίο είναι συνήθως φτιαγμένο από αλουμίνιο ή ανθρακόνυμα (σε ακριβότερα μοντέλα)

  • Το «καλάθι» το οποίο είναι στην κάτω άκρη και εμποδίζει την μύτη να καρφωθεί βαθιά στο έδαφος

  • Η μύτη, η οποία συνήθως είναι μυτερή για να εισχωρεί στο έδαφος και να παρέχει υψηλότερη σταθερότητα. Στην μύτη συνήθως μπορούν να βιδωθούν πλαστικές τάπες σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται σε άσφαλτο ή παρόμοιο τερέν.


Πτυσσόμενο, μαύρο μπατόν πεζοπορίας με λουρί καρπού και μεταλλικές λεπτομέρειες σε λευκό φόντο.
Σπαστό μπατόν

Συνήθως τα μπατόν έχουν 2 μορφές, τα σπαστά και τα τηλεσκοπικά. Τα πρώτα αποτελούνται συνήθως από 3 τμήματα τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν και να ρυθμιστεί κατάλληλα το μήκος τους  και τα δεύτερα αποτελούνται από 2 τμήματα όπου το ένα κλειδώνει με το άλλο στο ύψος που θέλουμε. Συχνά και οι δύο μορφές έρχονται με κάποιο εσωτερικό μηχανισμό «αμορτισέρ» για την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.


Μαύρο και γκρι μπαστούνι πεζοπορίας με αξεσουάρ, γυαλιά ηλίου και το λογότυπο "AlpinTec". Στυλ περιπέτειας, λευκό φόντο.
Τηλεσκοπικό μπατόν και εξαρτήματα


Αποτελούν μία σχετικά μεγάλη αγορά όπου οι πωλήσεις άγγιξαν τα 0,75 δισεκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθούν στα 1,45 δισεκατομύρια έως το 2030 (Peck et al., 2024). Αυτό συμβαίνει διότι έχουν συνδεθεί άμεσα με τις πεζοπορίες και την φύση, δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με πολλά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία και έχουν ραγδαία ανάπτυξη της δημοτικότητάς τους (Mitten et al., 2016; Nordbo et al., 2015; Wolf et al., 2014).

 


Τι είναι το trail running (για όσους το ακούν πρώτη φορά)


Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ITRA (International trail running association)

Το trail running  είναι ένα δρομικό  άθλημα ανοιχτός σε όλους, που διεξάγεται σε φυσικό περιβάλλον, με το ελάχιστο δυνατό ποσοστό ασφαλτοστρωμένων δρόμων (μέγιστο 20%). Η διαδρομή μπορεί να κυμαίνεται από μερικά χιλιόμετρα για κοντινές αποστάσεις μέχρι 80 χιλιόμετρα και παραπάνω υπερμαραθώνιους (ultra-trail).


Βουνά ή δάση, εξοχή ή έρημος, αυτός ο αγώνας αντοχής πραγματοποιείται σε φυσικά μεταβλητό έδαφος, το οποίο περιλαμβάνει πολύ συχνά σημαντικές αναβάσεις και καταβάσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες υψομετρικές εναλλαγές μεταξύ της εκκίνησης και του τερματισμού. Η απόσταση δεν είναι το μόνο που μετράει! Μαζί, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και η σχέση μεταξύ της απόστασης και των αλλαγών στο υψόμετρο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το συνολικό επίπεδο δυσκολίας για έναν συγκεκριμένο αγώνα.


Αυτό το άθλημα, το οποίο έγινε δημοφιλές στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχει αναγνωριστεί ως επίσημο άθλημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) και η ITRA έχει προταθεί ως τεχνικός εταίρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για την ανάπτυξη του Trail Running.

 


Ποια είναι η υπόθεση για την χρήση των μπατόν στο trail running?


Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση της πεζοπορίας/ορειβασίας όπου η έρευνα είναι περισσότερη και πιο ξεκάθαρη.


Όπως αναφέραμε τα μπατόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Η χρήση τους στηρίζεται στην υπόθεση ότι αποφορτίζουν τις αρθρώσεις (κυρίως των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης) ενώ παράλληλα αυξάνουν την σταθερότητα και ισορροπία.


Παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια σε γλιστρήματα, πτώσεις και διαστρέμματα. Ειδικά σε περιπτώσεις πεζοπορίας με βαρύ σακίδιο, θεωρείται ότι βοηθούν σημαντικά στην μείωση των επιβαρύνσεων καθώς μοιράζεται το βάρος και στα μπατόν, όχι μόνο στα κάτω άκρα και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Και η αλήθεια είναι ότι η έρευνα συμφωνεί με αυτά τα ευρήματα στην περίπτωση της πεζοπορίας. Έχει βρεθεί ότι:

  • Αυξάνουν την σταθερότητα

  • Μειώνουν τις συμπιεστικές δυνάμεις στα γόνατα

  • Μειώνουν το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι μύες της οσφυικής μοίρας

  • Μειώνουν το DOMS (deleayd on muscle soreness) κοινώς το μυικό πιάσιμο μετά από έντονες πεζοπορίες

  • Μειώνουν την αντικειμενική αντίληψη της κόπωσης (RPE) δηλαδή την αίσθηση κόπωσης που αντιλαμβάνεται το άτομο που τα χρησιμοποιεί

(Knight et al., 2000; Bohne et al., 2007; Park et al., 2014; Howatson et al., 2011)


Υπάρχουν κάποια αρνητικά από την χρήση τους?

Ναι στην προκείμενη περίπτωση υπάρχουν 2 όψεις στο νόμισμα. Ως αρνητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν:


  • Το κόστος αγοράς. Το οποίο μπορεί να μην είναι απαγορευτικό αλλά πρέπει να σημειωθεί. Συνήθως ξεκινάν από 15 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 200-300 ευρώ.

  • Αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα σε σχέση με την πεζοπορία χωρίς αυτά καθώς συμμετέχουν και οι μύες των άνω άκρων.

  • Αυξάνουν την κατανάλωση οξυγόνου (μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας)

  • Αυξάνουν την επιβάρυνση στα άνω άκρα (τρικέφαλος, αντιβράχιο), σημεία τα οποία μπορεί να μην έχουν συνηθίσει παρατεταμένη επιβάρυνση.

    (Saunders et al., 2008; Shim et al., 2013)


**Βέβαια το κομμάτι της αυξημένης καρδιακής συχνότητας και της κατανάλωσης οξυγόνου, μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα καθώς αυτός ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του Nordic walking, δηλαδή την αύξηση της έντασης περπατήματος με σκοπό τα καρδιαγγειακά οφέλη, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στις αρθρώσεις ατόμων με περιοριστικές ορθοπεδικές παθήσεις (Svensson et al., 2010).

 


Άρα τι συμβαίνει στην περίπτωση του trail running?


Στα θετικά ευρήματα από τις έρευνες πάνω στην χρήση μπατόν, στηρίζεται η υπόθεση για τα οφέλη τους και στο τρέξιμο σε ορεινά μονοπάτια. Ότι δηλαδή θα «σώσουν» τα πόδια κατά των αγώνα, μειώνοντας τα φορτία που δέχονται. Ας δούμε λοιπόν τι μας λένε αυτές οι λίγες έρευνες που έχουν γίνει προς το παρών.


Μία ενδιαφέρουσα μελέτη (Daviaux et al., 2012) προσπάθησε να ελέγξει τις δυνάμεις φόρτισης κατά την φάση στήριξης που δέχονται τα πέλματα κατά το trail running σε ίσιο, σε ανηφορικό και κατηφορικό επίπεδο με την ίδια ταχύτητα μετακίνησης (κοντά στα 10-11χλμ/ώρα). Η μέτρηση έγινε με ειδικούς πάτους που περιείχαν αισθητήρες.


Βρέθηκε ότι με την χρήση μπατόν υπήρχε μείωση κατά 4,9% των δυνάμεων σε ίσιο επίπεδο, ενώ στο κατηφορικό κατά 14,2 % μείωση στην πίεση που δεχόταν η έσω μεριά της φτέρνας καθώς και στην διάρκεια του πατήματος κατά 13,5 %. Παράλληλα δεν βρήκαν αλλαγές κατά την ανηφόρα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι συμβάλλουν στην μείωση της επιβάρυνσης κατά το τρέξιμο στην κατηφόρα και το ίσιο επίπεδο καθώς και στην ώθηση στο ίσιο επίπεδο. Βέβαια δεν μελέτησαν την επίδραση σε φυσιολογικούς δείκτες καθώς και την κόπωση των αθλητών.


Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε μία άλλη μελέτη που μέτρησε τις δυνάμεις κατά το πάτημα σε τρέξιμο με μπατόν σε έδαφος με χόρτα. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε μείωση στην μέγιστη τιμή δύναμης που δέχονται τα πόδια κατά 4,8% και 5,3% στο αριστερό και δεξί πόδι αντίστοιχα (Tvznik et al., 2014).


Πολύ σημαντική πληροφορία προσθέτει η μελέτη Hudson et al., (2013) παρότι μελετήθηκε το περπάτημα σε εσωτερικό χώρο και όχι το τρέξιμο σε μονοπάτι. Μελετήθηκε τι επίδραση υπάρχει στις δυνάμεις που δέχεται το πέλμα-κάτω άκρο ανάλογα την τεχνική περπατήματος με τα μπατόν που χρησιμοποιείται. Η πρώτη τεχνική είναι να κινούμε εναλλάξ τα μπατόν και να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ένα πόδι και ένα μπατόν στο έδαφος και η δεύτερη να κινούμε μαζί τα μπατόν και να υπάρχει 1 πόδι και 2 μπατόν ανά πάσα στιγμή στο έδαφος. Βρέθηκε στο πρώτο στυλ μείωση 18% στις δυνάμεις και στο δεύτερο στυλ 24%!

 

Πέρα από τις διαφοροποιήσεις σε δυνάμεις, τα μπατόν μπορεί να επηρεάσουν και κάποιους δείκτες της φυσιολογίας μας. Ας δούμε ορισμένες μελέτες που ασχολήθηκαν με αυτό το κομμάτι.


Λόγω της φύσης των δοκιμασιών που χρειάζονται για να μελετηθούν οι δείκτες της φυσιολογίας (πχ εργοσπιρομέτρηση σε διάδρομο) οι περισσότερες μελέτες έγιναν σε αυτές τι συνθήκες. Η πρόσφατη ανάσκόπιση Saller et al., (2023) συμπεραίνει ότι κατά βάση η χρήση μπατόν αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, την κατανάλωση οξυγόνου  καθώς και την καύση θερμίδων σε σχέση με την μη χρήση μπατόν.


Βέβαια τονίζει ότι μπορεί να υπάρχει ένα sweet spot κλίσης κοντά στις 20-36ο όπου η χρήση μπατόν να μειώνει την ανάγκες σε οξυγόνο σε σχέση με την μη χρήση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά την αυξημένη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, δεν παρατηρείται αυξημένη υποκειμενική αντίληψη της κόπωσης. Μάλιστα σε μία μελέτη οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ένιωσαν πιο εύκολη την ίδια πεζοπορία με μπατόν παρά χωρίς μπατόν (Duckham, 2006).



Χρήσιμη προσθήκη στην κατανόηση της επίδρασης χρήσης μπατόν δίνουν 2 μελέτες (Giovanelli et al., 2019; Duckham, 2006) οι οποίες μελέτησαν το γαλακτικό οξύ στο αίμα κατά το τρέξιμο σε διάδρομο με μπατόν και κατά την ανάβαση σε βουνό με μπατόν και χωρίς. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ της χρήσης ή μη στο παραγόμενο γαλακτικό οξύ.


Από την άλλη όμως μία διαφορετική μελέτη βρήκε ότι το γαλακτικό αυξανόταν σημαντικά στο τρεξιμο με χρήση μπατόν σε ίσιο έδαφος σε εντάσεις κοντά στο 60-80% της VO2max (Bahensky, 2014). Γεγονός που τονίζει ότι η χρήση τους σε αγώνες με αρκετές ευθείες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κόπωσης του αθλητή και να περιορίσει την απόδοση.


Tέλος όπως αναφέραμε και παραπάνω η χρήση μπατόν μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση μυϊκής καταστροφής και κατά συνέπεια την μείωση της απόδοσης και του χρόνου αποκατάστασης. Αυτό βρήκε η μελέτη Howatson et al., (2011) όπου πραγματεύτηκε τους δείκτες μυικής αποκατάστασης και τους δείκτες απόδοσης των κάτω άκρων μετά από παρατεταμένη πεζοπορία. Βρήκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν μπατόν είχαν λιγότερο μυϊκό πιάσιμο και λιγότερο μειωμένη μυϊκή ισχύ ακόμα και 24 ώρες μετά την πεζοπορία (η οποία μετρήθηκε με κάθετο άλμα).



Τι συμπεράσματα βγάζουμε λοιπόν για την χρήση μπατόν σε αγώνες trail running?


Όπως μπορεί να βγάλατε και εσείς το συμπέρασμα, δεν έχουν γίνει ακόμα μεθοδικές μελέτες που ελέγχουν την απόδοση με η χωρίς την χρήση μπατόν σε αγώνες. Παράλληλα δεν υπάρχουν συνολικά πολλές μελέτες που να συνδυάζουν τα μπατόν με το trail running. Βέβαια τα επόμενα χρόνια περιμένουμε να γίνουν αρκετές καινούριες λόγω της αυξημένης δημοτικότητας του αθλήματος.


Σε κάθε περίπτωση μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα.


Για παράδειγμα η ανασκόπηση Saller et al., (2023) καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

Ότι παρά κάποιους αυξημένους δείκτες (γαλακτικού, καρδιακής συχνότητας και κατανάλωσης οξυγόνο), τα μπατόν μπορούν να φανούν χρήσιμα σε έναν αθλητή διότι

  • Μπορεί να μειωθεί η ένταση των έκκεντρων συσπάσεων των μυών των κάτω άκρων, ειδικά στις κατηφόρες

  • Μπορεί να μεταφερθεί ένα ποσοστό της μυϊκής επιβάρυνσης στα άνω άκρα και όχι μόνο στα κάτω

  • Μπορούν να μετριαστούν οι μέγιστες επιβαρύνσεις που ασκούνται στα κάτω άκρα

  • Μπορεί να μειωθεί συνολικά η επιβάρυνση και η κόπωση στα κάτω άκρα.

Όλα αυτά τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα στην περίπτωση που τρέχουμε έναν  αγώνα πολλών χιλιομέτρων με μεγάλες υψομετρικές, ειδικά αν αυτή η δυσκολία αγώνα είναι κάτι καινούριο για εμάς.

 

 

Η προσωπική μας εμπειρία από την χρήση μπατόν στο trail running και τις πεζοπορίες


Έχοντας κάνει επανειλημμένα τις ίδιες ορεινές διαδρομές και τους ίδιους αγώνες  με μπατόν ή χωρίς μπατόν καθώς και με βαρύ σακίδιο και χωρίς, έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.


Ότι ίσως μειώνουν την αίσθηση της κόπωσης κατά τις απότομες αναβάσεις, ειδικά αν έχουμε βαρύ σακίδιο. Σε αγώνες με παρατεταμένη ανηφόρα όπως το Faethon Sky Race καθώς και αναβάσεις στον Όλυμπο, μας βοήθησε να αισθανόμαστε τα πόδια μας πιο ξεκούραστα, παρότι οι σφυγμοί ήταν ελαφρώς υψηλότεροι.


Αντίθετα όμως σε αγώνες και διαδρομές με συχνές εναλλαγές και γρήγορα κομμάτια (όπως το Ursa trail 21k) νιώθαμε ότι τα μπατόν μας «βάραιναν» καθώς δεν επέτρεπαν την ελεύθερη κίνηση των χεριών και πιθανόν περιόριζαν την ταχύτητα τρεξίματός μας στις ευθείας και τα εύκολα κατηφορικά.


Παράλληλα στα μονοπάτια και τους αγώνες με έντονες κατηφόρες αλλά ακόμα και στις πεζοπορίες κατηφορικά με βαρύ σακίδιο, υπήρχε μία δυσκολία στον συντονισμό 4 σημείων επαφής με το έδαφος (2 μπατόν και 2 πόδια) η οποία σε συνδυασμό με την σωματική κόπωση αύξανε, σε εμάς τουλάχιστον, τα λάθος πατήματα. Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνεί και η μελέτη Ivaniski-Mello et al., (2024) όπου δεν παρατηρήθηκε αύξηση της σταθερότητας με την χρήση μπατόν λόγω του σύνθετου νευρομυικού ελέγχου που απαιτείται. Πιθανόν αυτό να είναι μία ικανότητα που μπορεί να βελτιωθεί με την προπόνηση και την εμπειρία.



Πως θα χρησιμοποιούσαμε εμείς τα μπατόν για το trail running


Η χρήση τους ή όχι είναι μία προσωπική επιλογή καθώς κάποιον δρομέα μπορεί να τον βολεύουν περισσότερο και κάποιον άλλο λιγότερο. Εμείς θα ακολουθούσαμε αυτή την τακτική:

  • Θα τα χρησιμοποιούσαμε σε αγώνες πολλών χιλιομέτρων με παρατεταμένες ανηφόρες και έντονες παρατεταμένες κατηφόρες εφόσον επιτρεπόταν από την διοργάνωση. Ειδικά αν τρέχαμε κάποιον τέτοιο αγώνα πρώτη φορά και αποτελούσε κάτι πιο δύσκολο από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

  • Σε αγώνες μεγάλης διάρκειας που είχαν παρατεταμένα κομμάτια ανηφόρας-κατηφόρας αλλά και μεγάλες ευθείες θα προτιμούσαμε τα «σπαστά» μπατόν έτσι ώστε να τα αποθηκεύαμε στο σακίδιο όταν δεν τα χρειαζόμασταν.

  • Σε περίπτωση αγώνα ή δύσκολης προπόνησης ενώ είχαμε κάποιον σχετικά πρόσφατο τραυματισμό στο κάτω άκρο που θα θέλαμε να προστατέψουμε (πχ τενοντίτιδα αχίλλειου).

  • Σε προπονήσεις με έντονη ανάβαση στις οποίες θα θέλαμε να πιέσουμε τα όρια της αντοχής μας, καθώς όπως έχει βρεθεί η χρήση τους αυξάνει τις καρδιαγγειακές απαιτήσεις και κατά συνέπεια το προπονητικό ερέθισμα. Η μείωση τη επιβάρυνσης των κάτω άκρων ίσως βοηθάει στην διατήρηση υψηλότερης καρδιακής συχνότητας για μεγαλύτερο χρόνο.

  • Σε πεζοπορίες όταν κουβαλάμε βαρύ σακίδιο (άνω των 10 κιλών).

 


 Από την ομάδα του Workout Intellligence


Για περισσότερα άρθρα πάνω σε θέματα τρεξίματος και γυμναστικής, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μας workoutintelligence.com/fitness-ygeia-apodosi-blog

 


Βιβλιογραφία

 

Daviaux, Y., Hintzy, F., Samozino, P. and Horvais, N. (2013), Effect of using poles on foot–ground kinetics during stance phase in trail running. European Journal of Sport Science, 13: 468-474. https://doi.org/10.1080/17461391.2012.740505

 

Saller, M., Nagengast, N., Frisch, M., & Fuss, F. K. (2023). A Review of Biomechanical and Physiological Effects of Using Poles in Sports. Bioengineering10(4), 497. https://doi.org/10.3390/bioengineering10040497

 

Hudson, D. (2014), The Effect of Walking With Poles on the Distribution of Plantar Pressures in Normal Subjects. PM&R, 6: 146-151. https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2013.09.002

 

Giovanelli, N., Sulli, M., Kram, R. et al. Do poles save energy during steep uphill walking?. Eur J Appl Physiol 119, 1557–1563 (2019). https://doi.org/10.1007/s00421-019-04145-2

 

Duckham, Rachel Louise, "The Effects of Hiking Poles on Performance and Physiological Variables During Mountain Climbing. " Master's Thesis, University of Tennessee, 2006.https://trace.tennessee.edu/utk_gradthes/4466

 

Bahenský, P. (2014). Comparison of Responses of the Organism to Load Exerted by Running with Poles and without Poles. Indian J. Res3, 140-141.

 

Howatson G, Hough P, Pattison J, Hill JA, Blagrove R, Glaister M, Thompson KG. Trekking poles reduce exercise-induced muscle injury during mountain walking. Med Sci Sports Exerc. 2011 Jan;43(1):140-5. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181e4b649. PMID: 20473229.

 

Tvznik, A., & Kutek, M. (2014). Running with poles to increase training efficiency and reduce injuries. New Studies in Athletics, 29(2), pp. 55-68.

 

Giovanelli, N., Pellegrini, B., Bortolan, L. et al. Do poles really “save the legs” during uphill pole walking at different intensities?. Eur J Appl Physiol 123, 2803–2812 (2023). https://doi.org/10.1007/s00421-023-05254-9

 

Ivaniski-Mello, A., Cubillos-Arcila, D.M., Dell’Anna, S. et al. Postural adjustments and perceptual responses of Nordic running: concurrent effects of poles and irregular terrain. Eur J Appl Physiol 124, 1733–1745 (2024). https://doi.org/10.1007/s00421-023-05397-9

 

KNIGHT, CHRISTOPHER A.; CALDWELL, GRAHAM E.. Muscular and metabolic costs of uphill backpacking: are hiking poles beneficial?. Medicine and Science in Sports and Exercise 32(12):p 2093-2101, December 2000.

 

BOHNE, MICHAEL1; ABENDROTH-SMITH, JULIANNE2. Effects of Hiking Downhill Using Trekking Poles while Carrying External Loads. Medicine & Science in Sports & Exercise 39(1):p 177-183, January 2007. | DOI: 10.1249/01.mss.0000240328.31276.fc

 

Park SK, Yang DJ, Kang YH, Kim JH, Uhm YH, Lee YS. Effects of Nordic walking and walking on spatiotemporal gait parameters and ground reaction force. J Phys Ther Sci. 2015 Sep;27(9):2891-3. doi: 10.1589/jpts.27.2891. Epub 2015 Sep 30. PMID: 26504319; PMCID: PMC4616120.

 

Shim JM, Kwon HY, Kim HR, Kim BI, Jung JH. Comparison of the Effects of Walking with and without Nordic Pole on Upper Extremity and Lower Extremity Muscle Activation. J Phys Ther Sci. 2013 Dec;25(12):1553-6. doi: 10.1589/jpts.25.1553. Epub 2014 Jan 8. PMID: 24409018; PMCID: PMC3885837.

 

Saunders, Michael J; Hipp, G Ryan; Wenos, David L; Deaton, Michael L. Trekking Poles Increase Physiological Responses to Hiking Without Increased Perceived Exertion. Journal of Strength and Conditioning Research 22(5):p 1468-1474, September 2008. | DOI: 10.1519/JSC.0b013e31817bd4e8

 

Peck, Myranda; Hoag, Bethany; Gines, Josie; McArthur, Kavon; Zarei, Setareh; Taylor, Julie E.; Goonan, Kelly; Lawrence, Marcus M.; and Navalta, James W. (2024) "Evaluation of Average and Maximum Heart Rate When Hiking with Differing Numbers of Trekking Poles," International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings: Vol. 14: Iss. 4, Article 126.

 

Mitten D, Overholt JR, Haynes FI, D’Amore CC, Ady JC. Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. 2016;12(4):302-310. doi:10.1177/1559827616658229

 

Nordbø, I. and Prebensen, N.K. (2015), "Hiking as Mental and Physical Experience", Advances in Hospitality and Leisure (Advances in Hospitality and Leisure, Vol. 11), Emerald Group Publishing Limited, Leeds, pp. 169-186. https://doi.org/10.1108/S1745-354220150000011010

 

Wolf, I. (2014). Walking, hiking and running in parks: A multidisciplinary assessment of health and well-being benefits. Landscape and Urban Planning.

 

 

 

 

Comments


bottom of page